Bratislavská kaviareň: Pomôžte vdýchnuť život jedinečnému bedekru
Do redakcie Blogu o káve prišiel mail od človeka menom Adrián Juráček túžiaceho vdýchnuť život novému bedekru mapujúcemu dvadsať najlepších kaviarní s výberovou kávou v Bratislave. Ide o jeho autorskú knihu s názvom Bratislavská kaviareň, ktorú sám napísal, nafotil i nadizajnoval.
Má to však aj háčik: realizovanie projektu si vyžiada nemalý finančný obnos. Adrián v záujme vyzbierania potrebných financií spustil crowdfundingovú kampaň, ktorú na donio.sk nájdete pod názvom Bratislavská kaviareň.
Prispieť viete rôznymi sumami, za ktoré vás v prípade úspechu kampane budú čakať rôzne odmeny. Keby to náhodou nevyšlo, svoje peniaze dostanete späť. Úrovní podpory je k dispozícii celkovo sedem. Kliknite sem a pozrite si ich.
Míľniky vyzbieranej podpory:
3000€ — suma pokryje tlač cca 800 ks bedekra, balné, poštovné a prácu jazykovej korektorky a prekladateľky.
5000€ — suma pokryje tlač cca 1200 ks bedekra, balné a poštovné, prácu korektorky a prekladateľky a čas autora strávený písaním, fotením a zalamovaním knihy.
7000€ — suma pokryje tlač cca 1800 ks bedekra, balné a poštovné, prácu korektorky a prekladateľky, čas autora strávený písaním, fotením a navrhovaním knihy a zorganizovanie krstu a ochutnávky v lokálnej pražiarni výberovej kávy.
Myšlienku Adriána Juráčeka sme sa rozhodli zatiaľ podporiť aspoň článkom. Adrián je grafický dizajnér z Bratislavy, ktorý sa venuje komplexnej tvorbe vizuálnej identity značiek z rôznych oblastí. Vyhľadáva však projekty z gastronómie, architektúry, dizajnu alebo kozmetiky.
Prečítajte si rozhovor z dielne Blogu o káve.
Čo všetko nájdeme v bedekri Bratislavská kaviareň?
„Bedeker Bratislavská kaviareň je v prvom rade prezentáciou dvadsiatich najlepších kaviarní s výberovou kávou v hlavnom meste. Má pomôcť zorientovať sa v kaviarenskom šume, ktorý tu dnes máme. Za nálepku specialty coffee sa dnes skrýva hocikto. Je to taký trend, ako keď chcel byť každý eko. Každá kaviareň bude čitateľovi priblížená formou textu a fotogalérie. V knihe bude aj mapa kaviarní a recepty na alternatívnu prípravu kávy od niekoľkých baristov.“
Prečo ste sa rozhodli pre realizovanie takéhoto diela?
„Dôvodov je niekoľko. Ten emocionálny je vytvoriť publikáciu, ktorú si človek môže listovať pri šálke kávy. Môže sa inšpirovať príbehmi zakladateľov kaviarní alebo samotným interiérovým dizajnom, ktorý je pestrý. Praktický dôvod je ponúknuť kávomilcovi domorodcovi/turistovi jasného sprievodcu miestami, ktoré by mal určite navštíviť – teda ak si chce vychutnať kvalitnú kávu. Ja som na podobnú, ale ilustrovanú knihu, narazil po potulkách kaviarňami v Paríži. A posledný dôvod, ten egoistický, je vytvoriť produkt, ktorý budem mať ako dizajnér celý pod kontrolou. Pri práci pre klientov musím robiť kompromisy a nie vždy je výsledok podľa mojich očakávaní. Osobne si myslím, že keď vložíte plnú moc do rúk skúseného dizajnéra a spraví to podľa seba, bude to mať dobrú energiu a bude to fungovať. A to presne chcem docieliť s mojim bedekrom.“
Ako vám fanúšikovia kávy môžu pomôcť a ako vás môžu podporiť?
„Pomôcť mi môžu sledovaním profilu na Instagrame (@bedeker_bratislavska_kaviaren), prípadne zdieľaním príspevkov medzi svojich priateľov. Podporiť ma môžu na stránke www.donio.sk/bratislavska-kaviaren, kde si jednoducho vyberú jednu z odmien. Pre tých, ktorí nechcú iba bedeker, som pripravil limitovaný plagát alebo výberovú kávu. Najdrahšia odmena je privátna exkurzia v lokálnej pražiarni a ochutnávka káv z jej portfólia. Ktorá to bude, zatiaľ neprezradím.
Na iných sociálnych sieťach nie ste?
„Keďže som minimalista, snažím sa tvoriť obsah len pre jednu platformu, a tou je Instagram. Počas júna, kedy bude trvať kampaň na vyzbieranie financií, budem postupne prezentovať každú z kaviarní z bedekra. Čo sa stane po kampani ešte uvidíme. Pevne verím, že dosiahnem vyzbierať financie na splnenie prvého míľnika a bedekre sa budú môcť vytlačiť, rozdistribuovať podporovateľom a na poličky v bratislavských kaviarňach.“
Opýtam sa aj otázku nesúvisiacu s bedekrom Bratislavská kaviareň. Kedy ste začali piť kávu a kedy ste prepadli výberovke?
„Kávu som začal piť okolo roku 2008, kedy som sa zoznámil s mojou manželkou. Počas leta pila instantnú ľadovú kávu, ktorú som si obľúbil. V relácii Pod lampou som však zahliadol pána Šturca, ktorý prezentoval single origin kávu, ktorú už dlhé roky predávajú jeho potomkovia na Dunajskej ulici. K výberovej káve ma však priviedol kamarát, ktorý v roku 2015 tvoril obalový dizajn pre rôzne pražiarne. Jednou z nich bola aj pražiareň Illimité. Keď mi dal ochutnať Lukášovu kávu, bolo to ovocné a osviežujúce. V ten istý mesiac som odletel na Oahu, kde sme zhodou okolností bývali v rodine, ktorá si zakladala kaviareň a foodtruck s kávou. Tam som sa veľmi laicky priučil príprave cez V60. Každé ráno to bol pre mňa taký rituál. A to sú dve veci, ktoré ma na výberovej káve priťahujú dodnes. Rituál prípravy a ovocné tóny.“
Ktoré sú vaše najobľúbenejšie slovenské pražiarne kávy?
„Bolo by asi čudné, keby som spomenul inú pražiareň než Triplefive Coffee Roasters, ktorá je mojím dlhoročným klientom. Celkovo sa však snažím piť kávy od našich lokálnych pražiarov. V minulosti to bolo Illimité, Good Times alebo Diamonds. Musím povedať, že od týchto pražiarov ma nikdy žiadna káva nesklamala a vždy chutila veľmi dobre.“