sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo je voda pre kávu extrémne dôležitá?

Ladislav Király Od Ladislav Király
20. mája 2023
prečo je voda pre kávu extrémne dôležitá
Share on FacebookShare on Twitter

Expert Blogu o káve Michal Maliarik pravidelne odpovedá na otázky kávových nadšencov. Pražiar v pražiarni výberovej kávy Coffia a držiteľ certifikátov SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional dostal tentoraz otázku týkajúcu sa vody a reverznej osmózy. Vysvetlil, prečo je voda pre kávu extrémne dôležitá a ako s ňou treba pracovať.

Martin Polakovič nám na Facebooku napísal takúto správu: „Dobrý deň prajem, mal by som pre vás otázku a možno aj tému na článok. Čo káva a tzv. reverzná osmóza? Produkuje to vodu vhodnú pre kávičkárov? Nie je to celé len spôsob na vyťahovanie peňazí z vreciek neznalých zákazníkov?“

Michal Maliarik odpovedá:

„Odpoveď nie je úplne jednoznačná. Je voda dôležitá? Áno, je extrémne dôležitá. So zlou vodou z kávy nevytiahnete skoro nič – s dobrou naopak dokážete dostať takú kávu, akú pražiar a farmár zamýšľali.“

Bagre a ich malý interval

„Čo je teda dôležité sledovať na vode, ktorá je vhodná pre kávu? Sú to dva parametre. Prvým parametrom je takzvaná tvrdosť, ktorú spôsobuje kalcium a magnézium. Pre úplnú jednoduchosť si kalcium a magnézium treba predstaviť ako bagre, ktoré z kávy vyhrabávajú dobré vecičky. Predstavme si, že by sme tých bagrov mali veľmi málo; v takom prípade by z kávy nestihli vyhrabať dosť a bola by slabá, vodová, plochá. Keď by sme naopak mali priveľa bagrov, tak by príliš silne zabagrovali a kávu by preextrahovali. V takomto prípade by sme cítili akúsi ťažobu až blatovosť, proste preextrahovanosť kávy. My teda potrebujeme, aby tých bagrov bol presne nejaký interval, ktorý je pomerne malý. Ak ich máme príliš malo, tak je zle, ale aj keď ich máme príliš veľa, tak je zle.“

Buffer

„Druhým parametrom, ktorý v káve sledujeme, je takzvaný bikarbonát alebo alkalinita alebo HCO3-. Niekedy sa tomu hovorí aj buffer. Všetky spomínané názvy hovoria o tej zložke, ktorá kontroluje aciditu alebo kyslosť kávy. Ak toho buffra máme príliš málo, tak bude káva veľmi ostrá – ako kyslá kapusta alebo ocot, teda veľmi ostrokyslá. Ak máme alkalinity naopak veľmi veľa, tak bude káva príliš suchá, drapľavá, kriedová. Ako keď ste v škole ako  malé dieťa jedli kriedu, a to nie je príliš dobré. Opäť potrebujeme aby bol tej alkalinity nejaký malý intervalík, ktorý je ešte oveľa menší ako interval na kalcium a magnézium.“

Ako nám pomôže reverzná osmóza?

„Reverzná osmóza má filter, ktorý má takzvanú osmotickú membránu. Táto membrána je tak dokonalá, že z vody dokáže odstrániť takmer všetko: pre naše účely hovorme, že všetko. Vyteká z nej osmotická voda, čo je vlastne iné označenie pre čisté H2O. Teda nič iné ako H2O, žiadne iné minerály, žiadne vírusy, nič. Dokáže to odfiltrovať úplne všetko.“

„Na jednej strane je to super, na druhej nie až tak, pretože ak by ste dlhodobo pili veľa takejto vody, tak vás to zabije. Človek nie je pripravený na to, že má vodu bez minerálov. Práve preto je v každej reverznej osmóze takzvaný remineralizačný blok alebo remineralizačná časť, ktorá robí to, že vezme pôvodnú surovú vodu, prefiltruje ju cez nejaký bežný filter a namieša ju do tej superčistej H2O. Takto sa pôvodné minerály z pôvodnej vody dostanú späť do prefiltrovanej, akurát že v obrovsky menšom množstve. Keď tam na začiatku teda bolo sto percent kalcia a magnézia, tak teraz ho tam môže byť už napríklad len 25 percent. Takisto si predstavme, že na začiatku tam bolo sto percent HCO3– a teraz je ho tam opäť len 25 percent.“

„Zariadenie pomerovo zníži pôvodné hodnoty. Keď teda v káve boli aj nejaké škodliviny, ostanú tam, ale v oveľa menšom množstve, takže už nie sú také škodlivé. Preto sú reverzné osmózy fajn, ale či je to dobré aj pre kávu, tak to už nie je také jednoznačné.“

„Pretože keď sme mali v surovej vode celkom dobré množstvo kalcia a magnézia, ale na druhej strane príliš vysoké množstvo HCO3-, alebo teda bikarbonátu, tak aj v odfiltrovanej a upravenej vode budeme mať tento pomer rovnaký, akurát toho všetkého bude menej. Vo výsledku to môže byť dobré, ale nemusí. Je tu teda trochu problém, že reverzná osmóza všetko zníži, ale neviete si navoliť, že kalcium a magnézium mi zníž trochu a HCO3– mi zníž veľa. Pomer toho, ako to bolo v pôvodnej vode, máme aj vo výslednej vode.“

Náš tip: množstvo cenných informácií nájdete v blogu na coffia.sk v článku s názvom „Pre chuť kávy extrémne dôležitá voda“.

Laický prístup k reverznej osmóze

„Keby som si išiel kupovať reverznú osmózu, tak by som predajcu požiadal o to, aby s tým prišiel ku mne domov, namontoval to na moju surovú vodu, niečo by sme prefiltrovali a potom by som si pomeral obsah kalcia, magnézia a koľko je v tom bikarbonátu. Na toto existujú tzv. titračné kvapky, ktoré stoja možno 10 až 15 eur. Meria sa to ľahko. Prípadne vám v laboratóriu za 5 eur urobia rozbor, čo je takisto celkom fajn.“

Profesionálny prístup k reverznej osmóze

„My v pražiarni sme to vzali trochu extrémne. Vezmeme superčistú H20 a remineralizačnú časť odpojíme. Do superčistej H20 si následne manuálne ručne vážime a domiešavame minerály, aké potrebujeme. Robíme to tak, aby sme sa dopracovali k absolútne dokonalej vode na kávu. Predpokladám, že toto sa vám doma robiť nechce, ale ak náhodou áno, tak popis nájdete na mojom webe v spomínanom článku.“

Dobré sú aj dve balené vody

„Ako prvé by som vyskúšal to, že či vôbec potrebujete inú vodu ako tú, ktorá vám tečie z kohútika. Pretože ak je tá dosť dobrá, možno vôbec nepotrebujete filtrovať. Najjednoduchší spôsob je ten, že si kúpite balenú vodu, ktorá už káve celkom vyhovuje. Na Slovensku mám vedomosť o dvoch: jedna sa volá ARO a je to päťlitrová bandaska predávaná v Metre. Druhá je Dobrá voda predávaná normálne v liter a pol fľaši. Vezmete si túto vodu, párkrát si v nej pripravíte svoju kávu a hneď vedľa si kávu pripravíte z vody, ktorá vám tečie z kohútika. Pocítili ste rozdiel? Keď nie, tak nemáte čo riešiť. Keď ho však náhodou cítite, tak potom treba zvažovať rôzne možnosti.“

Má reverzná osmóza zmysel?

„Keď to chcete hnať do extrému, tak je to vynikajúci nástroj. Keď to však chcete brať len tak, ako to je, že to zapojíte a beriete z toho vodu, tak možno áno, možno nie. Urobí vám mäkšiu vodu, takže keď ste mali tvrdú vodu, asi by ste teraz mohli dosiahnuť lepší výsledok. Ale či je ten výsledok dokonalý, to ťažko povedať. Treba odmerať.“

Prípadné ďalšie otázky môžete adresovať na IG @coffiasc.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
etiketa v kaviarni

Etiketa v kaviarni: Ako vziať partnera na kávu a očariť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL