nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Noetika: Kávový drink na báze Nochina

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
15. apríla 2023
Noetika Nochino Orange Espresso Tonic
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská spoločnosť Vlčie sirupy, ktorá sídli na ďalekom východe Slovenska v Poloninách, nám do redakcie doručila niekoľko svojich produktov. Okrem sirupov nás zaujal nealkoholický aperitív zvaný Nochino a hneď sme začali špekulovať nad kávovým drinkom, pri ktorom by sme Nochino využili.

Majitelia Vlčích sirupov tvrdia, že svet barovej kultúry s týmto nápojom “obrátili na ruby”. S Nochinom pritom nechcú oslovovať len abstinentov, ale aj šoférov, odvážnych ľudí skúšajúcich nové veci a všetkých, ktorí si chcú letné dni užiť s chuťou, ale bez alkoholu. 

Noetika ako Nochino Orange Espresso Tonic

My sme sa toho s radosťou chopili a vyskúšali sme množstvo kombinácií Nochina s kávou a ďalšími prímesami. Napokon nám najviac zachutila jeho kombinácia s pomarančovou šťavou, espressom a tonikom, teda akýsi Nochino Orange Espresso Tonic.

Iniciály tohto komplikovaného slovného spojenia sú NOET a v nadväznosti na to sme nový drink pomenovali ako Noetika. Slovo noetika mimochodom má aj iný význam. Označuje filozofickú vedu známu ako teória poznania. Aj tu sme našli prepojenia s Blogom o káve, ktorý otvára brány k poznaniu kávového sveta.

Noetika - drink na báze Nochino

Dosť však bolo filozofických úvah. Pre prípravu Noetiky potrebujete tieto ingrediencie:

  • ľad
  • cca 15 ml Nochina
  • 20 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 45 ml kvalitného, menej sladkého toniku (v našom prípade Valencian Orange Tonic Water od značky Fentimans)
  • single shot espressa (cca 20 ml)

Twist klasického espresso toniku

Noetiku by sme mohli charakterizovať ako twist klasického espresso toniku obohatený o prvý slovenský nealko aperitív Nochino a čerstvú pomarančovú šťavu.

Prvou ingredienciou je Nochino, ktoré drinku dodáva príjemnú „bylinkovosť“ a sladkosť. Nasleduje pomarančová šťava, ktorá s Nochinom veľmi dobre ladí a celý drink robí ľahším a sviežejším. 

Aromatický pomarančový tonik podčiarkuje citrusovosť v drinku a nápoju dodáva horkastý podtón. Nie je nutné použiť konkrétne Valencian Orange Tonic Water od Fentimans, pretože drink ako taký funguje aj bez pomarančovej arómy v toniku. Odporúčame však siahnuť po kvalitnejšom a menej sladkom toniku. Pri použití “bežnejších” tonikov ako Schweppes, Kinley a podobne, odporúčame znížiť množstvo použitého Nochina. Inak by drink mohol pôsobiť až príliš sladko.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Akú kávu použiť?

Na záver, ako čerešnička na torte, nasleduje single shot espressa. Je už len na vás, akú kávu použijete. Ovocné espresso urobí drink sviežejším, sladšie espresso na druhej strane zvýrazní sladkosť Nochina a obohatí ho o čokoládovú dochuť. A keď si chcete úplne uletieť, vyskúšajte espresso z experimentálne spracovanej kávy. To vystrelí drink do inej dimenzie.

Po tom, ako jednotlivé ingrediencie postupne nalejete na ľad, sa vám vytvoria krásne oddelené vrstvy. Pred konzumáciou si drink nezabudnite ľahko premiešať, aby boli všetky chute vyvážené a prepojené. 

Nazdravie!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Melody Roastery pražiareň kávy v Košiciach

Košice majú novú pražiareň, Melody Roastery chce šíriť čaro výberovej kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL