piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Ready After od Partizánskeho

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
15. mája 2023
kávy od Ready After - Etiópia, Kostarika, Salvador a Nikaragua
Share on FacebookShare on Twitter

Plánuješ doplniť kávové zásoby, ale nevieš sa rozhodnúť, ktorú pražiareň a kávu si vybrať? Práve preto ti v rámci seriálu „Poď ochutnať slovenskú pražiareň“ prinášam niekoľko skvelých tipov na kávu od slovenskej pražiarne Ready After. Kúsky od Ready After boli v mojom malom domácom brewbare novinkou a doposiaľ som sa s ich kávami takmer nestretol. O to viac som pri otváraní balíčkov horel zvedavosťou. Či už je pre teba pražiareň Ready After novinkou, alebo si ich pravidelný zákazník, verím, že ti môj prehľad pomôže vybrať si tú svoju.

Môj tip: Na eshope readyafter.sk nakúpiš s kódom READYAFTER10 výhodnejšie. Kód platí do 30. apríla 2023 na kávu, cascaru a čaj.

kávy od Ready After Coffee

Ovocnejšie tipy na espresso:

El Salvador Finca Las Mañanitas

Je to káva alebo čerstvá ovocná šťava? Táto novinka z ďalekého El Salvadoru ti môže poriadne zamotať hlavu. Ide o moderné, svetlejšie pražené espresso z regiónu Sonsonate. Nájdeš v ňom zrniečka odrody Red Bourbon spracované naturálnou (suchou) metódou. Pri tejto káve som mal to šťastie a recept, ktorý som použil, jej sadol ako uliaty hneď na prvý raz. Pri prvom dúšku sa mi rozžiarili oči a moje ústa zaliala neskutočná chuť pripomínajúca jablká odrody Granny Smith.

Tak som utekal za Gabrielou (ktorá skôr preferuje filtrovanú kávu) a podal som jej šálku nech rýchlo ochutná. Tá sa slastne zatvárila, oči jej roztvorilo ešte viac než zvyčajne a povedala: “Mňam! Jablko!” Ja, ako milovník jabĺk a samozvaný odborník na ich jednotlivé odrody, som dodal, že mi to espresso chutí ako jablko Granny Smith. Také jemne acidné, šťavnaté a chrumkavé. Ona súhlasila. Jablko v tejto káve veľmi príjemne dopĺňa sladká chuť trstinového cukru, ktorá vytvára veľmi príjemnú dochuť.

Môj tip: Jablká Granny Smith v mojom pripade najkrajšie vynikli na espresse s trochu väčším pomerom vody ku káve (konkrétne 1:2,8 čo predstavovalo v mojom prípade cca 45 g espressa pripraveného zo 16 g kávy).

El Salvador Finca Las Mananitas z pražiarne Ready After

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti natural G1

Druhá pecka na espresso od Ready After pochádza z Etiópie. Zrná zmesi lokálnych odrôd boli vypestované vo vysokej nadmorskej výške (2200 m.n.m) a následne boli spracované naturálnou (suchou) metódou. Tak isto, ako aj v prípade El Salvadoru, táto káva poteší skôr milovníkov ovocného espressa. Predstav si, že sa prechádzaš po lese, hopsáš si s tabuľkou sladkej mliečnej čokolády v ruke a kde-tu narazíš na lesnú jahodu či malinu. Odtrhneš ju, zahryzneš sa, zaješ čokoládou a privoniaš si k práve rozkvitnutým lesným kvetom. Približne takýto príbeh sa odohrával v mojom espresse. Ako prvé pocítiš lesné ovocie, ktoré zaobaľuje sladká mliečna čokoláda, spoza ktorej vykúka jemná kvetinovosť. Oproti El Salvadoru bola Etiópia o čosi sladšia a menej acidná. Ak teda miluješ ovocné espresso, no preferuješ sladšie ovocie a sladšiu dochuť, Etiópia od Ready After je cesta pre teba.

Etiópia Yirgacheffee Halo Beriti od Ready After

Konzervatívnejšie tipy na espresso:

Brazil Santos 17/18 Cerrado

Brazílsky Bourbon z regiónu Santos bol vypestovaný v nadmorskej výške 1300 m.n.m. a spracovaný suchou (naturálnou) metódou. Je pražený konzervatívnejšie, no nie príliš tmavo. Presne tak, aby potešil konzumenta, ktorý v káve nevyhľadáva výraznú ovocnosť či aciditu. Káva ponúka plné telo a bohaté chute. V chuti nájdeš veľmi jemné citrusové tóny najviac pripomínajúce sladký pomaranč. Pomaranč je doplnený štipkou fermentovaných, alkoholových chutí pripomínajúcich whisky. Všetky tieto chute veľmi príjemne podčiarkuje a zaobaľuje čokoláda. Spolu s whisky čokoláda vytvára sladkú a dlhotrvajúcu dochuť. Túto Brazíliu odporúčam každému, koho už omrzeli ploché a všedné supermarketové kávy a chce sa posunúť niekam ďalej. Káva ponúkne veľmi zaujímavé a príjemné chuti, no neohluší ťa prílišnou aciditou. A čo je dôležité, tvoja káva nebude potlačená a zničená chuťami praženia. 

Brasil Santos od Ready After

Cuba Serrano Lavado

Druhou voľbou konzervatívnejšieho kávičkára by jednoznačne mala byť Cuba Serrano Lavado. Ide o premytú Typicu vypestovanú v regióne Sierra Maestra v nadmorských výškach 1100 až 1700 m.n.m. V káve nenájdeš absolútne žiadnu aciditu. Avšak ani v tomto prípade si nepovieš, že piješ niečo spálené. Profil praženia je nastavený skvelo. V chuti aj vôni dominuje sladký tabak sprevádzaný orechovými tónmi. Citlivo nastavené praženie sa odrazí najmä v dochuti, ktorá nie je ani náhodou nepríjemná. V dochuti budeš stále pociťovať jemný tabak a pražené orechy. Táto káva je znovu obrovským krokom vpred od supermarketových káv. Ak teda nehľadáš ani ovocnosť a ani prepraženie, siahni po Kube od Ready After. Kuba sa mimochodom veľmi hodí do mliečnych nápojov, v ktorých výrazne vynikne a mlieko obohatí o sladké chute orieškov.

Cuba Serrano Lavado od Ready After

Unique Blend

V prípade, že si ešte neprišiel na chuť stopercentným arabikám, Ready After pre teba namiešalo blend troch arabík a robusty s názvom Unique. Blend obsahuje 60 percent arabiky a 40 percent robusty. Je pražený tmavšie, no znovu veľmi citlivo a nie príliš tmavo. Robusta zmesi dodáva výraznú horkosť, ktorú určite ocení hlavne kávičkár zo starej školy. Pozor, horkosť nie je natoľko výrazná, že by si v káve nič iné necítil. Je prepojená s jemnou sladkosťou, ktorá dotvára pocit, ako keby si si zahryzol do vysokopercentnej horkej čokolády. Čokoláda je doplnená o korenistú dochuť a štipku, ale fakt len štipku grapefruitu v pozadí. Ak teda najradšej piješ výrazné, horké a koncentrované espresso alebo mliečne nápoje často obohatené o cukor, či rôzne sirupy, tak zvoľ blend Unique. Unique blend sa nestratí ani po pridaní rôznych ochutených sirupov a jeho výrazná horkosť a čokoládovosť krásne doplní chute vášho nápoja.

Unique Blend od Ready After

Tip na čistý a ovocný filter:

Costa Rica Fatima Red Bourbon Red Honey MC-20

Red Bourbon spracovaný metódou Red Honey k nám na Slovensko dorazil z regiónu Los Santos v Kostarike. U nás doma si ideme filtrovanú kávu už niekoľko rokov a myslím si, že sme zvyknutí na pomerne vysoký štandard. Táto káva ho poľahky spĺňa. Už po otvorení balíčka ma omámila príjemná ovocná vôňa, v ktorej sa miešali marhule so žltým melónom doplnené o poľské cukríky krówky (Gabriela sa na mňa prvotne veľmi divne pozrela, keď som jej povedal, že tam cítim krówky, na to som jej strčil dripper V60 s bloomujúcou kávou pod nos a razom bola ticho 😉 ).

V chuti filtra sa marhule zmenili skôr na broskyne a žltý melón sprevádzal sladký zrelý ananás. Káva mala pomerne ľahké až stredne ťažké telo a pôsobila veľmi šťavnato. Ovocie následne v dochuti striedala veľmi jasná a sladká biela čokoláda. Odporúčam každému, kto sa už nevie dočkať teplých jarných dní, Kostarika od Ready After je veľmi osviežujúca a čistá káva, pri ktorej určite strávi pekné chvíle aj ten najnáročnejší kávový jazýček.

Kostarika Fatima Red Bourbon od Ready After

Tip na experimentálny filter:

Nicaragua Finca Aurora Anaerobic

Všade naokolo počúvaš o fermentáciách a rôznych experimentálnych spracovaniach kávy, ale zatiaľ si sa neodhodlal kúpiť si domov balíček fermentovanej kávy? Ak si sa v tejto vete našiel, tak ti odporúčam vyskúšať Caturru z regiónu Matagalpa v Nikarague spracovanú metódou anaeróbnej fermentácie. Z mojej skúsenosti sú dnes fermentácie často prehrotené a vo výsledku prerážajú chuť samotnej kávy. Tuto je však fermentácia veľmi príjemne nastavená a spolu s chuťou samotnej kávy nažíva vo veľmi vybalansovanej symbióze. V aróme kávy pocítiš sladké gumové medvedíky.

V chuti som našiel dve hlavné skupiny chuťových prvkov. Za horúca káve dominovali mliečna čokoláda a škorica a len z pozadia sa mi na jazyk a steny ústnej dutiny dostávala jemná vínna acidita. Po vychladnutí, teda za studena, čokoláda a škorica ustúpili a káva pôsobila šťavnato, hroznovo, vínovo so smotanovým až jogurtovým telom. Za tepla obe tieto skupiny chutí nažívali v symbióze a mne hrala v ústach symfónia chutí. Ako som spomínal, ak sa bojíš fermentov, toto je káva, ktorá ti môže poskytnúť pomocnú ruku pri vstupe do sveta experimentálnych spracovaní kávy. Fermentácia sa v tejto káve prejavuje hlavne prítomnosťou červeného vína a hrozna, avšak nepotláča všetko ostatné, čo sa v Nikaragui od Ready After nachádza. Samozrejme, ak si už ostrieľaný kávový experimentátor, myslím si, že ani teba toto zrno nesklame.

Nicaragua Finca Aurora od Ready After

Môj tip: Na eshope readyafter.sk nakúpiš s kódom READYAFTER10 výhodnejšie. Kód platí do 30. apríla 2023 na kávu, cascaru a čaj.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Ready After Coffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
audioblog filtrovaná káva

Audioblog: Filtrovaná káva

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL