Majú Powerlogy a Barzzuz rovnakú kávu?
Recenzia El Salvadoru od Powerlogy vyvolala búrlivé debaty. Zachytili sme vášnivé diskusie o tom, či je táto káva naozaj zázračná a zdravšia ako iné, alebo ide len o šikovný marketing. Podarilo sa nám zistiť viacero zaujímavostí, ktoré sme detailne opísali v článku „Recenzia kávy Powerlogy: Funkčnosť zaváňajúca šarlatánstvom„.
Laco (@ladislavkiraly) sa v rámci svojej prípravy investigatívne dopátral k El Salvadoru od slovenskej pražiarne Barzzuz, ktorého rodný list nápadne pripomína rodný list kávy od Powerlogy. Vyzerá to tak, že je to tá istá káva z rovnakej farmy Andalucía. Barzzuz však pri svojej káve okrem certifikátov Organic a Rainforest Alliance neuvádza žiadne špeciálne vlastnosti. Ako je to možné?
S Gabrielou (@gabrielaa.d) sme si na obe kávy posvietili a otestovali sme ich. Čo sme zistili?
Pohľad na zrná
Pri vizuálnom porovnaní zŕn sme sa zhodli na tom, že zrná oboch káv sú čo do tvaru, ale aj veľkosti a spracovania, veľmi podobné. O najväčší rozdiel sa stará praženie. Káva od Barzzuz je pražená o čosi tmavšie, kde tu sa objavuje malá olejová škvrna, kdežto pri Powerlogy žiadne olejové škvrny nevidieť.
Praženie
Praženie sa odráža aj na aróme oboch káv. Powerlogy vonia menej výrazne, no príjemnejšie, Barzzuz vonia oveľa viac po pražení a výraznejšie. Žiadne prekvapenie.
Hra
V ďalšom kroku sme si pripravili malú hru. Z oboch káv sme si pomocou identického receptu pripravili filtrovanú kávu cez aeropress. Aeropress sme zvolili práve na základe toho, že je to jeden z odporúčaných spôsobov prípravy kávy od Powerlogy. Takto pripravené filtre sme naliali do troch identických pohárov, z ktorých jeden bol označený zo spodu tak, aby to nebolo vidieť. A práve ten jeden pohár obsahoval kávu odlišnú ako zvyšné dva poháre. Prešli sme si kombinácie s dvoma Powerlogy pohármi aj s dvoma Barzzuz pohármi, a skúsili sme si to obaja tak, že sme si poháre stále navzájom pomiešali, aby hádajúci netušil, ktorá káva je odlišná.
Ako to dopadlo?
Obaja sme vždy poľahky našli votrelca medzi pohármi. Nebolo to vôbec náročné, a to vďaka odlišnosti v pražení medzi oboma kávami. Barzzuz bol oveľa výraznejšie cítiť po pražení, bol horkejší a mal nepríjemnejšiu dochuť. Na druhej strane Powerlogy bolo sladšie, orieškovejšie, menej horké v dochuti. Za horkosťou a pražením Barzzuzu sa však dali objaviť jemné náznaky podobných chuťových prvkov ako u Salvadoru od Powerlogy.
Záver
Náš názor je taký, že Lacova investigatíva bola pravdepodobne úspešná a správna, no káva od Powerlogy je jednoducho o čosi svetlejšie pražená, čo vnímame pozitívne. Dobre trafený profil praženia vlastne vo výsledku považujeme za tú najzázračnejšiu schopnosť tejto kávy.
Prikladáme aj screenshoty z eshopov, odkiaľ sme mali kávy:
A tuto je majiteľ Powerlogy Dušan Plichta s vrecami káv:
Je tmavšie praženie naozaj také zlé? Pretože sa to vo všeobecnosti popisuje ako zlé. Ja osobne preferujem tmavé praženie, ktoré nie je tak ľahko zohnať. To ospevované praženie „viedenského“ typy mi jednoducho nechutí. Severské praženie už vôbec nie.