piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako sa zbaviť chuti starej kávy v automatickom kávovare?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. apríla 2023
ako sa zbaviť chuti starej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Od jedného z followerov mi na Instagrame @ladislavkiraly prišla zaujímavá otázka. Kúpil si výrazne fermentovanú kávu, ktorá mu vôbec nesadla. Napriek tomu, že ju viac do násypníka nedával a kávu rýchlo vymenil, na chuti ďalších nápojov ju stále cítiť. Ako je to možné a čo s tým môže urobiť?

Otázka znela takto: „Kúpili sme si extrémne fermentovanú kávu, vyskúšali ju na našom kávovare De’Longhi Magnifica a vôbec nám nechutila. Vôňa a chuť boli až veľmi výrazné a zvláštne. Problém je však v tom, že odvtedy sme už do kávovaru nasypali dve rôzne kávy, ale v chuti stále cítime tú fermentovanú. Nevieme sa toho zbaviť. Vieš poradiť ako na to? Treba mlynček vyčistiť aj nejako zvnútra? Pomôže nám odvápnenie kávovaru?“

So žiadosťou o pomoc som oslovil Slavomíra Meliška zo slovenskej pražiarne Ready After. Káve sa venuje už dvadsať rokov a s automatickými kávovarmi má množstvo skúseností. „Práve teraz som riešil to isté, ale pri pákovom Lelite. Takže aj pri páke sa to môže stať,“ povedal Slavomír Melišek pre Blog o káve. „Páku sme museli vyčistiť chémiou a chuť sa vrátila.“

Čistenie sparovacej jednotky

Základný recept pri podobnom probléme znie vyčistiť sparovaciu jednotku. Pri automatoch De’Longhi je jej čistenie extrémne jednoduché. Stačí odobrať nádobku s vodou, otvoriť kryt, vybrať sparovaciu jednotku a prepláchnuť ju vo vode. Toto však podľa odborníka nestačí.

„Sparovačku treba čistiť minimálne dvakrát do mesiaca, ale podľa mňa je aj to málo,“ pokračoval Slavomír Melišek. „V útrobách automatického kávovaru však nie je len táto jednotka. Väčšina strojov to má tak, že od sparovacej jednotky ide hadička, cez ktorú káva preteká do nádobky, z ktorej sú dva výpusty – tie sú už viditeľné aj zvonku. No a práve tu by mohol byť problém, pretože tá nádobka je určite zanesená usadeninami.“

„Keď sa robí pravidelne odvápňovanie, tak by to mohlo byť v poriadku. Ale keď sa na danom mieste usadí väčšie množstvo nánosu, tak to už nevyčistí ani chémia. V takom prípade treba všetko demontovať a poriadne prečistiť. To som už možno trochu odbočil, ale chcem tým naznačiť, že zvyšok kávy sa mohol dostať na mnoho rôznych miest a stále zanecháva chuťovú a čuchovú stopu. Rozhodne treba prečistiť všetky cesty, ktoré vedú až do šálky,“ skonštatoval Slavomír.

Ako často odvápňovať?

Všeobecne sme dospeli k tomu, že pravidelné odvápňovanie by mohlo situácii veľmi napomôcť. Otázka však stojí tak, ako často ho vykonávať. „Ide o to, koľko káv stroj spraví. On si to ustráži a odvápnenie si vyžiada. Existujú špecializované dekalcifikačné prípravky, ja si dokonca miešam svoj vlastný. Ale ani tento prípravok určite nevyčistí vzniknutý nános. Určený je totiž na vodný kameň a nie na odstraňovanie olejov, mastnôt a ďalších nečistôt, ktoré sa niekde mohli uložiť.“

Keď sme sa už bavili o odvápňovaní, Slavomír mi prezradil viacero zaujímavých detailov. Podľa neho môžu nánosy minerálneho kameňa spôsobiť to, že kávovar prestane optimálne fungovať. Odrazu nedokáže pracovať s dostatočne horúcou vodou a tým pádom kávu nedokáže správne vyextrahovať. Odvápňovanie teda nepodceňujte.

espresso z DeLonghi Magnifica

Odvápňovanie octom

Spomenul som si, že Moccamaster som kedysi odvápňoval octom. Mohol by som ho použiť aj pri automatickom kávovare? „Mohol, ale pri odstraňovaní to zapácha. Navyše nie je taký účinný a určite neodstráni mastnoty. Okrem toho môže poškodzovať gumové tesnenia.“

Čistiace tablety

Ďalšou z alternatív, ktoré je možné pri niektorých kávovaroch využiť, je čistenie útrob kávovaru, varnej či sparovacej jednotky, pomocou tabliet. „Áno, existuje aj takáto možnosť,“ prikývol Slavomír. „Čistiace tablety pomáhajú odstraňovať olej, ktorý sa pri príprave usádza v útrobách kávovarov.“

Ako často ich používať? „Podľa mojich skúseností je vhodné použiť ich vždy po maximálne 500 pripravených kávach. Keď to niekto nemá porátané, existuje aj druhé pravidlo: raz za mesiac. Možno by som to však robil ešte častejšie. Hygienu a kvalitné čistenie netreba zanedbať, pretože takto vieme predĺžiť životnosť kávovaru.“

Čistenie mlynčeka

Prejdime ešte k mlynčeku. Mohli nejaké zvyšky kávy ostať tam? „Jasne, že mohli. Vždy tam ostáva určité množstvo kávy. Pri ďalšom mletí ju to pretlačí ďalej a naopak sa tam dostane ďalšia. Keď kávovar dlhšie nepoužívate, táto káva zatuchne. V systéme nejaká určite ostane a aj preto sa pri automate odporúča napríklad prvú rannú kávu vyliať.“

„Keď po zmene káv nechceme cítiť tú predchádzajúcu, treba niekoľko káv vymlieť. Toto pomôže. Bolo by dobré utrieť aj steny mlynčeka, pretože na nich sa zachytáva mastnota. Existujú špeciálne granulky na čistenie mlynčekov, ale pri automatoch sa nemajú používať. Ja by som to však raz za rok urobil aj pri nich. Keď je však človek šikovný, bude najlepšie, keď si kávovar rozoberie a vyčistí sám,“ dodal Slavomír Melišek.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
recenzia Costa Coffee

Recenzia Costa Coffee: Dobrá káva alebo len marketingom pretláčaná značka?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL