Recenzie káv

Recenzia kávy od ViEM Coffee: Veľmi príjemné prekvapenie z Prievidze

Dlhodobo deklarujeme, že slovenské pražiarne kávy sa do recenzií Blogu o káve môžu prihlásiť zadarmo. Paradoxne napriek tomu, že takto môžu získať mediálny priestor a zviditeľnenie pred mnohými tisíckami potenciálnych zákazníkov, samé od seba sa menej známe pražiarne prihlásia len sporadicky. Boja sa tohto recenzného valca, haha. V tomto roku sme na prvého záujemca čakali až do 4. marca, keď nám o 13:26 pípol mail od ViEM Coffee.

„Dobrý deň, volám sa Martin Beseda a v Prievidzi prevádzkujem mikro pražiaren ViEM Coffee. Hľadáme si svoje miesto pod slnkom, a tak by som Vám rád zaslal kávu na verejnú recenziu. Mohli by ste mi zaslať viac info kam kávu poslať a podobne? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Martin Beseda, viemcoffee.“

Náš tip: viac informácií o prihlasovaní sa do recenzií nájdete v rubrike Cenník. Aj tu zdôrazňujeme, že je to zadarmo.

Výborne, konečne má niekto gule. Výhodou takéhoto prihlásenia je to, že pražiareň má na výber, akú kávu doručí do recenzie. Martin Beseda sa rozhodol pre Rwandu praženú na espresso, pričom na ochutnávku nám poslal aj Keňu praženú na filter. Najskôr sme si dali práve Keňu a začali sme tušiť, že s touto pražiarňou to nemusí byť márne. Pracuje so zrnom obstojnej kvality, ktoré vie ponúknuť dostatok zaujímavých tónov. Ale ako zvládol Rwandu? Poďte to zistiť. Toto je recenzia kávy Rwanda Cyato Nyamasheke od ViEM Coffee.

Rwanda Cyato Nyamasheke od ViEM Coffee

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 15/25

Zrná

Premytá Rwanda zo stanice Cyato sľubuje zloženie z jedinej odrody kávovníka arabiky, konkrétne Red Bourbon. To je vidieť už na prvý pohľad. Kávové zrnká sú uniformnej veľkosti a tvaru. Stupeň praženia by sa dal na pomery výberovej kávy zaradiť medzi jemne tmavšie espresso roasty. Káva nie je ani zďaleka tmavá či príliš konzervatívna, no na základe farby predpokladáme, že jej chute budú preklopené viac do sladka ako acidna.

Rwanda od ViEM Coffee - zrná

Aróma

Sladká je aj aróma. Vo vôni nachádzame štipku karamelu, kakaa a jemný náznak citrusov a citrusovej kôry. Vôňa však nie je príliš výrazná či zapamätateľná.

Rwanda od ViEM Coffee - príprava na cupping

Cupping

Cupping v káve odhalil veľmi jemné a delikátne chute. Telo kávy pôsobilo skôr ľahšie, čajovo. Z chuťových prvkov sme rozoznali hlavne limetku a maliny, ktoré sa na jazyku objavili ako prvé. Za horúca, ale aj za studena, sa hlavne v dochuti nachádzal čierny čaj Earl Grey, ktorý ovocie vyvažoval svojou horkosťou. Niekde v strede, za tepla, sa všetky chuťové vnemy vyvážili a spolu vytvorili veľmi komplexný a príjemný chuťový zážitok.

Rwanda od ViEM Coffee - cupping

Espresso

Rwandu od ViEM Coffee sme vyskúšali v pákovom, ale aj automatickom kávovare. Z páky sa nám podarilo vytiahnuť viac komplexnosti. Jemné ovocné tóny nám pripomínali hlavne limetky a grep. Tie dopĺňal čierny čaj a štipka karamelovej sladkosti. Telo kávy bolo naďalej čajové a dochuť horko-sladká. Príprava v automatickom kávovare sa odrazila v menej výrazných chutiach. Aj napriek tomu sa táto káva veľmi pekne hodí do tohto typu kávovarov. Rozvinutejší roast zabezpečí vyššiu jednoduchosť extrakcie. Vďaka tomu si s kávou poradí aj automatický kávovar.

Rwanda od ViEM Coffee - pripravené espresso

Celkový dojem

Rwanda od ViEM Coffee nás úprimne prekvapila. Mladá pražiareň upražila veľmi príjemný a jemný espresso roast, ktorý ponúkne dostatok zaujímavých chutí aj skúsenejšiemu kávičkárovi. Toho menej skúseného zasa neprekvapí prílišnou ovocnosťou. Na druhej strane, tento lot premytej odrody Red Bourbon nie je nič nevšedné či šokantné. V rámci svojich možností však ponúka vyrovnané a komplexné chute.

Body: aróma 3 – acidita 3,5 – telo 3 – dochuť 2,5 – celkový dojem 3.

recenzia Rwandy od ViEM Coffee

Ladislav Király 6,5/10

Ihneď po otvorení sáčku som si všimol veľmi pekné zrná. Na prvý pohľad bolo vidieť, že sú menšie, čo naznačuje pestovanie vo vyššej nadmorskej výške. Kávy dopestované v okolí 2 000 metrov nad morom majú vyššiu hustotu zŕn, ktoré sú potom doslova nabité chuťami. Tento znak mi hneď naznačoval, že by mohlo ísť o dosť dobrú kávu.

Vzápätí som si všimol, že ide o mokro spracovanú kávu. Zrná tohto typu spracovania je od ostatných možné odlíšiť tým, že na sebe majú zvyšky niečoho ako šupka. Neviem, ako to presne preložiť, ale podľa nášho baristu Filipa je to po anglicky „chaff“ a po slovensky niečo ako osemenie. Nta dobre.

Praženie a aróma

Na prvý pohľad bolo zrejmé aj praženie, ktoré pasuje k slovu „medium“ napísanému na obale. Zrná sú pekné hnedé a rozhodne nie sú prepražené. Nie sú na nich žiadne olejové fľaky a nedajú sa rozdrviť medzi prstami. Takže veľká pohodička.

Rwanda od ViEM Coffee - detailný pohľad na zrná

Následne som si k zrnám privoňal a tu som už úplne neodpadol. Aróma na mňa pôsobila akoby surovo alebo zeleno, ťažko mi nájsť vhodnejšie výrazy. V každom prípade som už mal aj kávy, na ktoré som sa po prvom aromatickom vneme tešil oveľa viac. Ale napriek tomu to nie je zlé a nenašiel som negatívum, ktoré by ma odrádzalo. Aj v tejto fáze teda konštatujem, že spokojne.

Neodpálilo ma

Keď som si pripravil espresso, tak dojem akejsi surovosti alebo zelenosti, ktorý som spomínal, zoslabol. Cítil som sladkosť i príjemnú aciditu a z hľadiska chuťových tónov hlavne nejaké citrusy a potom rôzne menej výrazné veci. Káva má chuťovo zaujímavé tóny, ale nie sú veľmi silné a neodpália ma. Zaujímavé bolo aj to, že keď som espresso nechal chvíľu postáť a vychladlo, už vykazovalo aj miernu horkosť.

Záver mi vychádza taký, že zrno odrody Red Bourbon je samo o sebe nositeľom dosť vysokej kvality, no asi by sa z neho dalo dostať aj viac. Tu však už narážam na limit svojich schopností, keďže nie som pražiar a s pražením nemám skúsenosti. Trúfal by som si však povedať, že ostrieľanejší pražiar by vedel trafiť lepšiu krivku a z kávy by dostal viac.

Rwanda od ViEM Coffee - espresso

Pozitívne prekvapenie

Tak či tak je to však super káva a ja by som ju vedel piť doslova každý deň. Som mimoriadne pozitívne prekvapený a teší ma, že na mape slovenských pražiarní sa zjavilo niečo nové, čo som doposiaľ nepoznal. Keď som mal pred dvoma týždňami doma „veľkú kávovú krízu“ a najlepšie kávy, ktoré som na poličke našiel, boli African Tusker a Hood Hero, tak za túto Rwandu by som platil zlatom, haha.

Pôvodne som uvažoval o 7 bodoch, ale napokon udeľujem 6,5.

Transparentnosť 5/5

Od začiatku roku 2024 sme po stránke transparentnosti o niečo mäkší ako v minulom roku. Vtedy sme chceli poznať aj cenu nákupu zeleného zrna, no teraz to až tak nehrotíme. Keď ide o výberovú kávu s presným pôvodom, je de facto zaručené, že farmári boli odmenení férovo. Platí to aj o tejto káve od ViEM Coffee.

Rwanda Cyato Nyamasheke od ViEM Coffee - zadná strana obalu

Jeden bod vždy udeľujeme už za to, či ide o arabiku alebo robustu. Tu je to samozrejme stopercentná arabika. Druhý bod udeľujeme za krajinu pôvodu, ktorý v tomto prípade takisto bez problémov poznáme; je to Rwanda. Dokonca poznáme aj región Nyamasheke nachádzajúci sa v západnej provincii.

Tretí bod pridávame za varietu arabiky Red Bourbon, štvrtý za mokré spracovanie (washed) a piaty za názov spracovateľskej stanice Cyato Washing Station. Vieme navyše aj to, že na ňu nosí svoje kávovníkové čerešne 25 malých farmárov z okolia. Ich farmy ležia v horách v nadmorskej výške 1 800 do 2 200 metrov.

Výborne, takto má vyzerať transparentná káva s pôvodom. Keď takéto informácie na obale svojej kávy nenájdete, viac ju nekúpte. A povedzte to aj ľuďom okolo seba, lebo inak sa šmejdov a brakov nikdy nezbavíme.

Pomer cena/kvalita 3,5/5

Rwanda Cyato Nyamasheke je na eshope viemcoffee.sk nacenená na 8,20 € za 200 gramov a veľmi výhodné je hlavne kilové balenie, ktoré vás vyjde na 29,50 €. Za pomer cena/kvalita v tomto prípade udeľujeme 3,5 bodu.

Rwanda od ViEM Coffee - obal

Dizajn obalu 4/5

Priznávame, že vaše hlasovanie nás trochu prekvapilo. My v redakcii sme dávali nižšie body, ale medzi vami, čitateľmi instagramového konta @blogokave, to vyhrali štyri body a presne toľko pražiarni ViEM Coffee za obal napokon aj udeľujeme.

Štyri body získali celkovo 30,9 percenta hlasov, na druhom mieste boli tri body s 28,2 percentami, na treťom dva body s 20,9 percentami, na štvrtom päť bodov s 10,9 percentami a na piatom bol jeden bod s 9,1 percentami. Za nula bodov nehlasoval ani jeden z vás.

Celkové hodnotenie 34/50

ViEM Coffee

O pražiarni ViEM Coffee máme veľmi málo informácií a doposiaľ sme ju nepoznali. Jej majiteľa Martina Besedu sme preto trochu vyspovedali a pokúsili sme sa lepšie spoznať jeho kávovú cestu.

„Ešte pred niekoľkými rokmi som pil presko s mliečkom a cukrom z Popradu,“ priznal Martin s úsmevom. „Približne v roku 2019 som od drahej dostal nejakú kávu od Green Plantation, ale už si bohužiaľ nepamätám akú. Zachutila mi. Potom som zistil, že kávu pod svojou značkou predáva aj jeden môj kamarát, kúpil som si aeropress, ručný mlynček a spadol som do toho. Zaujímavé je aj to, že v rodine máme Maťa Ladňáka (na IG @ladnakcoffee) z Café Bar Centrál z Ružomberka, čo malo tiež dosť veľký vplyv.“

Začiatky s popcornovačom

Martin sa postupne začal zaujímať o to, ako by kávu mohol pražiť a či by to vôbec bolo reálne. „Dopátral som sa k tomu, že kávu možno pražiť aj v popcornovači, a tak som si jeden zadovážil. Objednal som si pár kilogramov rôznych káv a začal som experimentovať. Kávy som potom rozdával po rodine a známych, zatiaľ čo moja drahá po večeroch na vrecká s kávou vypisovala údaje.“

„Ľuďom v okolí to zachutilo, ale keď prišla objednávka napríklad na dva kilogramy kávy, tak spracovať to v popcornovači s kapacitou 80 gramov bolo naozaj utrpenie. Zaobstarali sme si trochu väčšiu pražičku Gene, s ktorou sme naďalej fungovali len neoficiálne doma v kuchyni. Do toho sa nám narodila druhá dcéra a vznikol náš názov, ktorý je odvodený od ich mien Viktória a Ema,“ prezradil Martin.

Následne sa spojil so svojím terajším šéfom, ktorý mu pomohol zainvestovať rozbehnutie prevádzky. „Kúpili sme si 1,5-kilovú elektrickú pražičku z tretej ruky, prenajali sme si priestory a začali sme sa pretĺkať. Bolo to dosť naivné, lebo sme do toho išli bez potrebných vedomostí. S najväčším nasadením, s eshopom, marketingom a s nádejou, že káva raz bude náš fulltime-job, to robíme asi posledný polrok,“ dodal Martin Beseda.

Záver

Káva Rwanda Cyato Nyamasheke v recenzii získala 34 bodov, čo je veľmi slušná vizitka. V jej chuti sme našli určité nedostatky a postrhávali sme body, avšak pomohla jej dokonalá transparentnosť a pomohli ste jej aj vy pomerne štedrým ohodnotením dizajnu obalu.

Celkový zisk 34 bodov z plného počtu 50 je napokon viac ako solídny. Keď vás zaujíma, ako káva chutí a ako by oslovila vás, zakúpiť si ju môžete prostredníctvom eshopu viemcoffee.sk.

Výsledky všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v rubrike RECENZIE KÁV. Keď chcete ochutnať overené kvalitné kávy, prebehnite si zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

4 Comments

  1. Super clanok, osobne citam radsej taketo recenzie ako recenzie supermarketovych kav (nepochybujem, ze aj pre vas, ktori to musite aj ochutnat ). Preto tento rok vyzera ten rebricek … „trpitelsky“ az na tuto vynimku. Drzim im palce, aby sa uchytili. Inac, pokial sa v nejakom obdobi nehlasia nase praziarne do recenzii, nechcete to osviezit aj nejakou zahranicnou znackou, ako minuly rok Barn? Trebars Dak Coffee Roasters?

    1. Ahoj. Aby som veci uviedol na pravu mieru: niektore top praziarne, ktore uspeli velmi dobre aj v minulom roku, sa do recenzie chcu prihlasit aj teraz. Ale taktizuju a cakaju na top kavy z novych zberov. Nam sa medzitym aj celkom zapacila myslienka nechat ich poriadne si to rozdat v neskorsej faze roka. Plati vsak to, ze nove praziarne, ktore sme viackrat vyzyvali, sa bohuzial nehlasili. Ale mozem prezradit, ze uz sa to zmenilo. Hned po ViEM Coffee sa prihlasil Barzzuz a vzapati aj Habesh. Takze v blizkej dobe budu nasledovat recenzie kav z tychto praziarni/znaciek. Tesime sa:) LK

      1. Presne si pamätám na otázku pod FB postom, keď týpek sa informoval, že či to je naschvál, že najprv odpad zrná sú testované, aby dolné priečky boli obsadené a potom by aj podpriemerný domáci pražiar ich bez rizika outskóroval. Dpc Ladislav, vy ste vtedy odpovedali na otázku poriadnym bulsitom. Som veľmi sklamaný. :/

        1. Realita je taká, že sa do tejto chvíle oficiálne neprihlásila ani jedna z pražiarní, ktoré súťažili v minulom roku. Niektorí potenciálni favoriti však prejavili záujem – vlastne si takto narýchlo spomínam len na Goriffee, ktoré však zatiaľ nič neposlalo. Druhá vec je tá, že ViEM Coffee to malo ľahké, lebo to bola prvá dobrá káva a ostatných ľahko predbehla. Čudné, že nikto iný túto príležitosť nevidel, ale ich smola 🙂 Stále sme však len v marci a je pravdepodobné, že niekedy v novembri/decembri bude rebríček vyzerať celkom inak a jeho terajší výzor je nepodstatný. LK

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close