Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Ready After od Partizánskeho
Plánuješ doplniť kávové zásoby, ale nevieš sa rozhodnúť, ktorú pražiareň a kávu si vybrať? Práve preto ti v rámci seriálu „Poď ochutnať slovenskú pražiareň“ prinášam niekoľko skvelých tipov na kávu od slovenskej pražiarne Ready After. Kúsky od Ready After boli v mojom malom domácom brewbare novinkou a doposiaľ som sa s ich kávami takmer nestretol. O to viac som pri otváraní balíčkov horel zvedavosťou. Či už je pre teba pražiareň Ready After novinkou, alebo si ich pravidelný zákazník, verím, že ti môj prehľad pomôže vybrať si tú svoju.
Môj tip: Na eshope readyafter.sk nakúpiš s kódom READYAFTER10 výhodnejšie. Kód platí do 30. apríla 2023 na kávu, cascaru a čaj.
Ovocnejšie tipy na espresso:
El Salvador Finca Las Mañanitas
Je to káva alebo čerstvá ovocná šťava? Táto novinka z ďalekého El Salvadoru ti môže poriadne zamotať hlavu. Ide o moderné, svetlejšie pražené espresso z regiónu Sonsonate. Nájdeš v ňom zrniečka odrody Red Bourbon spracované naturálnou (suchou) metódou. Pri tejto káve som mal to šťastie a recept, ktorý som použil, jej sadol ako uliaty hneď na prvý raz. Pri prvom dúšku sa mi rozžiarili oči a moje ústa zaliala neskutočná chuť pripomínajúca jablká odrody Granny Smith.
Tak som utekal za Gabrielou (ktorá skôr preferuje filtrovanú kávu) a podal som jej šálku nech rýchlo ochutná. Tá sa slastne zatvárila, oči jej roztvorilo ešte viac než zvyčajne a povedala: “Mňam! Jablko!” Ja, ako milovník jabĺk a samozvaný odborník na ich jednotlivé odrody, som dodal, že mi to espresso chutí ako jablko Granny Smith. Také jemne acidné, šťavnaté a chrumkavé. Ona súhlasila. Jablko v tejto káve veľmi príjemne dopĺňa sladká chuť trstinového cukru, ktorá vytvára veľmi príjemnú dochuť.
Môj tip: Jablká Granny Smith v mojom pripade najkrajšie vynikli na espresse s trochu väčším pomerom vody ku káve (konkrétne 1:2,8 čo predstavovalo v mojom prípade cca 45 g espressa pripraveného zo 16 g kávy).
Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti natural G1
Druhá pecka na espresso od Ready After pochádza z Etiópie. Zrná zmesi lokálnych odrôd boli vypestované vo vysokej nadmorskej výške (2200 m.n.m) a následne boli spracované naturálnou (suchou) metódou. Tak isto, ako aj v prípade El Salvadoru, táto káva poteší skôr milovníkov ovocného espressa. Predstav si, že sa prechádzaš po lese, hopsáš si s tabuľkou sladkej mliečnej čokolády v ruke a kde-tu narazíš na lesnú jahodu či malinu. Odtrhneš ju, zahryzneš sa, zaješ čokoládou a privoniaš si k práve rozkvitnutým lesným kvetom. Približne takýto príbeh sa odohrával v mojom espresse. Ako prvé pocítiš lesné ovocie, ktoré zaobaľuje sladká mliečna čokoláda, spoza ktorej vykúka jemná kvetinovosť. Oproti El Salvadoru bola Etiópia o čosi sladšia a menej acidná. Ak teda miluješ ovocné espresso, no preferuješ sladšie ovocie a sladšiu dochuť, Etiópia od Ready After je cesta pre teba.
Konzervatívnejšie tipy na espresso:
Brazil Santos 17/18 Cerrado
Brazílsky Bourbon z regiónu Santos bol vypestovaný v nadmorskej výške 1300 m.n.m. a spracovaný suchou (naturálnou) metódou. Je pražený konzervatívnejšie, no nie príliš tmavo. Presne tak, aby potešil konzumenta, ktorý v káve nevyhľadáva výraznú ovocnosť či aciditu. Káva ponúka plné telo a bohaté chute. V chuti nájdeš veľmi jemné citrusové tóny najviac pripomínajúce sladký pomaranč. Pomaranč je doplnený štipkou fermentovaných, alkoholových chutí pripomínajúcich whisky. Všetky tieto chute veľmi príjemne podčiarkuje a zaobaľuje čokoláda. Spolu s whisky čokoláda vytvára sladkú a dlhotrvajúcu dochuť. Túto Brazíliu odporúčam každému, koho už omrzeli ploché a všedné supermarketové kávy a chce sa posunúť niekam ďalej. Káva ponúkne veľmi zaujímavé a príjemné chuti, no neohluší ťa prílišnou aciditou. A čo je dôležité, tvoja káva nebude potlačená a zničená chuťami praženia.
Cuba Serrano Lavado
Druhou voľbou konzervatívnejšieho kávičkára by jednoznačne mala byť Cuba Serrano Lavado. Ide o premytú Typicu vypestovanú v regióne Sierra Maestra v nadmorských výškach 1100 až 1700 m.n.m. V káve nenájdeš absolútne žiadnu aciditu. Avšak ani v tomto prípade si nepovieš, že piješ niečo spálené. Profil praženia je nastavený skvelo. V chuti aj vôni dominuje sladký tabak sprevádzaný orechovými tónmi. Citlivo nastavené praženie sa odrazí najmä v dochuti, ktorá nie je ani náhodou nepríjemná. V dochuti budeš stále pociťovať jemný tabak a pražené orechy. Táto káva je znovu obrovským krokom vpred od supermarketových káv. Ak teda nehľadáš ani ovocnosť a ani prepraženie, siahni po Kube od Ready After. Kuba sa mimochodom veľmi hodí do mliečnych nápojov, v ktorých výrazne vynikne a mlieko obohatí o sladké chute orieškov.
Unique Blend
V prípade, že si ešte neprišiel na chuť stopercentným arabikám, Ready After pre teba namiešalo blend troch arabík a robusty s názvom Unique. Blend obsahuje 60 percent arabiky a 40 percent robusty. Je pražený tmavšie, no znovu veľmi citlivo a nie príliš tmavo. Robusta zmesi dodáva výraznú horkosť, ktorú určite ocení hlavne kávičkár zo starej školy. Pozor, horkosť nie je natoľko výrazná, že by si v káve nič iné necítil. Je prepojená s jemnou sladkosťou, ktorá dotvára pocit, ako keby si si zahryzol do vysokopercentnej horkej čokolády. Čokoláda je doplnená o korenistú dochuť a štipku, ale fakt len štipku grapefruitu v pozadí. Ak teda najradšej piješ výrazné, horké a koncentrované espresso alebo mliečne nápoje často obohatené o cukor, či rôzne sirupy, tak zvoľ blend Unique. Unique blend sa nestratí ani po pridaní rôznych ochutených sirupov a jeho výrazná horkosť a čokoládovosť krásne doplní chute vášho nápoja.
Tip na čistý a ovocný filter:
Costa Rica Fatima Red Bourbon Red Honey MC-20
Red Bourbon spracovaný metódou Red Honey k nám na Slovensko dorazil z regiónu Los Santos v Kostarike. U nás doma si ideme filtrovanú kávu už niekoľko rokov a myslím si, že sme zvyknutí na pomerne vysoký štandard. Táto káva ho poľahky spĺňa. Už po otvorení balíčka ma omámila príjemná ovocná vôňa, v ktorej sa miešali marhule so žltým melónom doplnené o poľské cukríky krówky (Gabriela sa na mňa prvotne veľmi divne pozrela, keď som jej povedal, že tam cítim krówky, na to som jej strčil dripper V60 s bloomujúcou kávou pod nos a razom bola ticho 😉 ).
V chuti filtra sa marhule zmenili skôr na broskyne a žltý melón sprevádzal sladký zrelý ananás. Káva mala pomerne ľahké až stredne ťažké telo a pôsobila veľmi šťavnato. Ovocie následne v dochuti striedala veľmi jasná a sladká biela čokoláda. Odporúčam každému, kto sa už nevie dočkať teplých jarných dní, Kostarika od Ready After je veľmi osviežujúca a čistá káva, pri ktorej určite strávi pekné chvíle aj ten najnáročnejší kávový jazýček.
Tip na experimentálny filter:
Nicaragua Finca Aurora Anaerobic
Všade naokolo počúvaš o fermentáciách a rôznych experimentálnych spracovaniach kávy, ale zatiaľ si sa neodhodlal kúpiť si domov balíček fermentovanej kávy? Ak si sa v tejto vete našiel, tak ti odporúčam vyskúšať Caturru z regiónu Matagalpa v Nikarague spracovanú metódou anaeróbnej fermentácie. Z mojej skúsenosti sú dnes fermentácie často prehrotené a vo výsledku prerážajú chuť samotnej kávy. Tuto je však fermentácia veľmi príjemne nastavená a spolu s chuťou samotnej kávy nažíva vo veľmi vybalansovanej symbióze. V aróme kávy pocítiš sladké gumové medvedíky.
V chuti som našiel dve hlavné skupiny chuťových prvkov. Za horúca káve dominovali mliečna čokoláda a škorica a len z pozadia sa mi na jazyk a steny ústnej dutiny dostávala jemná vínna acidita. Po vychladnutí, teda za studena, čokoláda a škorica ustúpili a káva pôsobila šťavnato, hroznovo, vínovo so smotanovým až jogurtovým telom. Za tepla obe tieto skupiny chutí nažívali v symbióze a mne hrala v ústach symfónia chutí. Ako som spomínal, ak sa bojíš fermentov, toto je káva, ktorá ti môže poskytnúť pomocnú ruku pri vstupe do sveta experimentálnych spracovaní kávy. Fermentácia sa v tejto káve prejavuje hlavne prítomnosťou červeného vína a hrozna, avšak nepotláča všetko ostatné, čo sa v Nikaragui od Ready After nachádza. Samozrejme, ak si už ostrieľaný kávový experimentátor, myslím si, že ani teba toto zrno nesklame.
Môj tip: Na eshope readyafter.sk nakúpiš s kódom READYAFTER10 výhodnejšie. Kód platí do 30. apríla 2023 na kávu, cascaru a čaj.