štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Filtrovaná káva: Čo to je a ako ju pripraviť?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
25. marca 2024
filtrovaná káva - nástroje na jej prípravu
Share on FacebookShare on Twitter

V posledných rokoch sa filtrovaná káva stala veľmi obľúbenou predovšetkým u milovníkov výberovej kávy. Filter je zaujímavým, možno menej všedným a vlastne úplne iným, náprotivkom k espressu. Filtrovanú kávu by ste ju mali takmer vo všetkých kaviarňach ponúkajúcich výberovú kávu. Čo však dostanete, keď si ju objednáte?

Náš tip: Viac informácií o jednotlivých kávových nápojoch nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

Čo je to filtrovaná káva?

Príprava filtrovanej kávy je jedným zo spôsobov, ako premeniť kávové zrnká na chutný nápoj. Nejde o zložitý proces, avšak vyžaduje si isté vedomosti. Základom filtrovanej kávy je prefiltrovanie namletej kávy pomocou drippera a filtračného papiera. Namletá káva nasypaná vo filtračnom papieri sa postupne zalieva horúcou vodou. Voda spravidla preteká vrstvami kávy a postupne extrahuje jednotlivé chute. Vyextrahované kávové zrná ostávajú v papierovom filtri, kým do karafy vloženej pod dripperom pomaly preteká “hotová” káva. 

Pri príprave tohto článku sme pracovali s kávou Ethiopia Yirgacheffe z pražiarne Coffeein. Na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý platí úplne na všetko.

Coffeein Ethiopia Yirgacheffe
Ethiopia Yirgacheffe, svetlé praženie.

História filtrovanej kávy

História filtrovanej kávy je veľmi zaujímavá, no zároveň relatívne krátka. Melitta Bentz, praktická žena v domácnosti, v roku 1908 vytvorila prvý prototyp “prekvapkávača” s vhodnými papierovými filtrami. Melitte sa nepozdával vtedajší spôsob prípravy cez látkové alebo iné filtre, ktoré prepúšťali sediment kaziaci zážitok z kávy. Preto sa svoj čas a obchodného ducha rozhodla venovať snahe o čo najčistejšiu šálku kávy. To sa jej aj podarilo. Melitta neskôr založila firmu pod rovnakým menom, ktorá funguje až do dnešného dňa. 

Po Melittinom prelomovom príspevku do sveta kávy došlo k rozmachu inovácií. V roku 1954 vytvoril Gottlob Widmann prvý elektrický “prekvapkávač” Wigomat. Postupne vznikali stále nové a nové elektrické či neelektrické “prekvapkávače”. 

Čím sa filtrovaná káva odlišuje od espressa? 

1. Praženie

Pri filtrovanej káve je veľmi dôležité, akú kávu si vyberiete. Vo všeobecnosti je káva pražená na filter svetlejšia ako káva pražená na espresso. Dôvodom je, že čas styku kávy s vodou je omnoho dlhší ako v prípade espressa. Vďaka tomu môžu pražiari pražiť kávu svetlejšie a vy z nej aj tak vyextrahujete dostatok chutí. Kávy na filter sú často ovocnejšie a acidnejšie, čo je výsledkom svetlejšieho praženia. 

svetlé praženie - Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu

2. Mletie 

Kávu na filter potrebujete namlieť omnoho hrubšie, ako tú na espresso. Ak by ste namleli kávu príliš najemno, čas extrakcie by bol príliš dlhý a káva by napokon chutila preextrahovane. Mletie prispôsobujte každej káve zvlášť podľa potrieb. 

hrubé mletie používané pri príprave filtrovanej kávy

3. Dripper

Čo sa týka samotných dripperov, na trhu ich nájdete naozaj mnoho. Medzi najznámejšie patrí Hario V60, Kalita Wave, Origami, Chemex, Clever Dripper, Fellow Stagg a iné. Je len na vás a vašich preferenciách, pre ktorý sa rozhodnete. Avšak pozor, každý dripper je svojim spôsobom špecifický, a preto odporúčame poriadne naštudovať spôsob prípravy kávy cez ten vami zvolený. 

pomôcky na prípravu filtrovanej kávy

4. (Papierový) filter

Filtrovaná káva je filtrovanou práve z dôvodu prítomnosti istej formy filtrácie. Filter oddelí čiastočky namletej kávy od tekutiny. Najčastejšie sú filtre vyrábané z rôznych druhov papiera, textílie či kovu. Keď používate papierový filter, vložteho ho do drippra, premyte ho dostatočnou dávkou horúcej vody, aby ste ho zbavili papierovej chuti, a “brewing” môže začať. Pri bežnej príprave espressa žiaden filtračný papier nepotrebujete. 

filtre používané pri príprave filtrovanej kávy

5. Čas extrakcie

Čas extrakcie je jednou z premenných, v ktorých sa filter a espresso úplne odlišujú. Kým espresso sa extrahuje zvyčajne cca 20 až 30 sekúnd, pri filtri to je podstatne dlhšie. Extrakcia trvá až niekoľko minút. Čas extrakcie primárne závisí od typu drippera. Napríklad pri Hario V60 by ste sa mali pohybovať niekde medzi dvoma až troma minútami.

filtrovaná káva - príprava - mletá káva v papierovom filtri

6. Objem a pomer

Najviditeľnejším a najrukolapnejším rozdielom medzi filtrovanou kávou a espressom je ich objem. Ako sme uvádzali v článku o espresse, objem espressa sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 16 až 25 gramov. Objem filtra je niekoľkonásobne väčší a štandardne je pri vstupnej dávke 16 gramov výstup až 250 ml. Pomer kávy ku vode je v espresse cca 1:2 až 1:2,5. Pri filtri je to 1:14 až 1:17. Pri filtrovanej káve teda čakajte omnoho väčší objem tekutiny a jemnejšiu štruktúru.  

príprava filtrovanej kávy - zalievanie

Príprava filtrovanej kávy

Receptov a prístupov k príprave filtrovanej kávy je naozaj neúrekom. My sme si pre vás pripravili tip na kávu vhodnú na filter a rovno s ňou aj vhodný recept, vďaka ktorému predídete nepodareným pokusom. 

V prvom rade budete potrebovať kvalitné kávové zrná upražené na filter. My sme siahli po Etiópii Yirgacheffe od pražiarne Coffeein. Je to premytá Etiópia, v ktorej prevláda florálnosť a mierna sladkosť. Telo kávy je ľahšie, čajové, čo ju robí vhodnou na každodenné pitie.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu
Ethiopiu Yirgacheffe si viete zakúpiť na eshope coffeein.sk. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 trochu ušetríte.

Z Etiópie Yirgacheffe odvážte 16 gramov a nameľte ich na stredne hrubo až hrubo. Vytiahnite svoj obľúbený dripper, vložte do neho filtračný papier a premyte ho. Pozor, vodu potom nezabudnite vyliať! Následne môžete do drippera nasypať namletú kávu. 

Etiópia Yirgacheffe sa nám osvedčila pomocou drippera Kalita Wave, preto ak máte túto možnosť, zvoľte práve túto pomôcku. Nálevy rozdeľte do troch častí – prvý blooming (40 sekúnd) a následne dva nálevy po 100 g s odstupom 15 sekúnd. 

Takto pripravená káva je plná florálnych tónov, sladkých jahôd, čaju earl grey, ktoré dopĺňajú lieskové oriešky v dochuti. 

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu - filtrovaná káva

Recept na prípravu filtrovanej kávy

16 gramov Etiópie Yirgacheffe od pražiarne Coffeein
Kalita Wave + Kalita Wave papiere
voda s teplotou 92°C 
mletie 25 klikov na Comandante
brew ratio 1:15

0:00-0:40 Blooming – 40 g
0:40-0:55 Prvý krúživý nálev – 100 g 
0:55-1:10 Druhý krúživý nálev – 100 g 
Výsledný čas 2:00 min
Výsledný objem 240 ml (ratio 1:15)

Video:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinfiltrovaná káva
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Martin Bulák - BOOSTERS

Expert na PPC radí pražiarňam: Potrebujete skvelý produkt a schopnosť odlíšiť sa od konkurencie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL