Kávoholik zažíva obrodenie: V Great Taste mu ocenili takmer všetky kávy
Slovenská pražiareň kávy Kávoholik sa na tohtoročnom odovzdávaní cien Great Taste Awards 2023 dočkala veľkého úspechu: za naturálne spracovanú Etiópiu Hamasho jej porotcovia udelili maximálny počet tri hviezdy. V najväčšej svetovej potravinárskej a nápojovej súťaži bolo v kávovej kategórii ocenených dovedna 164 produktov, z ktorých sa najvyššieho ocenenia dočkalo dvanásť. Ďalších 54 káv dostalo po dve hviezdy a 98 po jednej.
V podaní platformy Kávoholik ide o pomerne jedinečný úspech, keďže len trikrát v histórii Great Taste sa stalo, aby slovenská pražiareň kávy obdržala tri hviezdy. Tentoraz sa okrem Slovákov tešili len pražiarne z Veľkej Británie, Francúzska, Walesu a Panamy. Ostatní odišli s dlhým nosom. Aj Taliani.
„Chodíme na množstvo festivalov a ďalších kávových akcií, kde sme od mnohých odborníkov zachytili pochvaly týkajúce sa Etiópie Hamasho natural,“ povedal riaditeľ rodinnej firmy Kávoholik Ján Hoľko pre Blog o káve. „Pochvaly prišli u nás na Slovensku, ale aj v Čechách a v Poľsku. Hlavným spúšťačom však bola súťaž Barista roku v ČR, kde Hamasho označili za najlepšie espresso. Vtedy som sa rozhodol, že ju pošlem aj do Great Taste.“
Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Rast spolu s Oliverom Peštom
Ján Hoľko vzápätí priznal, že keď do tejto súťaže posielal kávy pred troma rokmi, nedočkal sa ani jednej hviezdy. Následne si uvedomil, že sa treba dlhodobo poctivo zlepšovať a tvrdo pracovať. Prišlo aj k výmene pražiara, pričom kávu pre Kávoholik začal pražiť uznávaný Oliver Pešta.
„Pred rokom sme poslali jeho prvotinu, Etiópiu Nansebo a získali sme jednu hviezdu,“ pokračoval Hoľko. „Spolu s Oliverom sme kompletne prekopali dodávateľov zelenej kávy, začali sme sa zameriavať na drahšie výberové kávy, ktoré okrem single originov na espresso využívame aj pri tvorbe zmesí. Stálo to veľa času, peňazí a museli sme absolvovať stovky cuppingov, ale v úvode tohto roka sme začali byť presvedčení o tom, že naša kvalita je už úplne inde a stále stúpa.“
Kávoholik získal hviezdy s takmer všetkými kávami
Kávoholik poslal do Great Taste Etiópiu Hamasho, blend Štúr 80/20, čo sú štyri výberové arabiky hodnotené na 82 až 84 bodov s 20 percentami indickej robusty a okrem toho exkluzívnu kávu Drima Zede z panamskej farmy Ninety Plus určenú na filter. Hamasho získala tri hviezdy, Štúr jednu a Drima Zede dve.
Ide o naozajstný úspech, pretože na Slovensku máme aj pražiarne, ktoré do súťaže v minulosti naposielali veľké množstvo káv, potom sa v telke pretŕčali s pár hviezdičkami a zabudli spomenúť, že väčšina káv im nedostala ani jednu. Pozdravujeme.
„My sme okrem spomínanej trojice poslali ešte jednu z našich káv, ale v Great Taste ju odmietli. Išlo totiž o kávu spracovanú infúziou, a to už podľa pravidiel súťaže nie je klasická káva s jej prirodzenou chuťou. Škoda, lebo podľa nás tiež mohla mať na tri hviezdy,“ zasmial sa Ján Hoľko reagujúc na unikátnu kávu od farmára menom Jairo Arcila.
Obrodenie pražiarne Kávoholik
Riaditeľ sa následne rozhovoril aj o tom, že Kávoholik bol spočiatku vnímaný ako pražiareň kávy pre staršiu generáciu. Na zmene tohto vnímania bolo potrebné poriadne zapracovať, ale postupne sa to darí.
„Veľa sme investovali do technológie i do zamestnancov, ktorých sme získali kúpením inej spoločnosti. Dali sme do toho doslova stovky tisíc eur a prišiel covid, ktorý nás neskutočne pribrzdil, takmer položil. Pomaly sa však odrážame, dokončili sme showroom s rozlohou 400 metrov štvorcových, máme školiace stredisko 80m2, kaviareň, dve pražičky i servis na všetky značky kávovarov a mlynčekov. Praženie je však pre nás aj tak najdôležitejšie a je to hlavný smer nášho biznisu.“
„O to viac nás teší, že spolu s Oliverom sme sa postarali o akési obrodenie pražiarne Kávoholik. Praží rok a pol a toto je pre nás totálna odmena. Zo štyroch káv, ktoré sme poslali, sme získali tri hviezdy pre Hamasho, dve pre Drima Zede a jednu pre blend Štúr. Ako som spomínal, verili sme aj štvrtej káve, ale tú nehodnotili,“ pokračoval Ján Hoľko. „Sebavedomie nám stúplo už po nedávnej World of Coffee v Aténach, kde sme pozbierali množstvo pochvál. Dokonca aj majiteľ panamskej farmy nám povedal, že Drima Zede v našom prevedení je najlepšia zo všetkých pražiarní. To bolo niečo úžasné.“
Slovensko ako fenomén
Na záver rozhovoru si manažér ešte nad jednou vecou poťažkal. Naša kávová scéna je totiž akýsi fenomén, kde podľa neho sila dopytu nereflektuje enormnú ponuku.
„Na Slovensku sú pražiarne kávy v móde a asi sme už svetová veľmoc v počte pražiarní na počet obyvateľov. Pražiari z iných krajín nám hovorili, že majú možno po desať pražiarní a my ich tu máme 150! Malé pražiarne sú často len záľubou jedného človeka a pri nízkych nákladoch tlačia ceny kávy nadol, čo je pre nás, väčších, tak trochu nepríjemné. Ale chceme sa s tým popasovať a ukázať, že nejde len o najnižšiu cenu či super marketing, ale hlavne o konzistentnosť praženia. Nemôže sa stávať, že zákazník si dvakrát kúpi rovnaký sáčok a káva chutí vždy inak. Pri menších pražiarňach je to bohužiaľ časté.“
Kávoholik sa nestratí
„V každom prípade verím, že úspech v Great Taste prinesie ďalšie zlepšenie vnímania slovenskej kávovej produkcie. Celkovo tu máme mnoho pražiarní, ktoré produkujú kvalitnú kávu svetovej úrovne a keď si niekto bude hľadať dobrú kávu napríklad do veľkej spoločnosti alebo do kaviarne, má z čoho vyberať. Nepotrebuje loviť v zahraničí, keď tu máme výborné lokálne pražiarne. A Kávoholik sa medzi nimi určite nestratí,“ dodal Ján Hoľko.
Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Ocenenia pre pražiareň Kávoholik:
Tak tato firma sa tu zjavila fakt pred troma rokmi akurat tusim cez covid, zaujala nazvom a marketingom pocas covidu ale nie az tak kavou.
Je ale pravda ze od kedy maju noveho praziara, chodia na akcie tak ich kava je urcite na svetovej urovni, a to chodim na kazdy festival v cr aj sr, ochutnal som ich degustacny set a nemaju sa zaco chlapci hambit, drzim im palce a aj vam blogu za super pracu v boji za kvalitnu kavu