piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pestovanie kávy na Slovensku: Budúca realita alebo utópia?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. januára 2023
pestovanie kávy na Slovensku

Mohli by byť tuto pod Kráľovou hoľou kávové plantáže? (Foto: Lubos Houska, Pixabay)

Share on FacebookShare on Twitter

Aj keď by sme to mnohí radi privítali, na Slovensku nie je ani jedna kávovníková plantáž. Pestovanie kávy na Slovensku je v súčasnosti úplne nereálne a žiadnu plantáž dokonca nenájdeme ani v celej kontinentálnej Európe. A to napriek tomu, že v najjužnejších častiach Portugalska, Španielska, Talianska alebo Grécka je aj v zime pomerne teplo. Ako je teda možné, že ani tam nepestujú kávu? Žeby boli paradajky žiadanejšie?

Kávový pás

Na to, aby sme našli prvé kávové plantáže, musíme ísť ešte omnoho ďalej na juh, až k Obratníku Raka. Táto rovnobežka prechádza juhom Alžírska, Líbye či Egypta a až ona vymedzuje severnú časť tzv. kávového pásu, teda územia, ktoré je prípustné pre pestovanie kávy. Južnou hranicou kávového pásu je analogicky Obratník Kozorožca.

Ani územia pri oboch obratníkoch nemusia byť pre pestovanie kávy úplne ideálne, ale majú aspoň potenciál byť vhodné. Teoreticky najlepšie miesta by pritom mali byť až v blízkosti rovníka. Celé je to však omnoho komplikovanejšie, pretože vymedzenie územia na „blízkosť rovníka“ takisto nestačí.

Ani zima, ani teplo

Alfou a omegou problému s pestovaním kávy je veľká špecifickosť kávovníka. Ide o rastlinu, ktorá nezvláda mráz a v danej oblasti teda za žiadnu cenu nemôže mrznúť. Nikdy. Teploty by dokonca ideálne nemali klesať pod 7 stupňov Celzia. Preto je Slovensko totálne diskvalifikované a preto je diskvalifikovaný ešte aj juh Európy. Aj tam sú totiž v zime bežné mráziky niekoľko stupňov pod nulou. Mráz pritom kávovník zabije. Následne by ste museli zasadiť nový a čakať tri roky, kým zarodí.

Existuje však aj druhý problém kávovníka, a to presne opačný. Táto rastlina nemá rada ani horúčavu a potrebuje, aby sa teploty čo najčastejšie pohybovali v rozmedzí od 18 do 22 stupňov Celzia. Pri teplotách nad 25 stupňov Celzia je arabika náchylnejšia na choroby a podľa niektorých expertov sú pre ňu teploty blízke tridsiatke už veľmi nevhodné. V takom prípade je ideálnejšie pestovať ju v tieni iných stromov.

Letná horúčava je teda paradoxne ďalší faktor, pre ktorý by sme kávovníky na Slovensku pestovať nemohli. A na juhu Španielska už vôbec nie. Bavíme sa samozrejme o arabike a o snahe dopestovať výberovú kvalitu. Robusta je mimochodom odolnejšia, alebo inak povedané, robustnejšia. Zvládne toho viac, ale mrazy takisto nie.

Kam z konopí?

Teraz ste pravdepodobne prišli k záveru, že keď arabika nemá rada zimu a ani teplo, tak ju vlastne nemáme kde pestovať. Prípadne sa pýtate, ako ju teda možno pestovať v oblasti okolo rovníka, kde je predsa horúco? A tu sa dostávame k odpovedi: pestovať ju treba v oblasti neďaleko rovníka, ale vo vyšších nadmorských výškach. Tam už až tak horúco nie je.

Zaujímavá je ešte jedna vec, ktorú som už naznačil: tá, že u nás je v lete horúco a v zime chladno. V blízkosti rovníka však tieto veci neplatia, pretože tam sa ročné obdobia nestriedajú. Keď je teda v určitej nadmorskej výške 18 až 22 stupňov, tak sú tam podobné teploty celý rok. Čím ďalej od rovníka odídeme, tým väčšie výkyvy zaznamenáme.

Nadmorská výška

Od spomínaných údajov sa vieme odpichnúť aj k ďalšiemu uvažovaniu. Existujú mnohé rôzne oblasti so svojskou mikroklímou, v ktorých sú jednotlivé poveternostné parametre nastavené rôzne. Plantáže v Etiópii či Keni sú zväčša vo vysokých nadmorských výškach, v Brazílii sa však káva často pestuje len vo výške okolo 800 metrov nad morom. V ďalších krajinách je to opäť iné.

Toto všetko má na dopestovanie kávy nemalý vplyv. V Brazílii je v nižšej nadmorskej výške silnejšie slnko a kávovníkové čerešne dozrievajú rýchlejšie. Celý proces je rapídnejší, čo však paradoxne nie je dobré. Keď kávovníková čerešňa dozrieva vo vyššej nadmorskej výške, trvá jej to dlhšie, ale v dôsledku toho je napokon zrno hustejšie a kvalitnejšie.

Zrážky

A áno, aby toho nebolo málo, do celej rovnice si treba pridať aj ďalšie parametre ako napríklad zrážky. Kávovník potrebuje 1 500 až 2 500 milimetrov zrážok ročne, pričom arabike postačí aj o niečo menej. Na mnohých územiach Slovenska je však ročný úhrn len okolo 600 milimetrov a cez tisícku sa dostávajú iba horské oblasti.

Kávovníkovú plantáž s arabikou s potrebným množstvom zrážok by sme mohli mať možno na Skalnatom plese. Teplotami by sme sa tam však do potrieb kávy asi príliš netrafili. Pestovanie kávy na Slovensku je teda, bohužiaľ, utópia.

Čo na to farmár?

Vyššie spomínané uvažovanie a hľadanie informácií ma síce bavilo, ale sám netuším, nakoľko sú moje závery relevantné. Rozhodol som sa s nimi konfrontovať slovenského farmára Mariána Takáča zo Zanya Coffee, ktorý pôsobí vo Vietname. Kedysi som s ním urobil veľmi čítaný rozhovor s názvom „Slovák riadi vietnamskú kávovú farmu: Čím všetkým si preskákal a z čoho šedivie?„

„S týmto ti veľmi nepomôžem, pretože som až príliš zameraný na to, ako to funguje tu u nás vo Vietname a v každej krajine je to iné,“ povedal Marián v rozhovore pre Blog o káve. „Kedysi som čítal, že pre arabiku je optimálna priemerná teplota v rozmedzí od 18 do 24 stupňov a ročné zrážky okolo 2 000 milimetrov.“

Vietnamské teplotné rozmedzie

Marián Takáč mi prezradil, že v blízkosti mestečka Đà Lạt, kde pôsobí, neexistujú také ročné obdobia, ako ich poznáme my. V každom období roka je maximálna teplota okolo 30 stupňov Celzia a najvyššie namerané maximum bolo „len“ 32,0. Denné minimá sa pohybujú od 11 do 16, čo je pre arabiku stále fajn. Nuž a negatívny teplotný rekord tohto miesta je -0,6 stupňa. Keď takáto teplota nastane len krátkodobo, stromy to prežijú. Teda mali by. A stane sa tak len veľmi zriedka, raz za mnoho rokov.

„Kvalita čerešní sa odvíja aj od toho, aké je počasie v čase kvitnutia. Silné vetry, silné dažde alebo krúpy môžu spôsobiť problém, ale problém spôsobí aj dlhé obdobie sucha. Arabika potrebuje vyššiu nadmorskú výšku, robusta zvládne aj nižšiu a optimálna teplota pri nej sa často uvádza od 22 do 30 stupňov. Rolu určite zohráva konkrétna varieta kávovníkov, ale najjednoduchšie by som všetko vysvetlil tak, že kávovník neprežije v žiadnom mraze. Na Slovensku ho teda pestovať určite nemôžeš,“ skonštatoval rodák z Galanty.

Prognózy

Káva v súčasnosti prežíva svoje zlaté obdobie. Vieme z nej dostať vysokú kvalitu, pričom ani tie najkvalitnejšie odrody a spracovania nie sú drahé. Veď 200-gramové balíčky produktov vysokej kvality si dokážeme kúpiť za 15 až 20 eur a z toho si navaríme poriadne množstvo nápoja.

Nepríjemné je však to, že bude už len horšie. Klimatické zmeny sa postupne starajú o to, že ideálnych miest pre pestovanie výberovej kávy (arabiky) bude čoraz menej. „Áno, existujú prognózy, že do roku 2050 sa celkový dopyt po specialty coffee minimálne zdvojnásobí a ponuka sa pritom zmenší na polovicu. Ak by sa to naplnilo, budeme piť horšiu kávu za viac peňazí. Ale dúfajme, že k takémuto scenáru nedôjde.“

„Budeme musieť nájsť nové a rezistentnejšie odrody, ktoré sa lepšie adaptujú na zvyšovanie teplôt a na dlhšie obdobia sucha. Prípadne budeme musieť na farmách zabezpečiť lepšie zavlažovacie systémy. Dá sa to riešiť, nič nie je stratené. Uvidíme,“ dodal Marián Takáč.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Colombia Finca El Placer od Diamonds Roastery z magazínu Roast Different

Ako ma prekvapila káva od Diamond's Roastery

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL