Náš test: Z ktorého mlieka si pripravíte najlepšie cappuccino?
Ktoré bežne dostupné mlieko sa najviac hodí do cappuccina? Ktorý obchodný reťazec ponúka mlieko najvyššej kvality? Zvíťazia klasické kravské mlieka alebo sa im vyrovnajú aj ich alternatívy? Odpovede na tieto ale aj mnohé ďalšie otázky sa dozviete v našom teste. Z ktorého mlieka si pripravíte najlepšie cappuccino?
Nový De’Longhi La Specialista Maestro
Bežne dostupné mlieka som testoval na kávovare značky De’Longhi. Model La Specialista Maestro je vlajkovou loďou spomedzi pákových kávovarov značky De’Longhi. Známy výrobca len nedávno predstavil vynovenú verziu, ktorá okrem iného dokáže extrahovať kávu za studena. V domácom pákovom kávovare tak pripravíte okrem chutného espressa a mliečnych nápojov napríklad aj cold brew.
Tip: Ak vás La Specialista Maestro zaujal, podrobili sme ho detailnému testu a testu prípravy cold brew. Články nájdete pod názvami “Náš test: Čo ponúka zbrusu nový De’Longhi La Specialista Maestro?” a “La Specialista Maestro: Ako De’Longhi heklo prípravu cold brew”.
Schopnosť napeňovania La Specialista Maestro
La Specialista Maestro disponuje dvoma systémami napeňovania. Automatickým a manuálnym. Pomocou automatického systému vám samo La Specialista Maestro pripraví chutné mliečne nápoje. Vy len jednoducho vyberiete požadovaný nápoj a stlačíte tlačidlo prípravy. Druhou možnosťou (tou zábavnejšou) je manuálne napeňovanie pomocou parnej trysky. Vďaka parnej tryske budete schopní dosiahnuť krásnu štruktúru mikropeny. Mikropena je základom pre latte art a estetický vzhľad nápoja. Tryska La Specialista Maestro ponúka dostatočný výkon na to, aby ste dosiahli skvelé a chutné cappuccino alebo iné mliečne kávové drinky. Avšak pozor, správne napeňovanie mlieka si vyžaduje tréning a zručnosti.
Tip: Techniku napeňovania sme rozobrali v článku s názvom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?”
Veľký mliečny súboj
Po niekoľkých podnetoch z vašich radov som sa rozhodol posvietiť si na bežne dostupné mlieka rôznych značiek. Do súboja mliek sme zapojili päť klasických kravské mlieka piatich značiek z rozličných obchodných reťazcov a tri alternatívne mlieka troch značiek. Cieľ bol jednoduchý: nájsť mlieko, vďaka ktorému si pochutnám na tom najlepšom cappuccine. Každé mlieko som ochutnal trikrát – prvýkrát za studena, druhýkrát po napenení a napokon v spojení s espressom, čoho výsledkom je cappuccino. Do hodnotenia som okrem chuti zaradil aj dva dôležité faktory:
- Akú štruktúru dokáže mlieko vytvoriť a ako dobre sa s ním pracuje.
- Ako jednoducho prebieha kreslenie použitím daného mlieka.
Všetkých osem mliek som niekoľkokrát otestoval. Popri tom som ochutnal značné množstvo cappuccín. Doma to radšej neskúšajte. Môj žalúdok pri teste mierne protestoval ;).
Výsledkom testovania bolo osem cappuccín, z ktorých každé reprezentovalo jednotlivé značky a typy mliek.
Zoznam zapojených mliek a alternatívnych mliek:
- Tami – Tatranské mlieko plnotučné
- Pilos – Mlieko plnotučné
- K-Classic – Plnotučné mlieko
- Tesco – Čerstvé plnotučné mlieko
- Rajo – Barista plnotučné mlieko
- Vemondo – Bio organic oat (ovsený nápoj)
- K-Classic – Barista hafer drink (ovsený nápoj)
- Oatly – Oat drink (ovsený nápoj)
Ako mlieka dopadli?
1. Tami – Tatranské mlieko plnotučné
Mlieko od Tami predstavuje absolútny štandard toho, čo od plnotučného trvanlivého mlieka zo supermarketu očakávam. S mliekom sa pracovalo na jednotku. Štruktúra, ktorú mlieko dosahovalo, bola hustá, smotanová, na jazyku pôsobila veľmi príjemne a plno. Chuť mlieka by však mohla byť lepšia. Oproti niektorým iným mliekam, mlieko od Tami mierne zaostávalo v sladkosti. V cappuccine nechalo veľmi pekne vyniknúť chute kávy, no sladkosť cappuccina mohla byť vyššia. Pri správnom napenení sa s mliekom kreslilo výborne. V latte arte tak Tami nijako vážne nezaostávalo.
Body:
Štruktúra 9/10
Latte art 9/10
Chuť 8/10
2. Pilos – Mlieko plnotučné
Značka Pilos predstavuje značku mliečnych výrobkov reťazca Lidl. Plnotučné mlieko od Pilos znovu naplnilo základné požiadavky pre prípravu kvalitného cappuccina. Napeňovanie na tryske prebiehalo hladko. Výsledná štruktúra bola krásne zamatová a hustá. Oproti mlieku Tami vynikalo vyššou sladkosťou. Cappuccino tak ponúklo okrem chutí kávy aj výraznú mliečnu sladkosť. Čo sa týka latte artu, s mliekom sa pracovalo vynikajúco, vzory vytváralo veľmi pekne. Posledným plusom je doba, po ktorú si mlieko udržalo štruktúru mikropeny. Po tom, čo som cappuccino odložil bokom, veľmi dlho nedegradovalo. Aj vďaka tomu získava bodík naviac v hodnotení štruktúry.
Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10
3. K-Classic – Plnotučné mlieko
Mlieko značky K-Classic, ktorá patrí nemeckému obchodnému reťazcu Kaufland, obstálo v teste veľmi podobne ako mlieko značky Pilos. Vo všetkých kategóriách sa správalo prakticky identicky ako mlieko Pilos. Po detailnejšom preskúmaní etikety som zistil, že mlieko pre K-Classic a Pilos vyrába jeden a ten istý výrobca. Oboje mlieka si tak odo mňa vyslúžili identické ohodnotenie.
Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10
4. Tesco – Čerstvé plnotučné mlieko
Mlieko od reťazca Tesco som podrobil úplne rovnakej skúške. Napeňovanie prebiehalo zľahka. Štruktúra, ktorú mlieko vytváralo, bola zamatová a smotanová. Chuťovo však pôsobilo prázdnejšie ako dvojica mliek Pilos a K-Classic. Sladkosť mlieka bola citeľne nižšia, porovnateľná s mliekom Tami. Čo sa týka kreslenia, vďaka veľmi dobrej tryske La Specialista Maestro som s mliekom z Tesca dokázal nakresliť fakt pekné obrazce. Za najväčšiu slabinu mlieka teda považujem jeho chuť, ktorá je však stále príjemná a sladká.
Body:
Štruktúra 10/10
Latte art 10/10
Chuť 8/10
5. Rajo – Barista plnotučné mlieko
Jediné z kravských mliek v našom teste, ktoré nesie prívlastok baristické, vyrába slovenská firma Rajo. Práca s Rajo Barista prebieha hladko, mlieko vytvára dokonalú smotanovú až jogurtovú štruktúru. Kreslenie je rovnako jednoduché ako napeňovanie. Za najsilnejšiu stránku Rajo Barista však pokladám jeho chuť. Cappuccino, ale aj samotné mlieko, ponúklo spomedzi testovaných mliek najvyššiu sladkosť. To sa samozrejme odzrkadlilo na jeho bodovom hodnotení. Ako jediné mlieko v teste si odo mňa vyslúžilo plný počet bodov v každej kategórii. Skvelý produkt nielen pre baristov.
Body:
Štruktúra 10/10
Latte Art 10/10
Chuť 10/10
6. Vemondo – Bio organic oat (ovsený nápoj)
Prvý z mliečnych alternatív zapojených do testu, je ovsený nápoj od značky supermarketu Lidl – Vemondo. Vemondo zastrešuje vegánske a vegetariánske produkty siete Lidl. Ovsený nápoj Vemondo predstavuje najlacnejšiu mliečnu alternatívu v tomto súboji. Cena sa odrazila aj vo výslednej kvalite. Nápoj nie je nijako špecificky určený pre baristické účely, čo som jasne pociťoval aj pri práci. Nápoj má nízku tepelnú kapacitu, je pomerne vodový a riedky. To malo za následok krátky časový úsek, počas ktorého som mal možnosť mlieko naplniť. Štruktúra, ktorú sa mi pomocou trysky podarilo vytvoriť, bola vodnatejšia. Vzduchové bublinky v tomto mlieku boli o čosi väčšie ako pri kravských mliekach. Aj napriek nedostatkom v štruktúre sa mi do cappuccina podarilo nakresliť obrazec podobný tulipánu.
Tu by som chcel pochváliť kávovar La Specialista Maestro, ktorý sa s nebaristickým ovseným mliekom pekne popasoval. Avšak ani zďaleka sa mi nepodarilo nakresliť také obrazce ako v ostatných prípadoch. Mikropena navyše strácala štruktúru pomerne rýchlo. Najmenej zdarne sa ovsený nápoj Vemondo popasoval s kategóriou chuti. Sám o sebe chutil relatívne príjemne. Spojenie s kávou však hodnotím veľmi negatívne. Chute kávy a ovseného nápoja sa bili, v chuti cappuccina bolo cítiť nepríjemnú slanosť a cappuccino tak skončilo v dreze.
Body:
Štruktúra 4/10
Latte art 4/10
Chuť 3/10
7. K-Classic – Barista hafer drink (ovsený nápoj)
Mliečna alternatíva od Kauflandu ako prvá nesie prívlastok “baristický”. Je teda určená pre napeňovanie a kombinovanie s kávou. Napeňovanie bolo oproti nápoju Vemondo citeľne ľahšie a jednoduchšie. Nápoj mi poskytol viac času na dostatočné napenenie a vytvoril krajšiu štruktúru mikropeny. Úspešnejšie bolo aj jeho využitie pri latte arte. V porovnaní s kravskými mliekami sa pri kreslení správal ovsený nápoj trošičku inak. Pre pohodlné kreslenie si vyžadoval väčší objem vzduchu, a tým pádom väčší objem peny. Vďaka kvalitnej tryske La Specialista Maestro to nebol žiadny problém a výsledky boli skvelé. Štruktúra mikropeny sa v cappuccine udržala oveľa dlhšie ako v prípade Vemondo. Kameň úrazu nastal pri ochutnaní. Chuťovo to jednoducho nebolo ono. Cappuccino obsahovalo zvláštnu slanosť. Chute kávy a mliečnej alternatívy sa bili, no nie tak dramaticky ako v predošlom prípade. Od baristickej alternatívy by som očakával lepšie vyladenie chutí.
Body:
Štruktúra 7/10
Latte art 7/10
Chuť 5/10
8. Oatly – Oat drink (ovsený nápoj)
Posledným zápasníkom mliečneho súboja je ovsená alternatíva mlieka od firmy Oatly. Ovsený nápoj od Oatly má svoju cenovku posadenú vyššie ako všetci ostatní účastníci testu. Oplatí sa do neho investovať? Pri napeňovaní som pociťoval rozdiel oproti kravským mliekam. Správnou technikou som však dokázal dosiahnuť konzistentne kvalitnú štruktúru mikropeny. V cappuccine pôsobilo Oatly ľahšie ako kravské mlieka, no štruktúru malo zamatovú a príjemnú. Kreslenie s Oatly je porovnateľné s kravskými mliekami. Oproti ostatným alternatívnym mliekam vyniká Oatly v chuti. Chuťovo je Oatly neskutočne dobre vyladené. S kávou ladí extrémne dobre. V mlieku necítiť ani náznak slanosti, je sladké a príjemné. Navyše, vďaka ľahšej štruktúre nenechá cappuccino z Oatly ťaživý pocit na žalúdku, ktorý sa môže objaviť po vypití cappuccina z kravského mlieka.
Body:
Štruktúra 9/10
Latte art 9/10
Chuť 9/10
La Specialista Maestro a dvaja mliečni víťazi
Na moje prekvapenie sa mi podarilo zo všetkých ôsmich mliek vyčarovať celkom kvalitné cappuccina. S La Specialista Maestro sa mi pracovalo veľmi dobre aj pri menej kvalitných alternatívnych mliekach.
Súboj má dvoch víťazov. Spomedzi kravských mliek si najlepšie počínalo mlieka Rajo Barista. Medzi kravskými mliekami, ktoré som do testu vybral boli relatívne malé rozdiely, no Rajo barista ponúklo najkomplexnejší a najsladší chuťový zážitok.
Bitku alternatívnych mliek vyhráva ovsený nápoj od Oatly. Oatly poskytlo kvalitnú štruktúru, jednoduché kreslenie a skvelú chuť. Hlavne po chuťovej stránke strčilo svojich súperov do vrecka. V porovnaní s kravskými mliekami ide hlavne o subjektívne preferencie. Oatly vytvára ľahšie cappuccina, ktoré sa zdajú byť rýchlejšie stráviteľné a menej zasycujúce. Kravské mlieka zasa ponúkajú plnú a hustú štruktúru a množstvo sladkosti. Osobne si v kaviarni rád dám aj jednu, aj druhú alternatívu.
Tak čo? Ktoré mlieko máte najradšej vy? Máte rovnaký názor ako ja, alebo sa so mnou nezhodujete? Máte iných mliečnych favoritov? Budem rád ak sa o nich so mnou podelíte v komentároch.
3 Comments