piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Vyhorenie si nevyberá: Mladý majiteľ slovenskej pražiarne musel vyhľadať pomoc

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. februára 2023
Marek Benikovský v pražiarni Aurelica
Share on FacebookShare on Twitter

Marek Benikovský pred rokmi v Liptovskom Mikuláši založil pražiareň kávy Aurelica. V tomto meste prevádzkuje aj dve kaviarne a medzi ľuďmi sa teší značnej obľube, no napriek tomu sa z dennodenného diania rozhodol stiahnuť. Môže za to vyhorenie, ktorého príznaky začal pociťovať už pred tridsiatkou. Má len 29. Nečakal na najhoršie a rozhodol sa konať.

Téma duševného zdravia je mnohokrát zaznávaná a neprikladá sa jej taký význam, aký by si zaslúžila. Aj preto je Marekov príbeh zaujímavý, dôležitý a rovnako tak inšpiratívny. My v Blogu o káve sme sa rozhodli priblížiť vám ho.

Kedy a kvôli čomu si začal pociťovať príznaky nepohody?

„Musím férovo priznať, že nie som až taký odolný, ako som si myslel. Moje nastavenie mysle bolo vždy skôr pozitívne, ale doba covidu a s ňou spojená neistota, veľká zodpovednosť za udržanie pracovných miest, neúspešný pokus o presun výrobnej časti, vojnový stav na Ukrajine a v neposlednom rade rodinné problémy, na mňa poriadne doľahli. V podstate som stratil motiváciu. Bežné fungovanie ma odrazu stálo veľa energie. Stále som si myslel, že to všetko zvládnem, ale nezvládol som. Musím chlapsky priznať, že som vyhľadal terapeutickú pomoc.“

Kedy prišiel okamih, keď si si uvedomil, že to treba nejako riešiť?

„Keď som hľadal motiváciu vstať z postele. Sám seba som sa pýtal, že prečo vlastne by som mal vstať? Načo budem niečo robiť, keď je všetko také negatívne? Bolo to nesmierne náročné obdobie a dokonca som už ani našim skvelým zákazníkom nevedel uveriteľne povedať, že sa mám fajn. Nešlo to.“

Marek Benikovský praží kávu

Aurelica je pritom podnik plný optimizmu, ktorý majú ľudia radi. Cítiť to z každej vašej komunikácie a aj vaše sociálne siete sú plné chvály a radosti.

„Je to tak. Aurelica bola vždy pozitívny podnik a úmyselne sme ho takto budovali. Ľuďom sme chceli zlepšovať život a chvíle, ktoré u nás trávili, sme sa im snažili čo najviac spríjemniť. S tým, ako som sa cítil ja, to odrazu začalo byť vo veľkom kontraste. Samozrejme ma to trápilo a dokonca som si nad tým všetkým neraz aj poplakal.“

Kedy to dospelo k rozhodnutiu vyhľadať terapeutickú pomoc?

„V podstate som na to dostal odporúčanie a vec potom nabrala rýchly spád. Uvedomil som si, že potrebujem rýchle a razantné rozhodnutie. Oznámil som to kolegom a všetci pre situáciu ukázali veľké pochopenie. S rovnakým pochopením som sa stretol aj u rodiny. Dnes viem, že to bolo najlepšie rozhodnutie, ktoré som mohol spraviť pre seba, pre kolegov a pre obe naše prevádzky.“

Ako na tvoj stav prevádzky doplácali?

„Tak, že som sa stal brzdou celej našej firmy. Počúvalo sa mi to veľmi ťažko, ale bolo to tak. Kolegovia prichádzali so skvelými nápadmi, no ja som nemal žiadnu energiu na to, aby som ich pretavil do reality.“

Čo konkrétne si urobil? Akú pomoc si vyhľadal?

„Mal som na výber vybrať si psychológa, avšak narazil som na problém. Buď nemali voľné termíny alebo ma poznali, čo by nebolo profesijne správne. Rozhodol som sa teda pre intenzívny terapeutický pobyt, v rámci ktorého som za dva týždne absolvoval okolo 40 hodín terapií a seminárov. Odborníci sa v rámci nich snažili preprogramovať moje nastavenie.“

Po akej dobe si spozoroval náznaky zlepšenia?

„Paradoxne veľmi rýchlo. Najväčšia úľava prišla hneď vo chvíli, ako som zaplatil faktúru. Presnú sumu nepoviem, ale pokojne som za to mohol byť mesiac v rezorte s drinkom v ruke. Bolo to zvláštne, ale moje telo zaplavili endorfíny a moja hlava mi dala takto svojsky najavo svoju vďačnosť. Teda to, že som si spomenul aj na seba.“

Marek Benikovský

Dostal si odporučenie, čo všetko máš vo svojom živote zmeniť? A čo všetko to je?

„Tých vecí bolo enormné množstvo a priamo na seba nadväzovali. Išlo o kvalitu spánku, pravidelné stravovanie i o pitný režim. Tieto veci priamo ovplyvňujú našu pohodu, veď je to spodný riadok v Maslowovej pyramíde potrieb. Išlo aj o to, v akých sociálnych rolách vystupujem i ako sa dlhodobo pokúšam vyhovieť čo najväčšiemu počtu ľudí okolo seba. Pomohli mi správne nastaviť rebríček priorít i hodnôt a riadiť sa tým. Všetko mi veľmi logicky vysvetlili a každým dňom s pravidelnou stravou a kvalitným spánkom som začal cítiť, ako sa opäť nachádzam.“

Viem, že po návrate z pobytu si sa už do Aureliky nevrátil v takom rozsahu, ako predtým.

„Veru nevrátil. Môj život sa v tomto smere rapídne zmenil. Kolega Adam, ktorý je u nás už tri a pol roka a v Aurelike pozná každú jednu špárku, prevzal zodpovednosť za tvorbu nápojového portfólia, logistiky a iných vecí, za ktoré som bol zodpovedný ja. Siska zasa vzala moje dva dni za kávovarom a venuje sa aj nášmu eshopu. Súčasne prichádza s nápadmi, ako potešiť zákazníkov a podľa mňa sa majú na čo tešiť. Mne toto všetko z pliec vzalo veľké bremeno.“

Čomu sa aktuálne venuješ a budeš venovať?

„Ostalo na mne plánovanie, správa sociálnych sietí a jednanie s obchodnými partnermi. Pri stúpajúcom objeme praženia je sťahovanie výrobnej časti do väčších priestorov nevyhnutné a riešim teda aj to. Okrem toho sa mi pravdepodobne objaví voľný čas na to, aby som sa vedel zúčastniť školení praženia kávy v zahraničí, prípadne pre tento účel dotiahnuť niekoho priamo k nám a koncentrovať sa na zvyšovanie kvality. Budem sa venovať nápadom, na ktoré som po starom už nemal energiu a rovnako tak sa budem venovať rozvoju veľkoobchodných spoluprác. Nuž a samozrejme sa budem starať aj o výber káv do portfólia, o cuppingy a o školenia.“

Nie je ti ľúto, že sa možno vytratíš z dennodenného života kaviarne?

„Je mi to extrémne ľúto. Posledných osem rokov som strávil za kávovarom, spoznával som zákazníkov a viedol som s nimi small-talky. Človek to nevie len tak zhodiť za hlavu. Pre môj zdravotný stav je to však nevyhnutné. Napokon som hrdý na to, že tu máme kolegov, ktorí majú chuť a energiu robiť zmeny, inovovať a potiahnuť to za mňa, keď som ja nechcene vyskočil z rozbehnutého vlaku.“

Marek Benikovský a tím Aurelica


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: AurelicaMarek Benikovský
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kávoholik Kolumbia Jairo Arcila recenzia

Recenzia: Jahodová Kolumbia Jairo Arcila od Kávoholik

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL