piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Čo je to batch brew?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
26. marca 2024
čo je to batch brew
Share on FacebookShare on Twitter

Batch brew je typom filtrovanej kávy, prípadne prekvapkávanej kávy. Od ručne pripravovanej filtrovanej kávy sa líši tým, že je pripravovaný automatickým prekvapkávacím kávovarom (“batch brewerom”) vo väčšom množstve. 

Batch brew sa v súčasnosti teší veľkej popularite. Nájsť ho môžete v nápojových lístkoch mnohých moderných kaviarní, najmä kaviarní tretej kávovej vlny. Batch brew je teda výborným pomocníkom najmä v kaviarňach, kde uľahčuje a urýchľuje prácu baristov. Namiesto ručne pripravenej filtrovanej kávy, ktorej príprava zaberie dlhší čas, batch brew minimalizuje dobu čakania či ľudský faktor pri príprave. Batch brew je rýchlejšou a často aj dostupnejšou alternatívou ručne pripravenej filtrovanej kávy. 

Náš tip: Kávové nápoje vám predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

príprava batch brew z kávy Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

História batch brew

Automatická príprava filtrovanej kávy sa datuje až do 50. rokov 20. storočia. Prvý elektrický prekvapkávač Wigomat zhotovil Gottlob Widmann. Jeho dizajn veľmi nápadne pripomína dnešné prekvapkávače kávy. 

Automatické prekvapkávače sa z Nemecka postupne rozšírili do celého sveta. Za jeho rozmach môžeme vďačiť aj prekvapkávaču Technivorm Moccamaster Classic, ktorého tvorcom je Gerard Smit. Smit predstavil prvý Moccamaster v roku 1968. Už od sedemdesiatych rokov kraľuje trhu s elektrickými prekvapkávačmi práve Moccamaster. 

kávovar na batch brew - Moccamaster

Odkiaľ pochádza názov batch brew? 

Už zo samotného názvu môžete vydedukovať, čo je základom a pointou tohto nápoja. Brewing je príprava/varenie kávy, v tomto prípade konkrétne filtrovanej kávy. Anglické slovo batch zas znamená veľkú dávku. Keď si tieto dve slová spojíte, vznikne vám káva uvarená vo veľkom množstve. A presne toto vystihuje batch brew. 

Káva od slovenského farmára

Ako sme už spomínali, batch brew je typ filtrovanej kávy. Práve z tohto dôvodu odporúčame používať kávové zrná upražené svetlejšie, čiže kávu vhodnú práve na alternatívnu prípravu. 

My sme sa rozhodli siahnuť po zrnách od nášho partnera Coffeein, a to konkrétne po Vietname Lang Biang od slovenského farmára Mariána Takáča. Vietnam Lang Biang je zmesou odrôd Bourbon, Typica, Caturra a Catimor spracovaných suchou metódou. Coffeein sľubuje stredne plné telo, výraznú sladkosť karamelu a sušeného ovocia a jemnú aciditu citrusového ovocia doplnenú o zaujímavú florálnosť. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang natural

Ako si batch pripravíte?

Možností je viacero. Základom je však kvalitný prekvapkávač a chutná káva pražená na filter. Automatický prekvapkávač funguje podobne ako klasický dripper. Prekvapkávač disponuje dripperovou časťou, nádržkou na vodu a karafou. Do dripperovej časti sa vkladá filtračný papier a namletá káva. Následne zo sprchy prekvapkávača tečie voda priamo na namletú kávu. Vyextrahovaná káva vyteká do karafy pod dripperovou časťou. Celý tento proces trvá len niekoľko minút. 

sypanie zŕn do mlynčeka Comandante
nasypaná káva v Moccamasteri
detailný pohľad na fungovanie Moccamastera

V laboratóriu Blogu o káve disponujeme prekvapkávačom kávy značky Moccamaster. Prípravu batch brew v Moccamastri si môžete pozrieť na videu, ktoré sme pre vás pripravili. V chuti batch-u dominovala sladkosť hnedého cukru, červeného hrozna a acidita červeného pomaranča. Pripravený batch si nás získal svojim smotanovým telom a výraznými, plnými chuťami. 

Pre koho je batch brew vhodné?

Batch brew sa pripravuje v naozaj väčších množstvách, zvyčajne od 500 ml až do niekoľkých litrov. Preto je vhodné najmä pre ľudí, ktorí pijú viacero káv denne, no nemajú čas pripravovať si zakaždým čerstvú filtrovanú kávu. Veľmi vhodný je aj do kancelárií. Ideálny je aj pre ľudí, ktorí si nie sú istí tým, ako filtrovanú kávu pripraviť. Prekvapkávač za vás spraví všetku prácu. 

Batch brew je však primárne určené pre kaviarne. Ručná príprava filtrovanej kávy zaberie značné množstvo času. Preto je jednoduchšie mať pripravené veľké množstvo filtrovanej kávy, ktorú vám baristi “načapujú” za pár sekúnd. 

pripravené batch brew z Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Plusy a mínusy batch brew

Plusy:

  • Šetrí čas
  • Eliminuje ľudský faktor
  • Prekvapkávač pripravuje kávu konzistentnejšie 
  • Veľké množstvo kávy za pár minút 
  • V kaviarni nemusíte čakať 
  • V ideálnom prípade žiaden rozdiel v chuti medzi ručne pripraveným filtrom a batch-om

Mínusy: 

  • Kontakt s baristom sa môže minimalizovať, minimalizuje sa zážitok 
  • Ak sa nepredá všetok pripravený batch, vylieva sa – strata kávy
  • Káva nie je pripravená čerstvo hneď pred vašimi očami
  • Minimálne možnosti úprav receptu
  • Strata kontroly nad prípravou
  • Vyššia počiatočná investícia.

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
zimná a vianočná limitka Winterfresh od Ready After

Zimná limitka Winterfresh od Ready After: Čokoládovo-višňové hrátky

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL