piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako funguje refraktometer Difluid? Otestovali sme malé kávové laboratórium

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. marca 2024
refraktometer Difluid
Share on FacebookShare on Twitter

Vďaka kamarátom z avcoffee.sk pribudli do Labu Blogu o káve dve nové hračky značky Difluid. Refraktometer ako prístroj na meranie podielu rozpustených látok v káve a baristická váha sú skvelými pomôckami pri analyzovaní všetkých kávových počinov. Navyše umožňujú aj zdieľanie výsledkov a receptov. Refraktometer Difluid R2 Extract a smart váha Difluid Microbalance sú cenovo mimoriadne dostupné pomôcky, ktoré uvíta každý kávový nadšenec či profesionál. Poďme si na nich posvietiť.

refraktometer a smart váha Difluid

Aplikácia Difluid Café a jej prepojenie s váhou a refraktometrom

Začnime niečím menej hmatateľným, ako sú samotné pomôcky. Srdcom oboch pomôcok je totižto mobilná aplikácia Difluid Café. Refraktometer a baristickú váhu s mobilom spárujete veľmi jednoducho. Po tom, čo si do svojho zariadenia stiahnete aplikáciu, sa pomocou bluetooth obe zariadenia prepoja s mobilom. Práve aplikácia je centrom tohto malého virtuálneho kávového laboratória. Počas testovania sme využívali tri základné funkcie aplikácie: navrhovanie a ukladanie receptov, sledovanie priebehu prípravy kávy a analýzu výsledkov. 

Refraktometer Difluid R2 Extract a smart váha Difluid

Hlavné funkcie Difluid Café:

1. Návrh a uloženie receptov (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)

Keď ste svoju baristickú váhu prepojili s aplikáciou, môžete sa pustiť do uloženia receptu. Aplikácia ponúka rozhranie, v ktorom je možné zadať niekoľko premenných. Vstupnú dávku kávy, množstvo použitej vody, teplotu vody, hrúbku mletia, čas extrakcie a hmotnosť vášho dekantéra. Všetky hmotnostné premenné dokáže aplikácia odčítať priamo z vašej váhy a vy tak nemusíte vypĺňať políčka manuálne. Na základe vstupnej dávky kávy a množstva použitej vody aplikácia automaticky vyráta vaše “brew ratio”. Funguje to aj naopak. Keď aplikácii zadáte vstupné množstvo kávy a vaše preferované “brew ratio”, aplikácia sama vyráta, koľko vody musíte použiť. Takýmto jednoduchým spôsobom môžete aplikácii zadať recept či už pre prípravu filtrovanej kávy alebo espressa.

screenshot z aplikácie Difluid Café

2. Zaznamenanie priebehu prípravy (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)

Po tom, čo ste aplikácii zadali všetky potrebné premenné, sa môžete veselo pustiť do prípravy. V tomto kroku bude zohrávať hlavnú úlohu smart váha Difluid Microbalance. V momente, kedy začnete kávu zalievať, sa automaticky spustí časovač. 

S časovačom sa naštartuje vykresľovanie grafu vo vašej aplikácii. Graf znázorňuje priebeh zalievania pomocou dvoch kriviek. Prvá krivka znázorňuje rýchlosť, akou nalievate vodu v gramoch za sekundu. Pomocou tejto krivky môžete zlepšovať svoju zalievaciu techniku a zvýšiť tak konzistentnosť svojich nápojov. Druhá krivka znázorňuje celkovú hmotnosť vody použitej pri príprave kávy v gramoch. 

Výsledný graf si samozrejme môžete uložiť a pri ďalších pokusoch ho buď vylepšovať alebo replikovať. Aplikácia a vykresľovanie grafu funguje presne ako má. Odozva aplikácie je minimálna a vy tak môžete kontrolovať priebeh v reálnom čase. Mimochodom, rýchlosť, akou kávu zalievate, môžete sledovať aj priamo na displeji váhy, ktorý tento údaj zobrazuje taktiež v gramoch za sekundu.

porovnanie dripperov - výstup cez aplikáciu Difluid Café

3. Analýza výsledkov (Využijete Difluid R2 Extract a Difluid Microbalance)

Recept je uložený, káva pripravená, takže nasleduje analýza hotového kávového počinu. Pomocou refraktometra a váhy môžete veľmi jednoducho a rýchlo zmerať a vyrátať extrakciu vášho nápoja. Do analýzy je zapojený refraktometer, ale aj váha. 

Pomocou váhy sa aplikácia dozvie, aký výsledný výnos (extraction yield) ste zo svojej kávy dostali. Výnos v jednoduchosti predstavuje všetko to, čo vám do vášho hrnčeka či dekantéra vytieklo. Časť tekutiny totižto ostane pohltená v namletej káve. Výnos nemusíte vážiť v separátnej nádobe, aplikácia si ho vyráta. Od celkovej váhy nádoby a tekutiny odráta hmotnosť nádoby a číselný údaj doplní do vzorca. 

Pre vypočítanie extrakcie tak zostáva zistiť posledný údaj – TDS. TDS predstavuje množstvo látok rozpustených v tekutine. Hodnotu TDS zmeráte pomocou refraktometra Difluid R2 Extract. Refraktometer stačí zapnúť, nakalibrovať pomocou destilovanej vody, kvapnúť naň kvapku nápoja a počkať pár sekúnd. Refraktometer na displeji zakrátko ukáže finálne TDS, ktorého hodnotu takisto doplní do vzorca v aplikácii.

refraktometer Difluid R2 Extract v akcii

V tejto fáze má aplikácia všetky hodnoty potrebné pre zistenie miery extrakcie. Extrakciu vášho nápoja následne zobrazí na grafe. Z grafu tak môžete odčítať, či sa s vašim receptom a nápojom pohybujete v rozmedziach štandardov SCA alebo iných štandardov, ktoré si navolíte.

Ukladanie a knižnica vašich receptov

Celý doterajší priebeh prípravy aplikácia postupne ukladá. Ostáva už len posledný krok analýzy nápoja. Jeho ochutnanie. Do poznámok receptu zaznamenáte vaše chuťové a aromatické dojmy a celý recept aj s poznámkami  si môžete uložiť do knižnice receptov. Pri nasledujúcich pokusoch sa tak môžete držať vydareného receptu alebo ten nevydarený vylepšiť. Aplikácia je intuitívna a funguje bleskovo. Spolu s váhou a refraktometrom môže svojmu užívateľovi pomôcť pochopiť priebeh prípravy kávy. Keď ste niečo pokazili, aplikácia vám pomôže zistiť, ktorým smerom by ste sa pri príprave mali uberať. 

Kvalita oboch výrobkov

Smart váha Difluid Microbalance je dizajnovo minimalistická, kompaktná a zhotovená z kvalitných materiálov. Už pri prvom stretnutí s ňou pocítite kvalitu. Váha pre svoj chod nepotrebuje baterky. Energiu čerpá zo vstavanej batérie, ktorá sa nabíja pomocou priloženého kábla. Váha reaguje extrémne rýchlo, a preto je vhodná aj pre prípravu espressa. Zaujímavý detailom je využitie ochrannej gumy váhy ako stojanu na portafilter. Po tom, čo gumu otočíte naopak, namiesto nápisu Difluid uvidíte vykreslený portafilter. Bočná strana gumenej podložky je vytvarovaná tak, aby do nej zapadla rúčka portafiltra. Ten sa tak po váhe nebude kĺzať a ani z nej nebude padať. Baristická váha od Difluid je pravdepodobne jedna z najlepších baristických váh, ktoré sme doposiaľ využívali.

smart váha Difluid - váženie portafiltra

Refraktometer R2 Extract je druhou, vynovenou a vylepšenou verziou refraktometra od Difluid. Celý refraktometer je extrémne spratný, kompaktný a vodotesný. Skladá sa z malého plastového tela, displeja, tlačidla a meracej plôšky. Rovnako ako váha, refraktometer obsahuje zabudovanú batériu, ktorá sa nabíja pomocou pribaleného kábla. Rozhranie refraktometra je intuitívne, ovládať sa dá aj na diaľku pomocou aplikácie. Pred každou sériou meraní odporúčame refraktometer nakalibrovať destilovanou vodou. Po kalibrácii sa môžete veselo pustiť do meraní. Každú vzorku jednoducho nanesiete na meraciu plôšku, stlačíte tlačidlo a počkáte si na výsledok. Oceňujeme pribalenie malej kovovej naberačky vzoriek, cestovného obalu a čistiacej handričky.

refraktometer Difluid R2 Extract a príslušenstvo

Pre domácich kávových geekov, ale aj kávových profíkov

Oba produkty Difluid, ktoré nám poskytla pražiareň Alter Nativ (avcoffee.sk), splnili naše očakávania na sto percent. Fungujú svižne a inteligentne. Výstupy z aplikácie pomôžu lepšie pochopiť celý proces prípravy kávy. 

Ako cieľovku týchto produktov vidíme nielen domácich kávových geekov, ale aj kávových profesionálov a pražiarov, ktorí chcú rýchlo a jednoducho analyzovať svoje výsledky. Za najväčšie plusy oboch produktov považujeme dostupnú cenu, intuitívne rozhranie, rýchlu odozvu a kvalitné materiály. Mínusy sme počas niekoľko-dňového testovania v podstate nenašli. Oba produkty už teraz zaraďujeme do našej výbavy, pomocou ktorej budeme testovať ďalšie a ďalšie kávy.

refraktometer Difluid R2 Extract


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Difluid
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Eduscho Espresso Intenso - zrná

Recenzia Eduscho Espresso Intenso: Máziková stratila reč, my tiež

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL