piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Talianska káva je zlá káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. decembra 2023
talianska káva je zlá káva
Share on FacebookShare on Twitter

Minulý rok som si v centre Piešťan všimol nápis „talianska káva“. Skvel sa na kaviarni, bol dobre viditeľný a viem si predstaviť, že bežného človeka, ktorý toho o káve veľa nevie, lákal. Ťahalo ho tam ako psa do udiarne. Na základe dvoch slov má okoloidúci pravý kávičkár pocit, že do šálky mu vyextrahujú luxus a enormnú kvalitu. Malíček sa bude sám zdvíhať. Ibaže talianska káva je zlá káva.

Skromne predpokladám, že „spálená pneumatika v tekutom stave“ alebo „namletý a vyextrahovaný uhlík“ by nelákali. Realitu všadeprítomnej talianskej kávy by však opísali určite lepšie. Vitajte v zaujatom článku zameranom na pozdvihnutie slovenskej pražiarenskej scény a na poukázanie na to, že keď v kaviarňach nájdete značky ako La*azza, Il*y, Pel*ini, Luc*ffé, Sega*redo, Tri*ste, Car*aro, Mus*tti a ďalšie, utekajte preč.

V onen augustový deň, na ktorý narážam v prvom riadku článku, som sa rozhodol, že si nápisy „talianska káva“ budem všímať. Je ich veruže dosť. Fungujú. Ale populárna je napríklad aj „talianska zmrzlina“ a ja len skromne dúfam, že nie je podobnej kvality ako talianska káva. Alebo „jadranská zmrzlina“, ale to som už – ako inak – trochu odbočil.

Môj tip: vyskúšajte raz kávu zo slovenských pražiarní a k tej talianskej sa nikdy nevrátite. Tu sú zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Taliansko nemá žiadnu plantáž

Vraciam sa k talianskej káve. Asi viete, že v Taliansku nie je žiadna kávová plantáž. Ani najjužnejšie oblasti Sicílie nie sú vhodné na to, aby tam kávovník prežil. Celá Európa je na tom vlastne podobne a v jej kontinentálnej časti nenájdete ani jednu jedinú kávovníkovú plantáž. Grande blamáž.

Talianska káva teda nie je tak celkom talianska. Je to len káva, ktorá do Talianska doputovala. Tam ju zruční talianski maestrovia napražili a celý svet presvedčili o tom, že talianska káva je dobrá káva. Ibaže figu. Talianska káva je zlá káva. Skoro všetka. 

Káva pražená až k druhému cracku, na ktorej povrch vystúpili oleje, môže chutiť len horko, spálene, gumovo či asfaltovo. Všetko pozitívne a zdravé, čo v zrnách bolo, je fuč. Keď na prevádzke vidím nápis “talianska káva”, predstavím si presne toto. I položím si otázku, prečo to na vás, dietky moje, stále tak funguje.

S mliekom a cukrom sa dá

Talianska káva je obyčajná komoditná treťotriedna káva z plantáží z celého sveta. Nasypú ju do gigantických pražičiek, spália a vyvezú na Slovensko. Pražia ju, pražia a pražia dovtedy, kým stratí akúkoľvek chuť (verte mi, že tá kávovníková čerešňa ako ovocie a jej kôstka pôvodne nejakú chuť mali) a ostane v nej len horkosť. To je recept na to, aby chutili zrná z celého sveta vždy rovnako a aby rok čo rok ponúkali rovnakú chuť. Takáto káva je smradľavá, nepríjemná a zlá. Dáte si do nej mlieko a cukor a dokážete ju vypiť.

Často si hovorím, že pred pár desaťročiami to bolo OK. Niekedy v roku 1985. Nemali sme toľko možností ako dnes a všetky kávy chutili rovnako. Boli to komoditné kávy z celého sveta a prepražené. Mleli sme ich zväčša na mlynčekoch priamo v potravinách a doteraz si pamätám, ako voňali. Našťastie som vtedy ešte kávu nepil.

Čítam vaše myšlienky

Určite sa medzi vami teraz nájdu takí, ktorí napíšu, že veď tie kávy vám chutia a acidita je veľké fuj: “Nemám rád kyslé kávy.” Ja som s tým OK a neberiem vám to. Niekomu chutí aj krabičkové víno z Kauflandu a predsa len to nie je Chardonnay alebo ako sa volá nejaká kvalita z renomovanej vinárskej oblasti. A to tu nejdem aciditu nasilu obhajovať, lebo si predsa môžete kúpiť aj nejakú konzervatívnejšiu Kubu alebo Brazíliu Santos zo slovenskej pražiarne a stále to bude o triedu lepšie ako talianska káva, ktorou sú preplnené pulty supermarketov a kaviarní.

No a okrem toho ma niektorí určite chcete zvoziť za to, že výberová káva nie je pre každého, tvorí len pár percent produkcie a aj komoditnú kávu treba spotrebovať. Predsa ju nevyhodíme. Toto samozrejme beriem a súhlasím. Len ju potom prosím neoznačujme za kvalitnú. A slovo talianska nepovažujme za synonymum kvality a nedávajme si ho zvonku na prevádzky. Lebo ja keď niekde vidím nápis “talianska káva”, obchádzam to oblúkom a kričím Apage Satanas.

Talianska káva zaspala dobu

Aby som sa pomaly začal dostávať k pointe, poviem, že talianska káva tak trochu zaspala dobu. Pred niekoľkými desaťročiami bola cool a Taliani boli svetoví kávoví lídri, ale dnes tu máme úžasné výberovky, ktoré ju strčia do vrecka. Presne toto by sme ľuďom mali povedať a na toto ich lákať, nie na konzervatívnu a spiatočnícku “taliansku kávu”. Napíšte si na prevádzku “výberová káva zo slovenskej pražiarne” a na toto lákajte ľudí. Prídem aj ja.

A hej, určite je veľa chytrákov, ktorí mi teraz povedia, že veď Taliani majú Gardelli. Áno, majú Gardelli a niekoľko ďalších výborných pražiarní s výberovou kávou, ale to nie je tá talianska káva, na ktorú narážam. Keby v centre Piešťan alebo iného mesta na kaviareň napísali Gardelli, nikto tam nepríde. Pozná ich asi tak 0,1 percenta Slovákov patriacich do vychýrenej kávovej bubliny. 

Veľké talianske spoločnosti, ktoré som v úvode článku podráždil menovaním, nakúpia lacnú komoditnú kávu, prepražia ju, podbijú ju lákavým marketingom a predajú vám ju za nehorázne peniaze. Alebo ju za nehorázne peniaze dodajú do kaviarní, v ktorých sú doslova desiatky rôznych talianskych značiek. Všetky chutia rovnako na ho*no a všetky sú rovnako spálené, len sa inak volajú. A vy ich na teraskách popíjate s preloženými nohami a zdvihnutým malíčkom.

Teta z Facebooku

Pred pár dňami mi nejaká teta, ktorá asi predáva taliansku kávu, na Facebooku napísala, že talianske pražiarne majú storočnú históriu a tie slovenské vznikli len nedávno a kávu pražia na malých pražičkách. Nejaké podobné bláboly, lebo ju moja a naša práca zjavne inzultovala. Ale v poriadku. 

Netvrdím, že nemá pravdu, ibaže v tej storočnej histórii sa Taliani utopili a zabudli napredovať. Ostali niekde v druhej vlne či ako sa označuje to obdobie, keď bolo všetko horké. Mnoho iných krajín, ktoré nenesú tradíciu spaľovania kávy, sa míľovými krokmi vybralo do budúcnosti. A našťastie je na tejto ceste aj veľa odvážnych slovenských pražiarní, ktorým veľmi silne držím palce.

Keď sa pýtate, tak áno, teta dostala ban. Arrivederci.

Kupujeme hlavne zahraničné kávy

Osobne ma hnevá, že približne 80 percent kávy spotrebovanej na Slovensku, sa praží v zahraničí. Bohužiaľ v mnohých talianskych spaľovniach. A viete, o čo ide Blogu o káve? O to, aby sme spoločnými silami niekoľko percent tých ľudí presmerovali na kupovanie kávy v slovenských pražiarňach. Peniaze by v tom prípade ostali doma, slovenskí podnikatelia by lepšie zarobili a mohli by zamestnať ďalších ľudí. Super, nie?

Podľa mňa by toto všetko malo zmysel aj v prípade, keby bola slovenská káva horšia ako talianska. Aj tak by sme ju mali kupovať a pomáhať slovenským podnikateľom. Samozrejme, že niektoré naše pražiarne tiež láka spaľovanie a potom to dopadne úplne rovnako. Ibaže o tých ja teda písať odmietam. Uzavrime to tak, že priemerná slovenská káva z pražiarní, o ktorých na tomto blogu píšeme, je násobne lepšia, ako priemerná talianska káva, ktorou nás gigantické pražiarne z tejto krajiny zaplavujú. 

Zľavové kódy

V záujme toho, aby som vám uľahčil ochutnanie kvalitných slovenských káv, som zriadil rubriku ZĽAVOVÉ KÓDY. Nájdete ju v hornom menu webu blogokave.sk a pri objednávke niečo ušetríte. A verte mi: keď raz ochutnáte kvalitu, na taliansku kávu zabudnete. Lebo talianska káva je zlá káva.

Ďakujem za pozornosť. Grazie per l’attenzione.

Na záver by som ešte skromne dodal, že keď som vás týmto článkom trochu vytočil, neospravedlňujem sa. Presne to totiž bolo mojim cieľom, hehe. Posuňte ho ďalej a vytočte aj ďalších pravých kávičkárov a milovníkov talianskej kávy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: apage satanas
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista od Barista Coffee Roasters

Mätová káva Kolumbia Finca Bela Vista: Ako sa vyrába a ako chutí?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL