pondelok, 9 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to Americano?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
26. marca 2024
Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - Americano
Share on FacebookShare on Twitter

Americano je typ kávového nápoja na báze espressa. V skratke povedané, ide o espresso zriedené vodou. Skladá sa zo single-shot espressa a 100-120 ml horúcej vody. Americano je teda nápoj s väčším objemom a menej výraznou chuťou. 

Náš tip: Kávové nápoje vám predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

História Americana

Názov Americano v skutočnosti nepochádza z anglického jazyka. Jeho pôvod môžeme vidieť v španielčine, taliančine či portugalčine, kde Americano označuje prídavné meno americký. Mnohí veria, že tento termín sa začal používať počas druhej svetovej vojny.

Americkí vojaci v Taliansku si svoje espresso riedili vodou, keďže boli zvyknutí na rozriedenejšiu kávu s väčším objemom a menej výraznou chuťou. V oxfordskom slovníku je však uvedené, že ide o hanlivý termín pochádzajúci z americkej španielčiny označujúci “jemnejšiu kávu”. Jeho pôvod je teda nejasný.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu - Americano

Čo potrebujete na prípravu Americana?

V prvom rade potrebujete chutné a dobre pripravené espresso. A kľúčom k dobrému espressu je ešte lepšia káva. Preto odporúčame siahnuť po čo najkvalitnejšom zrne. My sme si espresso pripravili z kávy z dielne slovenskej pražiarne Coffeein. 

Chcete kávu, ktorá je tradičnejšia, čokoládovejšia? V tom prípade siahnite po Brazil Cerrado Diamond. V espresse vám ponúkne plné telo, výraznú čokoládovo-orieškovú chuť s výraznou sladkosťou. Keď však obľubujete modernejšie a ovocnejšie espresso, vyskúšajte Ethiopiu Yirgacheffe. Jej chuťový profil je skutočne zaujímavý – rajčiny, mierna korenistosť a dochuť sladkej mliečnej čokolády. V espresse bude vynikať práve jej príjemná acidita doplnená sladkosťou mandlí. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - obal spredu

My sme sa rozhodli vyskúšať Americano pripravené z etiópskej kávy. Občas môžu byť ovocnejšie a acidnejšie kávy veľmi výrazné. Práve preto môže byť zriedenie vodou zaujímavou obmenou a alternatívou; keď vám teda prekáža príliš intenzívna chuť espressa. 

Druhou, veľmi bežnou ingredienciou, je horúca voda. Horúcu vodu si môžeme doliať či už z kanvice, alebo priamo z kávovaru. Obe možnosti sú správne. 

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - obal zozadu

Ako si pripraviť Americano?

Americano je objemnejším, dlhším nápojom. Preto si ho pripravte do cappucinovej šálky. Tá by mala mať objem cca 150 – 180 ml. 

Prvým krokom je napustenie horúcej vody do šálky. Do cappuccino šálky si buď z kávovaru alebo kanvice napustite 100-120 ml vody. Takýto objem vody je pri Americane asi najčastejší, avšak môžete sa stretnúť aj s odporúčaním použiť až 150 ml vody. Platí, že keď preferujete menej intenzívne a menej výrazné espresso, použite väčšie množstvo vody. Keď chcete zachovať istú silu a výraznosť výsledného nápoja, odporúčame použiť menšie množstvo vody. 

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu v páke

Keď máte vodu v šálke, môžete začať príprava espressa. Na Americano budete potrebovať single shot espressa. Single shot má objem približne 16-25 ml, v závislosti od danej kávy, prípravy, kávovaru, sitka a pod. 

Náš tip: Chcete si dať na vašom espresse skutočne záležať? Pripravili sme pre vás článok o nástrojoch, ktoré vám espresso pomôžu vylepšiť: „Ako zlepšiť prípravu espressa?„

Je dôležité, a pri Americane priam kľúčové, pustiť espresso priamo do šálky s vodou. Espresso vám tak potečie priamo do horúcej vody, čím sa zachová aj istá crema. Následne si nezabudnite kávu premiešať lyžičkou. 

Americano - príprava

Pre koho je Americano vhodné?

Americano by sme odporúčali najmä kávičkarom, ktorí neobľubujú príliš intenzívne chute espressa, no preferujú práve espresso a nie filtrovanú kávu. 

Taktiež môže byť Americano pomyselným stupienkom medzi espressom a filtrovanou kávou. Chcete sa postupne naučiť piť filtrovanú kávu, avšak zatiaľ vám prekáža jej ľahšie telo a menšia intenzita? Americano je presne pre vás. Pripravte si ho z ovocnejšieho, modernejšieho espressa, napríklad z Ethiopie od Coffeeinu a nechajte vaše chuťové bunky prežívať príjemné ovocné opojenie. 

Americano by sme odporúčali aj ľuďom, ktorí chcú pri káve posedieť o niečo dlhšie. Dlhší nápoj si vyžaduje aj dlhšiu chvíľu na ukľudnenie a užívanie si kávy. Americano vás teda nepriamo donúti spomaliť, užívať si chvíľu s kávou a hľadať v nej rôzne chuťové nuansy.

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - Americano - miešanie kávy lyžičkou

Alternatíva Americana

V letných mesiacoch mnohí preferujú najmä ľadové verzie káv. Americano je jedným z drinkov, ktoré vyniknú rovnako dobre aj v teplom aj ľadovom variante. Stačí, ak namiesto horúcej vody použijete studenú vodu s niekoľkými kockami ľadu. Espresso pustite priamo na ľadovú vodu. Takto vznikne nenáročná, veľmi osviežujúca letná verzia Americana.

Recept na prípravu Americana

  1. Do cappucino šálky pripravte 100-120 ml horúcej vody.
  2. Vyberte si svoju obľúbenú kávu na espresso a pripravte ju ako single shot espressa. Single shot pustite priamo do šálky s vopred pripravenou horúcou vodou.
  3. Americano zamiešajte, aby sa chute v šálke rovnomerne rozložili. Užívajte. 🙂

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
tekvicový dripper T60 a káva z pražiarne Severan

Halloweenska rozprávka o tekvicovom dripperi

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL