nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávové drinky s Vlčie sirupy

Filter pod levanduľovým mráčikom

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. augusta 2023
filter pod levanduľovým mráčikom - drink so sirupom od Vlčie sirupy
Share on FacebookShare on Twitter

Mlieko do filtrovanej kávy nepatrí. A čo tak mlieko NA filter? Rozhodli sme sa, že si trochu uletíme a najnovší drink postavíme na kontroverznej kombinácii. Mlieko a filtrovaná káva je spojenie, nad ktorým väčšina z nás krúti hlavou. Našli sme však spôsob, akým sa dajú obe ingrediencie veľmi zaujímavo prepojiť. Kľúčom k úspechu je správna voľba kávy, pár kociek ľadu a Levanduľovo-ružový sirup od spoločnosti Vlčie sirupy. Vznikol tak drink, ktorý sme nazvali ľubozvučne: Filter pod levanduľovým mráčikom. Poďte si ho užiť spolu s nami.

Čo potrebujete?

Rozoberme si ho na drobné. Drink sa skladá len z troch surovín, a preto nie je náročné ho pripraviť. Potrebujete len kvalitnú kávu, plnotučné kravské mlieko, prípadne jeho adekvátnu alternatívu, a sirup Levanduľa – Ruža. 

Ako základ drinku sme zvolili koncentrát pripravený v AeroPresse, čiže filtrovanú kávu. Espresso by mohlo pôsobiť príliš ťažko a prebiť tak chute mliečnej peny, ktorá robí tento drink zaujímavým. Zároveň sme sa snažili o vytvorenie “dlhšieho” drinku. To by pri klasickom alebo dvojitom (nezriedenom) espresse nebolo možné. Koncentrovaný filter pripravený v AeroPresse mal plnšie chute a ťažšie telo ako klasický filter, ktorého pomer sa zvyčajne pohybuje niekde okolo 1:15 až 1:16. Do bodky tak naplnil naše potreby. Koncentrát pre Filter pod levanduľovým mráčikom odporúčame pripravovať v pomere 1:9 (pomer káva:voda).

Káva

Pozor, je však dôležité vybrať tú správnu kávu s vhodným chuťovým profilom, a to tak, aby sa chuť kávy a sirupu nebila. Chceme dosiahnuť balans. A ten sa nám podarilo dosiahnuť za pomoci kávy z pražiarne Coffia, konkrétne Kostarika Cordillera de fuego (s kódom BLOGOKAVE10 viete na coffia.sk nakúpiť výhodnejšie). Práve táto káva v našom koncentráte vytvorila príjemnú škoricovo-vanilkovú chuť doplnenú o figový džem. Odporúčame vybrať korenistejšiu a sladšiu kávu s výraznými chuťami a ťažším telom.

Kostarika Cordillera de Fuego od Coffia a sirup Levanduľa ruža od Vlčie sirupy
Kostarika Cordillera de Fuego z pražiarne Coffia a sirup Levanduľa-Ruža od Vlčie sirupy.

Sirup

Sirup Levanduľa – Ruža od Vlčích sirupov dodal celému drinku kvetinový osviežujúci nádych. Samotný sirup mal byť v našom drinku čerešničkou na torte, a tak sme z neho vytvorili obláčik, ktorý sedí priamo na filtrovanej káve. Pridali sme ho priamo do mlieka a spoločne ho s mliekom “vyšejkovali”. 

Mlieko

Mlieko je základom pre vytvorenie studenej mliečnej peny a nosičom kvetinových chutí sirupu. Nepotrebujete žiadne barmanské pomôcky. Stačí uzatvárateľná nádoba (v našom videu klasická zaváraninová fľaša), do ktorej pridáte niekoľko kociek ľadu, sirup, mlieko a “vyšejkujete”. Mlieko “vyšejkované” so sirupom vytvorí hustú penu, ktorú je jednoduché nabrať a “položiť” na vrch kávy v pohári. Takto sa káva s mliekom a sirupom hneď nepremieša. Pri pití drinku sa vaše pery dotýkajú mliečnej levanduľovo-ružovej peny a káva prechádzajúca cez túto penu jemne naberá jej sladkosť a kvetinovosť. Spolu to vytvára veľmi príjemný mliečno-kvetinový finish. 

Je však dôležité použiť mlieko s dostatočne vysokým obsahom tukov, aby sa vytvorila tuhá pena, ktorá sa neponorí hneď a nepadne do kávy. 

Do mlieka so sirupom je nevyhnutné pridať ľad, ktorý pomáha celý drink “vyšejkovať” a vytvoriť želanú štruktúru.

Takto by mal vyzerať finálny drink. Nižšie si prečítajte a pozrite ako na to.

FANTÁZII SA MEDZE NEKLADÚ…

… pri skúšaní tohto drinku. Ponúkame vám dve rôzne alternatívy, ktorými viete drink jemne obmeniť a dať mu iný “vibe”. 

  1. S ľadom alebo bez ľadu – Keďže je leto, my sme si tento drink pripravili s použitím ľadu. Kávový koncentrát sme najskôr nechali chvíľu vychladnúť a následne sme ho naliali na ľadové kocky. Na videu môžete vidieť práve túto ľadovú verziu nápoja. Nie je to však nevyhnutné. Káva môže pokojne ostať aj teplá. Vytvorí sa vám tak zaujímavý teplotný kontrast medzi studenou mliečnou penou a teplou kávou. 
  2. S cukrom alebo bez cukru – My preferujeme tento drink bez osladenia kávovej zložky. Zvýrazní sa tak kontrast medzi korenistosťou a jemnou sladkosťou kávy a výraznejšou sladkosťou a kvetinovosťou mliečnej sirupovej peny. Avšak je tu možnosť pridať do kávy cukor, prípadne simple sirup. Takto sa osladí káva a priblíži sa svojou chuťou k chuti írskej kávy (no samozrejme bez alkoholu). Túto možnosť odporúčame najmä pri teplej verzii nápoja. 

Recept na prípravu kávy

Kávový koncentrát – obrátená metóda AeroPress

20 g kávy
180 ml vody s teplotou 90°C

Prvý nálev – blooming: 0:00 – 0:30 – 50 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom
Druhý nálev – 0:30 – 0:45 – do 140 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom
Tretí nálev – 0:45 – 1:00 – do 180 ml + zamiešať lyžičkou/miešadlom 
2:45 otočiť AeroPress a tlačiť 30 sekúnd

Výsledný čas extrakcie – 3:15 

Filter pod levanduľovým mráčikom

  1. Pripravený kávový koncentrát (cca 140 ml) nalejeme do pohára. 
  2. Do plnotučného mlieka nalejeme Levanduľa – Ruža sirup od Vlčích sirupov v pomere 1:3 (pomer sirup:mlieko). 
  3. Mlieko so sirupom sme si prelejeme do shakera a poriadne “vyshakeujeme”. Ak nemáme shaker, postačí použiť aj zaváraninovú fľašu. 
  4. Vzniknutú penu jemne lyžičkou naberieme a položíme na vrch pripravenej kávy. Ako garnish môžeme použiť napríklad rozdrvené lyofilizované maliny. 
  5. Užívame si Filter pod levanduľovým mráčikom.

Náš tip: viac tipov na zaujímavé nápoje nájdete v rubrike Kávové drinky s Vlčie sirupy.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa filip lörinc (@chlorofilip)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
poď ochutnať slovenskú pražiareň Coffia

Test káv z pražiarne Coffia: Obrovská nálož zábavy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL