M caffé: Prešov má nové miesto so skvelou kávou
Na prešovskom sídlisku Šváby v lete minulého roku otvorili kaviareň M caffé. Potešilo ma, že po stránke kávy stavili na nadpriemernú kvalitu a dohodli sa s firmou Gastrovia, ktorá ich v tomto smere kompletne zastrešila. Počas návštevy som ochutnal espresso i filter a odchádzal som spokojný. Veľmi spokojný. Doslova som si povedal, že bodaj by som niečo takéto mal v blízkosti svojho bytu.
S prevádzkarom Petrom Jenčom som sa v Prešove dobre zakecal a pochopil som, že kvalitná káva je len jednou z častí celkového konceptu. V M caffé sa návštevníci môžu tešiť aj na kvalitné víno, kvalitné pivo a kvalitné koláče. Užiť by si teda mali komplexne kvalitný zážitok.
Náš tip: Virtuálnu prehliadku M caffé nájdete tu.
Kvantum skúseností
Peter má za sebou bohatú kariéru v gastre, v rámci ktorej už ako 19-ročný pôsobil v hoteli na ostrove Guernsey v Lamanšskom prielive, no neskôr zbieral skúsenosti napríklad aj v 5-hviezdičkovom hoteli Longueville Manor Hotel na vedľajšom ostrove Jersey, kde bývali aj hviezdy ako Brian May zo skupiny Queen či austrálska speváčka Danni Minogue. „Tamojšia reštaurácia bola na úrovni michelinskej hviezdy, o ktorej návrat sme sa usilovali,“ prezradil mi Peter Jenča.
Po návrate na Slovensko pôsobil v košickom hoteli Doubletree by Hilton ako vedúci reštaurácie Olive, neskôr strávil tri sezóny na riečnych lodiach Viking Cruises a päť rokov na pozícii F&B Managera v Grand Hoteli Praha. S týmto kvantom skúseností sa teraz pokúša o pozdvihnutie kaviarenskej kultúry na okraji prešovského sídliska.
M Aréna ako nový moderný priestor
„M Aréna, pod ktorú M caffé patrí, je nový moderný priestor vybavený profesionálnym vybavením a službami,“ uviedol Peter Jenča v rozhovore pre Blog o káve. „Ponúkame prenájom priestorov pre koncerty, divadelné predstavenia, plesy, rodinné oslavy, svadby, konferencie a rôzne iné akcie.“
„Okrem toho ponúkame aj kvalitný program zameraný na výchovu a sprevádzanie mládeže, manželských párov či rodín – Piatky pre mladých, Manželské večery, Kurzy rodičovstva a podobne.“
Ako doma v obývačke
Peter priznal, že k pôsobeniu v kaviarni sa dostal úplnou náhodou a berie to ako „hru osudu“. Príliš sa však nad tým nezamýšľa a hlavne sa snaží venovať posúvaniu kaviarne a jej napredovaniu.
„Najdôležitejšie je to, aby sa u nás ľudia cítili ako doma v obývačke. Aby dostali ten najlepší servis, aký len môžu dostať. Chceme pracovať na najdôležitejších detailoch a chceme sa odlíšiť prístupom k hosťovi. Chceme, aby cítil, že to robíme s láskou. Pripravujeme veľa zaujímavých akcií, rôzne ochutnávky vín, rumov, whisky, ale aj kávy, s ktorou sa chceme hrať. Máme tu skvelých baristov, ktorí sa snažia ponúknuť najlepší možný produkt.“
Pestrá ponuka kávy
Ako som spomínal, kávu zabezpečuje spoločnosť Gastrovia a jej značka Kaffa. Na jednom z mlynčekov bol v čase mojej návštevy klasický espresso blend, ktorý ponúkal konzervatívnejšiu kávu. Na druhom mlynčeku plánujú dlhodobo mať niečo iné a o čosi odvážnejšie – v okamihu písania tohto článku to bola naturálne spracovaná Nikaragua s chuťovým profilom zelené jablko, černica a jahoda.
„Okrem toho ponúkame aj filtrovanú kávu, na ktorú tu aktuálne máme 88-bodovú naturálnu Kolumbiu Finca Villa Betulia s chuťovým profilom lesné ovocie, malina, marakuja a čokoláda,“ prezradil Peter Jenča. „Aj touto cestou sa chcem poďakovať chalanom z Gastrovie, ktorí nám urobili skvelé školenia i cupping. Starajú sa nám o servis kávovaru (v Mcaffé majú Faema President A/2 Termosifonica) a mlyncov.“
Sú bežní sídliskoví zákazníci pripravení na kvalitnú kávu? Nechcú len veľké presko a hotovo? „Je to cesta, na ktorú sme sa vydali a chceme v nej pokračovať. Chceme skúšať rôzne typy káv a ľuďom ponúknuť pestrosť. Doterajšie ohlasy sú veľmi pozitívne,“ odvetil Peter. „Máme klientelu, ktorá chodí vyslovene na ovocné espresso alebo ovocný chemex. Nie každý však chce ovocnejšie kávy, časť ľudí chce skôr také konzervatívnejšie a uhladenejšie.“
Vášeň pre víno
Kvalitná káva však nie je to jediné, čím chce M caffé zaujať: „Mojou vášňou je aj víno a aj preto v našej vínnej karte nájdete skvelé vína od slovenských i zahraničných vinárov. Staršie ročníky dekantujeme alebo prelievame cez vinturi (urýchľovač prevzdušnenia, aby sa víno skôr otvorilo, pozn. autora). V ponuke máme aj somelierov výber, v rámci ktorého sa hosťom snažíme ponúknuť vína, aké by bežne neochutnali.“
„Na veľmi dobrej úrovni máme aj pivo. Opäť sa musím poďakovať personálu, ktorý pivu dokáže dať pridanú hodnotu. Všetci naši ľudia prešli školením pod vedením tímu z Pilsner Urquell a dovolím si tvrdiť, že naše pivo spĺňa prísne kritéria. Našim cieľom je získať hviezdu sládkov a zaradiť sa medzi špičku z hľadiska kvality podávania piva,“ zdôraznil Peter Jenča.
Koláče od Matúša Reľovského
Na úrovni sú v M caffé aj koláče, ktoré zabezpečuje Matúš Reľovský s vyše 20-ročnými skúsenosťami z oblasti cukrárenskej výroby. Pôsobil ako šéfcukrár Grand Hotel Kempinski High Tatras Štrbské pleso, Hotel Lomnica či Grand Hotel River Park a Luxury Collection Hotel Bratislava.
„Má za sebou špecializované kurzy Chocolate Academy v Belgicku a Poľsku a taktiež kurz B-Concept Jordi Bordas v Prahe. Okrem toho je členom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Neustále vymýšľa nové originálne recepty na zákusky, torty či dezerty. Medzi vlastné výtvory patrí napríklad dezert s názvom Tatranská závislosť,“ prezradil mi Peter a vzápätí dodal, že cheesecaky do jeho prevádzky dodáva bardejovská kaviareň Tvoj Deň.
Smelé plány M caffé
Celkovo som nadobudol dojem, že M caffé chce byť jednou z najsilnejších kaviarní v Prešove a možno aj na východnom Slovensku. Peter vraj bude spokojný až vtedy, keď budú všetky stoly pravidelne rezervované. „Keď budeme pokračovať a robiť to najlepšie, ako sa dá, tak nevidím dôvod, prečo by to tak nemohlo byť,“ dodal Peter Jenča pre Blog o káve.
Viac informácií o prešovskom M caffé nájdete na Instagrame @mcaffepo a Facebooku @mcaffepo. Otvorené majú sedem dní v týždni.