Rýchly test geishe od Coffeeinu: Extrémne dobrá káva
Dnes sa s vami podelím o to, ako sme narýchlo otestovali novú geishu od Coffeeinu. Bol to pomerne zaujímavý príbeh.
Písala sa streda, 19. apríl 2023.
11:44
Zavolal mi kuriér, že má pre mňa balík od Coffeeinu. Vravím si, super, ďalšia chutná káva, ktorú o pár dní ochutnám a podelím sa s vami o svoje dojmy. Tak som teda napísal Lacovi: „Laci, prišiel Coffeein, ale mám kopec roboty na ďalších článkoch. Kedy ho stačí ochutnať?“ Laco bol stručný: „Všetka robota bokom. Geishu musíme stihnúť dnes, lebo sa predáva ako teplé rožky.“
12:15
Meliem kávu, robím fotky, zohrieva sa voda. Nakoniec sa vlastne teším, že sa takto ponáhľam. Pretože hneď po otvorení balíčku viem, že ma čaká zážitok.
12:30
Spolu s Gabrielou (@gabrielaa.d) sedím pri čerstvo pripravenej Geishi. Popíjame a diskutujeme o tom, čo v káve cítime, ako nám chutí, či som trafil recept alebo ho ešte upravíme. Recept však parádne sadol a preto sa o neho s radosťou podelíme.
Colombia Kaizen Geisha (pražená na filter)
Metóda: dripper Hario V60 02
Mletie: 29 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 20 g
Celkový objem a teplota vody: 300 ml 93 stupňov Celzia
Nálevy: celkovo päť nálevov po 60 ml, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 30 sekúnd)
Celkový čas extrakcie: 2:30 až 2:45
Poznámka: Ak ste rovnako nevydržali a pijete kávu takto čerstvo po pražení, odporúčam nechať ju bloomovať (prvý nálev) o čosi dlhšie. Pokojne aj 50 sekúnd.
Dojmy z Geishe
Úprimne, je to jedna z najlepších káv, akú som za poslednú dobu pil. Aróma kávy je sladká, medová s jemnou ovocnosťou. Ak si kávu pripravíte podľa nášho receptu, očakávajte ovocnú bombu. Za horúca pocítite sladké mandarínky a jemnú korenistosť a čokoládu v pozadí. Korenistosť a čokoláda sa však postupným chladnutím úplne vytratia a v káve sa objavia tropické ovocné chute. Nájdete kúsok ananásu, kúsok žltého melónu a hromadu citrusov (grep, pomelo). Dochuť je sladká, medová a telo príjemné, stredne ťažké. Káva pôsobí extrémne osviežujúco.
13:00
Lacovi píšem správu: „Odpadávam z tej geishe. Extrémne dobrá káva.“
A čo espresso?
13:05
Hneď, ako sme dopili filter, sme sa pustili do espresso roastu tej istej geishe. Vytiahol som svoj manuálny espresso stroj ROK a pustil sa do nastavovania kávy. Tá sadla na tretí pokus.
Keďže môj espresso setup môže byť, výrazne iný ako ten váš, nerád by som zdieľal presný recept. Pokúsim sa vám však posunúť aspoň tie najdôležitejšie zistenia.
Kávu sme dostali len dva dni od praženia, a tak sme s ňou na espresse trochu zápasili. Osvedčila sa však niekoľkosekundová preinfúzia a o čosi dlhší čas extrakcie (31 sekúnd). Dvojité espresso som pripravoval zo 16 gramov kávy a výsledný nápoj vážil 38 gramov.
Ako chutilo?
Znovu ovocne. Na espresse sa viac prejavil ananás a mierna chuť fermentácie. Po ananáse nastúpil grapefruit a v dochuti karamelová sladkosť. Takto pripravené espresso malo príjemnú štruktúru a smotanové telo. Hlavne v prípade espresso roastu určite odporúčam nechať kávu ešte chvíľu postáť. Chute sa ešte viac rozvinú a uhladia a káva bude pôsobiť menej “surovo”. My sme sa však poponáhľali aby sme sa stihli podeliť o tento skvost skôr, ako sa vypredá.
13:30
Test geishe je ukončený, text napísaný. Čakám na Laca, kedy príde domov od notára, aby všetko nahodil na web.
13:55
Laco je doma. Pohotovo zistil, že Coffeein má už len 72 kíl zelenej kávy, z čoho bude asi 60 kíl praženej.
14:10
Píše nám majiteľ Coffeeinu Peťo Szabó, že bol pozrieť v sklade a aktuálne majú už len 54 kíl zelenej kávy.
Skúste sa pozrieť na eshop coffeein.sk, či ešte nejaká ostala. Ak áno, pri nákupe môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.
Jeden komentár