Limetka v AeroPresse: Má zmysel skúšať tento experiment?
Len nedávno sme v rámci rubriky „Kávové trendy sociálnych sietí“ vydali článok o experimentovaní s filtrovanou kávou a pomarančom, konkrétne pomarančovou kôrou. Naša chuť experimentovať nezmizla ani po nepríjemnom nepodarku. Inými slovami, robíme kávové pokusy, aby ste vy nemuseli. A preto sme sa s Filipom vrhli do vyskúšania ďalšieho šialeného nápadu: limetka v AeroPresse.
Znovu sme sa inšpirovali tým istým instagramovým profilom, ktorým aj minule. Tu je konkrétne video:
Radšej limetka ako citrón
V pôvodnom videu do AeroPressu pridávajú krúžok citróna na spodok inverzne obráteného AeroPressu a následne prisypávajú namletú kávu. Neviem, aké citróny predávajú v krajine, v ktorej sú tie videá na instagram točené. V slovenských obchodoch sa človek dostane len k obrím citrónom, ktoré, ak by sme mali zmestiť do AeroPressu, tak by musel byť dvakrát taký široký. Preto sme sa rozhodli vymeniť citrón za limetku.
Limetka nám zároveň pripadala ako lepší nápad. Predsa len je o niečo menej acidná ako citrón, a tým pádom by mohla káve menej “vadiť”, prípadne ju ovplyvniť o niečo menej výrazne.
Tak som sa rozhodla pustiť sa do prípravy kávy. Rozmýšľala som, ktorá káva je už sama o sebe čiastočne limetková alebo citrusová. Keďže sme posledné dni pili najmä Beneho bežecké kombo, Ethiopia od Diamond’s Roastery bola jasnou voľbou. Kenya bola už sama o sebe dostatočne acidná, a preto som sa rozhodla zvoliť niečo iné.
Môj tip: na eshope Diamond’s Roastery môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Zľavové kódy do ďalších slovenských pražiarní nájdete na tomto linku.
Postup prípravy
Ako prvé som si odkrojila relatívne tenký plátok limetky, ktorý som položila priamo na dno AeroPressu. Na to som nasypala namletú kávu (19 klikov na Comandante), následne zaliala blooming (40 ml) a po uplynutí 40 sekúnd som naliala najskôr 100 ml, počkala 15 sekúnd a následne zvyšných 90 ml. Dokopy to teda dáva 230 ml. V čase 2:00 som AeroPress otočila a pretlačila za 30 sekúnd. Hotovo. Káva bola celý čas v priamom kontakte s limetkou. Samotná limetka sa tým pádom extrahovala spolu s kávou.
Ako dopadol pokus?
Naše očakávania po minulom pokuse s pomarančom neboli vysoké. Predpokladala som, že ak bola limetka celý čas v priamom kontakte s kávou, chute kávy budú veľmi potlačené chuťou limetky. Opak bol pravdou. Nemôžem povedať, že by mi táto káva chutila, avšak nemôžem ani povedať, že by ma urazila.
Ochutnať som dala aj Filipovi, ktorému káva chutila omnoho viac, ako káva s pomarančom. Povedal, že som z Ethiopie pripravila Kenyu, haha. Dokonca povedal, že si vie predstaviť, že menej chutnej káve by to priam pomohlo a dodalo aciditu. To, či to menej kvalitnej káve pomôže alebo jej to ublíži, si necháme na iný pokus. Tejto káve to jednoznačne nepomohlo, no na druhej strane ju to ani úplne nepokazilo. Dávam pomyselných 5 bodov z 10.
Ponaučenie na záver
A aké plynie ponaučenie z tohto nášho malého pokusu? Nekazme si kávu, ktorú si kaziť nemusíme. Ak však máte chuť skúšať, jednoznačne odporúčam vyskúšať radšej recept limetka v aeropresse ako pomarančovú kávu. Ak budete dostatočne odvážni, neváhajte sa s nami podeliť o váš pokus a označte nás – @blogokave alebo @gabrielaa.d.
Ak natrafíte na podobnú kávovú zaujímavosť, nezabudnite nás označiť v komentári alebo nám ju poslať a my ju miesto vás radi vyskúšame. Tipy môžete pridať aj ako komentár pod tento článok.
Jeden komentár