nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Výberová robusta existuje: Túto Indiu od Goriffee určite ochutnajte

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
4. októbra 2023
India Mooleh Manay od Goriffee - výberová robusta
Share on FacebookShare on Twitter

Konečne sa nám to podarilo. Po dlhom hľadaní sme natrafili na kávu, ktorá poteší indických followerov instagramového účtu kávového maharadžu – @ladislavkiraly. Áno, ak ste nedávno zachytili “beef” okolo podivuhodne veľkej skupiny indických fanúšikov na Láďovom instagrame, tak ste v obraze. Nejaký dobrák mu kúpil zopár tisíc Indov, ktorí teraz zádumčivo čakajú na svoju kávovú príležitosť. Tá teraz prichádza v podobe kávy India Mooleh Manay Natural od Goriffee, ktorá však má potenciál osloviť aj skupinu reálnych kávopičov.

Výberová robusta od Goriffee

V Indii to s pestovaním kávy nie je úplne ružové. Prevažnú časť produkcie predstavuje menej kvalitná robusta, a tak väčšina indickej kávy skončí v anonymných alebo menej anonymných zmesiach robusty a arabiky. Toto samo o sebe neznie lákavo ani zaujímavo. Naše hľadanie indickej kávy, ktorá by stála za to, tak dlho pripomínalo hľadanie ihly v kope sena. Napokon sme ju však našli. Pomohli nám ju nájsť chalani z Goriffee, ktorí do svojho portfólia zaradili výberovú robustu menom India Mooleh Manay Natural. 

Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

India Mooleh Manay od Goriffee a flavor wheel

Farma Mooleh Manay a ich indické kávové rebelstvo

Ako som spomínal, produkcia kávy v Indii sa často nechytá na vlnu produkcie výberovej kávy. Single origin lotov z malých fariem s presným rodným listom a jedinečným terroirom je fakt málo. Robusta od Goriffee tak ide v podstate proti prúdu. 

Farma Mooleh Manay je jednou z najzaujímavejších a najpokrokovejších kávových fariem v Indii. Prevádzkuje ju duo Komal Sable a Akshay Dashrath. Komal a Akshay sa venujú moderným prístupom pestovania, ale aj spracovania kávy. To sa odrazilo aj na lote od Goriffee. Káva je spracovaná metódou anaeróbnej fermentácie. 

Počas fermentácie celých čerešní robusty boli do fermentačných nádob umelo pridané vínne kvasinky. Práve vďaka fermentácii za prítomnosti kvasiniek káva nadobudla oveľa hlbší chuťový rozmer. Po ukončení fermentácie boli celé kávové čerešne vybrané z nádob a sušené klasickým naturálnym spôsobom. 

Goriffee a ich slovenské kávové rebelstvo

V dnešnom svete, kedy si všetci ideme výberové arabiky plné komplexných ovocných chutí, väčšina moderných pražiarní ani len očkom nezablúdi po akejkoľvek robuste. 

V Goriffee sa na to pozreli inak. Kvalitnú robustu tu nemá len tak hocikto. Dokonca je veľmi ťažké nájsť kvalitnú robustu, ktorá by nebola primiešaná do blendu. Goriffee si vzalo príklad od Komala a Akshaya a priniesli robustu výberovej kvality, ktorú s ničím nezmiešali. Na stole sa mi teda ocitá balík kvalitnej výberovej kávy, ktorá je transparentná a čerstvá. A je to stopercentá robusta z Indie. Celkom sranda.

Espresso dvoch tvárí

Zrniečka kávy sú už na prvý pohľad okrúhlejšie a menej pretiahnuté, ako sme zvyknutí u rôznych odrôd arabiky. Káva je pražená na espresso a obsah balíčka tomu presne zodpovedá. Aróma kávy mi na prvý “oňuch” pripadala trochu zvláštna. Pri druhom a treťom ovoňaní som však postupne začal rozoznávať sladké hrozienkové tóny spolu s tónmi karamelu a mandlí. 

Kávu som pripravoval na stroji La Marzocco Linea Micra spolu s mlynčekom Mahlkönig X54 (toto kombo máme od profesionalne-kavovary.sk) a poriadne som sa s ňou vyhral. 

výberová robusta India Mooleh Manay od Goriffee - espresso - Mahlkonig X54 a La Marzocco Linea Micra

Vo výsledku sa mi veľmi páčili dve tváre, ktoré mi ponúkla. Pri dlhšej extrakcii (28 sekúnd) a teplote vody 94°C mi ponúkla rumové tóny spolu so sladkými figami. V dochuti som našiel horkú čokoládu a mandle. Na druhej strane, pri kratšej extrakcii (20 sekúnd) a teplote vody 89°C sa v espresse objavili aj ovocné tóny. S ovocím pri robuste som sa popravde stretol prvýkrát. V tomto prípade ide o sušené ovocie, najmä sušené hrozienka a sušené slivky. Od kávy teda nečakajte výraznú aciditu, skôr sladkosť a korenistosť. 

Kofeínová bomba

Popri nastavovaní receptov som ochutnal a vypil zopár espriess z Indie Mooleh Manay. To sa odrazilo na mojom poobedí a večeri, pretože celý zbytok dňa mi espressá poriadne šľapali. Ako už možno viete, zrnká robusty obsahujú výrazne viac kofeínu ako zrnká arabiky – v priemere až trikrát toľko. A to je skvelé v prípade, že kávu pijete aj s cieľom naberania síl do dlhých dní. S Indiou Mooleh Manay spojíte užitočné nakopnutie s príjemným chuťovým zážitkom.

Finálny verdikt

Pražiareň Goriffee sa rozhodla pre vcelku odvážny krok. Do svojho portfólia vybrala nekonvenčnú kávu z netradičného originu, ktorú by mal podľa mňa vyskúšať každý pokročilý aj menej pokročilý kávičkár. India Mooleh Manay vám ponúkne nový obzor vo svete výberovej kávy, ktorý sa neustále posúva napred. Robusta si určite zaslúži viac starostlivosti a hlavne viac pozornosti. Práve preto som rád, že som sa o tento zážitok mohol podeliť aj s vami a možno aj s našimi imaginárnymi kamarátmi z Indie 😉.

Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

espresso z výberovej robusty India Mooleh Manay od Goriffee


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Goriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Yemen Bani al Nahimie od LOT Roastery

Recenzia Jemenu z LOT Roastery: Kávový sen bez štipky horkosti

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL