Recenzie káv

Jesenné blúznenie: Ochutnali sme ospevovanú limitku Popradskej

Aj na vás z každého rohu vyskakujú reklamy týkajúce sa jesenných nápojov, jedál a podobne? Sociálne siete sú plné reklám na Pumpkin Spice Latte, karamelové cappuccína a Chai Latte. Na jesennú tematiku sa teraz naladil aj jeden zo slovenských kávových magnátov zvaný Popradská káva. Táto pražiareň do svojho jesenného portfólia zaradila limitovanú edíciu s názvom Popradská Crema Brazil LIMITED. Pozor, kúpiť sa dá len na jeseň!

Na svojich sociálnych sieťach Popradská hovorí o “mesiaci objavovania”. My v Blogu o káve sme nemohli ostať v úzadí, chuť objavovať nás veľmi rýchlo opantala a na novinku sme sa pozreli kritickým očkom. Vitajte pri minirecenzii novej Brazílie od Popradskej.

Popradská Crema Brazil Limited - produktová fotka
Produktová fotka kávy. Zdroj: popradske.sk

Skutočná jeseň v šálke?

Na oslavu Medzinárodného dňa kávy si Popradská pripravila špeciálnu edíciu kávy Crema, ktorú môžete bežne nájsť aj na poličkách supermarketov. Ide o Brazíliu z oblasti Mogiana. To by bolo celkom fajn, ibaže tam informácie o jesennej Brazílii končia. Popradská nám bohužiaľ opäť raz neprezradila nič relevantné. Nevieme názov farmy/spracovateľskej stanice, odrodu, spracovanie, v podstate nič. 

Popradská tvrdí, že v šálke bude táto káva “mimoriadne lahodná, príjemná s primeranou aciditou, ktorá je v harmónii s jemnými tónmi ovocia, orieškov a čokolády”. Neznie to zle, nie? Naša zvedavosť vyhrala nad raciom, a tak sme sa pustili do ochutnávania. A objavovania.

Popradská Crema Brazil Limited - vysypané zrná

Zrná

Pražiareň uvádza, že káva je pražená na stredný stupeň. Zvláštne. Možno máme odlišný pohľad na to, čo je to stredný stupeň, ale aspoň pre nás toto stredný stupeň určite nie je. Káva je tmavšia, než by sme od stredného praženia očakávali.

Keď sme si kávu vysypali na pult, z obalu vypadli aj mnohé polámané a zdeformované zrná. Balíček bol naozaj plný mušlí, čiže defektných zŕn pripomínajúcich tvar mušle.

Popradská Crema Brazil Limited - zrná

Aróma

Jesennú Brazíliu od Popradskej sme podrobili úplne rovnakému testovaniu, na aké ste zvyknutí u našich pravidelných piatkových recenzií. Po optickom zhodnotení zŕn sme sa pustili do čuchového testu. Pred namletím voňali zrná veľmi tradične. Keď si predstavíte hociktorú z klasických tmavo pražených supermarketových káv, od vône limitovanej Brazílie nebudete ďaleko. Vo vôni dominovalo praženie (až prepraženie). Namletím sa vôňa ešte zintenzívnila.

Popradská Crema Brazil Limited - mletá káva

Cupping

Pred prípravou espressa sme kávu “ocuppovali”. Pri cuppingu ukáže káva svoje pravé “ja” bez toho, aby boli chute ovplyvnené našim nastavením receptu a prípravou. Počas cuppingu pôsobila Brazília pomerne mdlo. Káva ponúkla relatívne vysokú horkosť, ktorá nám prekážala. Spoza horkosti vykúkala takmer zanedbateľná oriešková sladkosť. Filip to prirovnal k pocitu, keď si dáte do úst čerstvý vlašský oriešok, ktorý nezbavíte šupky. Šupka je horká, až vám sťahuje ústa. V tomto prípade bolo tej šupky viac ako samotného orechu. Okrem toho sme pri cuppingu v chuti prakticky nič viac nenašli.

Popradská Crema Brazil Limited - cupping

Espresso

Espresso, čuduj sa svetu, chutilo taktiež ako čerstvý vlašský orech s neprirodzene hrubou vrstvou horkej šupky. Horkosť útočila na všetky naše bunky v ústach a tie sa len horko-ťažko spamätávali. Aj napriek tomu boli schopné rozoznať orieškovú sladkosť, ktorú však pražiari v Popradskej veľmi úspešne potlačili. Espresso nás však na žalúdku neťažilo a nepôsobilo olejnato. 

Popradská káva - príprava espressa

Celkový dojem

Popradská svojou jesennou limitkou zaútočila hlavne na nervové systémy ľudí a na potrebu kupovať všetko limitované a sezónne. Bohužiaľ však nezaútočila na vycibrené chuťové bunky. Táto káva neponúkla nič jesenné a ani nič výnimočné. Ale pozor: napriek tomu ju radíme medzi jednu z najlepších komoditných káv od Popradskej. Alebo skôr najmenej zlých.

Záver 

Najhoršie je to, že aj keď ide o jesennú limitku, nenašli sme v nej nič, čo by pripomínalo jesenné chute či akúkoľvek exkluzivitu. Teda, možno keby sme do šálky pridali spadnutý list z gaštana, tak by to bolo jesenné. Inak je táto káva len akési jesenné blúznenie a pripomína jedine tak skoré stmievanie.

Zachytili ste túto novinku od Popradskej aj vy? Máte slabosť na kupovanie sezónnych a limitovaných edícií produktov? Poteší nás každý názor, ktorý nájdeme v diskusii.

Popradská Crema Brazil Limited - espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

2 Comments

  1. ked spominate, ze na obale nebolo nic napisane; pride mi to celkom ako trend aj pri rozlicnych hipsterskych kavach, ze je na obale napisane vsetko mozne, ale chyba mi tam informacia o stupni prazenia. mam doma aj v praci full automat a tych kav (mnozstvom vody medzi ristrettom/espressom) vypijem denne obvykle okolo 6. mam zafixovane, ze medium prazenie je na tento sposob pripravy optimalny. obvykle nakupujem v cafepointe. rozmyslam, ako zistit, ci u tych hipsterskych kav mozem bez informacie o stupni prazenia z nejakych dalsich parametrov zistit, ze bude s vyraznejsiou aciditou, ktorej by som sa rad vyhol. mate nejaky tip typu, na aky parameter si okrem stupna prazenia dat pozor? dakujem

  2. Dobrý deň, áno, môže sa stať, že na obale kávy nebude uvedený stupeň praženia. Mal by však byť uvedený aspoň odporúčaný spôsob prípravy. Ak pôjde o kávu na filter, praženie bude svetlejšie, acidita bude s veľkou pravdepodobnosťou vyššia. Ak je odporúčaný spôsob prípravy espresso, pôjde o tmavšie praženú kávu, kde acidita môže byť, ale nemusí. Závisí to od originu (miesto pôvodu kávy, konkrétna krajina), nadmorskej výšky (čím vyššia, tým je káva acidnejšia), spracovania atď. Odporúčam vygoogliť si Flavour representation by altitude, hneď druhý obrázok výborne vystihuje súvislosť chuti, krajiny a nadmorskej výšky, v ktorej rastie káva. Najmä odporúčam sledovať chuťový profil, ktorý na obale výberových zŕn musí byť uvedený (výnimky potvrdzujú pravidlo, samozrejme). Ak sa chcete vyhnúť kávam s vyššou aciditou, určite voľte kávy pražené na espresso z krajín ako sú Brazília, Kuba, Peru, Dominikánska republika, Nikaragua, Sumatra a pod.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close