utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiareň Idylika z Martina: Návod ako si vybrať vhodnú kávu

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. februára 2023
pražiareň kávy Idylika
Share on FacebookShare on Twitter

Martinská pražiareň výberovej kávy Idylika nám do redakcie poslala sedem káv reprezentujúcich ich portfólio. Aby sme ich ochutnali a poskytli spätnú väzbu. Bol to náš prvý kontakt s touto značkou a nevedeli sme, do čoho ideme. Napokon sme ostali pozitívne prekvapení a našli sme viacero veľmi zaujímavých kúskov.

Kávy sme poctivo ochutnali, preverili a pripravili pre vás hravý prehľad ponuky tejto pražiarne zo srdca Slovenska. Veríme, že na základe odpovedí na niekoľko otázok sa prepracujete k tej správnej káve ušitej presne na vašu mieru.

kávy z pražiarne výberovej kávy Idylika

Poďte krok po kroku a nechajte sa inšpirovať:

Akú prípravu kávy preferujete?

1. Filtrovanú kávu

Aké chute vyhľadávate vo svojej filtrovanej káve?

A: Sladké

Kenya AB FAQ

„Ide o zmes odrôd z Kene, ktoré pochádzajú z fariem menších farmárov vo východnej, západnej a strednej časti Kene. Zrná tejto kávy boli spracované premytou metódou. Vďaka tomu ide o veľmi čistú a ľahkú kávu. V chuti dominujú dva hlavné chuťové prvky: šťavnatá malinová ovocnosť a nugátová sladkosť. Maliny a nugát spolu vytvárajú príjemný a komplexný chuťový zážitok, za čo do veľkej miery môže aj veľmi vhodne zvolený profil praženia. V káve nenájdete žiadne rušivé, či nežiaduce chute, a preto určite nesklame ani náročného konzumenta filtrovanej kávy s vycibreným jazýčkom.“

B: Ovocné

Rwanda Kilimbi Honey

„Ak preferujete ovocnejší filter, Rwanda Kilimbi je pre vás ako stvorená. Čerešne odrody Red Bourbon boli vypestované v provincii Nyamasheke v krajine Rwanda. Dozreté čerešne boli následne prepravené do spracovateľskej stanice Kilimbi, kde boli spracované metódou honey. Káva sa vyznačuje veľmi príjemnou, sladkou arómou. Na filtri je Rwanda Kilimbi o niečo ovocnejšia ako Kenya AB FAQ. V popredí pocítite šťavnatú ovocnosť, ktorá veľmi jasne pripomína chuť jabĺk, čo robí túto kávu veľmi sviežou. V pozadí a následne v dochuti zase pocítite karamelovú sladkosť, ktorá na jazyku ostáva ešte dlho po dopití. Rovnako aj v tomto prípade som si istý tým, že káva nepohorí ani u najnáročnejšieho zákazníka.“

Rwanda Kilimbi a Kenya AB z pražiarne Idylika
Rwanda Kilimbi Honey a Kenya AB FAQ.

2. Espresso

Aký štýl espressa vám vyhovuje viac?

A: Tradičný (old-school)

Cuba Serrano Superior

„Hneď po otvorení balíčka Kuby Serrano Superior zavonia celá miestnosť silnou drevitou a korenistou vôňou. Ide o tmavší espresso roast kávy odrody Typica, spracovanej premytou metódou a napraženej presne tak, aby chutil ľuďom preferujúcim zemitejšie a horkejšie kávy. Pozor, káva však nie je prepražená či spálená. V chuti je výrazne tabaková a korenistá. V spojení s mliekom ponúkne príjemné, tradičné cappuccino, či iný nápoj. Vynikajúco sa hodí aj do domácich automatických kávovarov.“

Brasil Carmo de Minas

„Brazília Carmo de Minas je druhou tmavšie praženou kávou od Idyliky. Káva odrody Yellow Bourbon bola vypestovaná v oblasti Mantiqueira v brazílskom štáte Minas a následne bola spracovaná naturálnou metódou. Vo vôni pocítite pražené orechy a sladký tabak. Oproti Kube Serrano Superior je Brazília o čosi sladšia, orechová a korenistá, menej horká. Hodí sa veľmi dobre do mlieka ale aj ako samotné espresso vôbec nesklame; ak preferujete menej acidné kávy. Aj vďaka tmavšiemu praženiu sa veľmi dobre hodí aj do automatických kávovarov, pre ktoré nebude problém vytiahnuť z tejto kávy tie správne chute.“

Mozaika 

„Mozaika je názov pre blend Brazílie Carmo de Minas, Guatemaly El Jaguar a Indie Plantation AA. Ide o tmavší espresso roast, no znovu nie prehnane tmavý. Káva ma prekvapila veľmi príjemnou sladkou arómou. Chuťovo by som ju popísal slovami: “lepšia klasika”. Tradičné drevité a tabakové chute s orieškovými tónmi v pozadí, no bez prílišnej horkosti a s príjemnou dochuťou. Veľmi komplexná káva bez prítomnej acidity, hodiaca sa aj do automatických kávovarov a mliečnych nápojov.“

Cuba Serrano Superior, Brazil Carmo de Minas a Mozaika
Cuba Serrano Superior, Brazil Carmo de Minas a Mozaika.

B: Moderný

Honduras Marcala Comsa

„Naturálne spracované zrná odrôd Typica, Bourbon a Caturra pochádzajúce z regiónu Marcala v Hondurase odporúčam milovníkom moderného, ale aj tradičného espressa. Espresso pripravené z tejto kávy vás totiž neodrovná prílišnou aciditou, no pocítite v ňom skôr sladké lesné plody s čokoládovou dochuťou a plným smotanovým telom. Espresso je tak veľmi príjemné a sladké, poteší vás aj ako čisté espresso, ale rovnako dobre vynikne aj v mliečnych nápojoch.“

Guatemala Santa Barbara

„Táto káva pochádza z farmy neďaleko obce Santa Barbara v krajine Guatemala. Odrodu Bourbon vypestoval farmár Victorino Sanchez Aguilar a spracovaná bola naturálnou metódou. Už v aróme namletej kávy prevládajú sladké ovocné tóny jahôd a funky ananás. Po chuťovej stránke ide rovnako o veľmi sladké espresso, avšak o niečo viac “funky” ako Honduras Marcala Comsa. V chuti totižto cítiť zrelé tropické ovocie (ananás, mango), ktoré zanecháva na jazyku mierne fermentované tóny. To určite poteší milovníkov zaujímavých a exotickejších chutí. Ak preferujete mliečne nápoje, mám pre vás tip. Guatemale Santa Barbara sa so svojimi exotickými chuťami veľmi hodí spojenie so sladším bezlaktózovým mliekom. Flat white alebo cappuccino z tejto Guatemaly s bezlaktózovým mliekom tak ponúka zaujímavé spojenie sladkosti mlieka a ovocnosti kávy.“

PS: pražiareň Idylika môžete sledovať aj na Instagrame ako @idylika a na Facebooku rovnako @idylika. Kávy si viete objednať cez eshop na stránke idylika.sk.

Honduras Marcala Comsa a Guatemala Santa Barbara
Honduras Marcala Comsa a Guatemala Santa Barbara.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Barista Coffee Roasters Colombia Armenia Quindio

Obodujte dizajn obalu kávy Barista Coffee Roasters

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL