Degustačný balíček Casa del Caffé: Tipy na skvelé cappuccino a espresso bez acidity
Keď nepatríte medzi fanúšikov jedinej konkrétnej kávy, ale chcete ochutnávať, ideálnou voľbou je pre vás degustačný balíček. Lepšie pražiarne ho zväčša majú vo svojej ponuke a výnimkou nie je ani bratislavská Casa del Caffé. Degustačný balíček tejto pražiarne sa volá “Spoznaj krajinu kávy” a nachádza sa v ňom káva zo štyroch rôznych štátov. Poďte zistiť, ktorá nás najviac oslovila pri príprave espressa a cappuccina.
Casa del Caffé
História pražiarne Casa del Caffé siaha až do roku 2000. Základy firmy položil Michal Šturc, ktorý začal cestovať za vzdelaním a skúsenosťami v oblasti kávy. Po Michalovi Šturcovi sa káve v Casa del Caffé začali venovať aj jeho synovia Marcel a Mário, pričom dnes už v rodinnom podniku zarezávajú aj Michalove vnučky Karin či Katarína.
Hlavného pražiara do firmy dokonca pritiahli pekne po starom – zásnubami. Pražiar Andrej je snúbencom Kataríny, ktorá je jeho pražiarenskou pravou rukou. Dokonalý rodinný podnik.
Degustačný balíček pre domácich baristov – Spoznaj krajinu kávy
Keď som balíček uvidel prvýkrát, hneď ma upútalo spojenie “domáci barista”. Veľa z nás totiž patrí presne do tejto skupiny a s kávou sa hráme v teple domácnosti na našom domácom zariadení. Práve doma často vznikajú tie najpodarenejšie kávové počiny, ale určite aj kávové konflikty. No schválne. Kto z vás sa s iným členom domácnosti takisto nevie dohodnúť na tom, akú kávu kúpiť a nasypať do mlynčeka?
Casa del Caffé tento problém rieši výberom štyroch rôznych káv spoza veľkej mláky. Všetky kávy sú pražené na espresso; Nicaragua a Peru na stupeň praženia Full City, Mexico a Honduras zase na Full City+. Z uvedeného je zrejmé, že ide o konzervatívnejšie kávy. Na tom však nie je nič zlé, pretože správne zvládnutie konzervatívnejšieho roastu má obrovskú fanúšikovskú skupinu a vie ponúknuť ozaj výborné kávy.
Bio certifikát pre všetky kávy z degustačného balíčka
Priznám sa, že pri káve (hlavne tej výberovej) len veľmi zriedkavo kladiem dôraz na BIO certifikáciu. S kávami s BIO certifikáciou sa vo všeobecnosti stretávam málokedy. Preto som si ihneď všimol zelenú značku hovoriacu o BIO kvalite káv nachádzajúcich sa v degustačnom balíčku.
Všetky kávy teda predstavujú 100% arabiky dopestované na farmách spĺňajúcich náročné podmienky pre získanie ekologických certifikátov. Okrem toho oceňujem správne umiestnenie a popísanie certifikátu na obaloch káv. Občas sa stane, že výrobca na svoje produkty len tak ledabolo umiestní zelenú nálepku s lístočkom. V Casa del Caffé to však urobili vzorovo a veľmi pekne.
Keďže ide o espresso roasty, všetky kávy som pripravoval ako espresso, ale takisto aj ako cappuccino (mliečny nápoj). Možno ste si na fotkách všimli nový kávovar, mlynček a priestory. Áno, kávy od Casa del Caffé som testoval v našom novom kávovom laboratóriu na Zvonárskej ulici v Košiciach. Pre viac informácií o dianí a akciách v Labe dajte follow instagramovému účtu @blogokavelab.
Mexico HG Onix
Mexico je prvým z dvoch zástupcov tmavšieho praženia (Full City +). Pozor, aj keď je káva pražená tmavšie, na zrnkách nenájdete žiadne olejové a spálené škvrny. Zrnká sú pekné, tmavohnedé. Kvalitný oldschoolový roast. Aróma kávy je vyslovene hrejivá. Po otvorení balíčka pocítite kakao a lieskové oriešky. Espresso z Mexica sa vyznačuje vysokou sladkosťou pripomínajúcou karamel a lieskové oriešky. Káva v chuti neobsahuje prakticky žiadnu ovocnosť a aciditu. Preto ju odporúčam hlavne konzervatívnejšiemu zákazníkovi. V dochuti očakávajte jemnú horkosť, ktorá nepôsobí nepríjemne. Naopak, spolu so sladkými chuťovými tónmi vytvára veľmi pekný balans.
Mexico skvelo ladí s mliekom. V cappuccine sa vďaka plným chutiam vôbec nestratí. Mliečne tóny doplní o sladké čokoládové a orieškové. Výsledok chuťovo pripomína kakaový mliečny nápoj.
Honduras Marcala
Druhý Full City + roast pochádza z farmy Marcala v Hondurase, ktorá už niekoľko rokov spĺňa podmienky pre ekologické poľnohospodárstvo a BIO certifikát. Zrnká sú znovu napražené konzervatívnejšie, avšak profil praženia trafili v Casa del Caffé veľmi pekne.
Vo vôni som okrem orieškov a kakaa jemne pociťoval čerešňovo-čokoládový dezert. Ten sa prejavil rovnako aj v chuti. Spoza sladkej nálože orieškov a čokolády nenápadne vystupovala čerešňová ovocnosť. Aciditu v tejto káve nehľadajte. Čerešne v Honduras Marcala už dozreli a teraz sú poriadne sladké.
Honduras sa rovnako ako Mexico extrémne dobre hodí do mlieka. Chute Hondurasu sa s mliekom vôbec nebijú. Práve naopak, cappuccino chutilo sladko, kakaovo-orieškovo.
Peru Chanchamayo
Kávovníkové zrnká z Peru sú napražené svetlejšie ako zrnká Mexica a Hondurasu. Stále sa však pohybujeme na konzervatívnejšej strane spektra praženia. Vôňa Peru mi pripomenula sladké maslové sušienky doplnené o vôňu kakaa. V chuti sušienky ustúpili mierne do pozadia, no dochuť je nimi preplnená. V dochuti som jasne pociťoval sušienkové a cereálne tóny. Dominantou chute boli lieskové oriešky a mandle spolu s horkou čokoládou.
Cappuccino z Peru mi chutilo spomedzi všetkých asi najviac. Predstavte si, že v teplom mlieku roztopíte lieskovo-orieškovú nátierku (Nutellu). Presne taký zážitok som pociťoval na jazyku.
Nicaragua Matagalpa
Praženie Nicaraguy sa takisto nachádza na stupni Full City. Opticky by som zrnká zaradil niekam medzi svetlohnedé Peru a tmavší Honduras a Mexico. Chuťovo a aromaticky pôsobila Nicaragua najsvetlejšie. V aróme som našiel kandizované pomaranče spolu s čokoládou a orieškami. Keď som sa Nicaraguy napil, ako prvé som pociťoval oriešky a čokoládu. Až neskôr ju vystriedali kandizované pomaranče a pomarančová kôra.
Do cappuccina sa mi Nicaragua hodila najmenej. Chute pomaranča sa s mliekom trošičku bili. Zato na espresse je Nicaragua mojím favoritom.
Víťazná Nicaragua a Peru
Všetky ochutnané kávy sa vyznačovali hlavne vysokou sladkosťou. V Nicarague som našiel aj jemnú ovocnosť, no všetky štyri espresso roasty odporúčam prevažne konzervatívnejšiemu publiku. Keď v káve nehľadáte aciditu a ovocnosť, ale veľmi vyvážené a sladké chute, tak degustačný balíček – Spoznaj krajinu kávy vám určite sadne.
Mojimi osobnými víťazmi sú cappuccino z Peru a espresso z Nicaraguy. Budem rád, keď mi napíšete aj svojich favoritov.
Nazdravie!
PS: na eshope casadelcaffe.sk si okrem výborných káv viete vybrať aj z bohatej ponuky kávovarov. Kliknite si.