Recenzia Indonézie Gayo Asman z Grand Roastery: Skvelá káva na každodenné pitie
Do recenzie sa tentoraz prihlásila pražiareň Grand Roastery z Bardejovských Kúpeľov. Do košického labu dorazili dve kávy z ich produkcie: jedna bola výraznejšie fermentovaná (Costa Rica Fatima) a druhá bola klasika s mokrým spracovaním. S fermentmi sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece, a tak sme sa rozhodli, že stavíme na niečo iné. Zrecenzovali sme indonézsku kávu Indonesia Gayo Asman v spracovaní washed.
Ako v recenzii dopadla káva s cuppingovým skóre 87, v ktorej chuťovom profile by ste mali nájsť pomaranč, vanilku, hnedý cukor, korenie a mliečnu čokoládu? Poďte to zistiť.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 19/25
Zrná
Premytá Indonézia od Grand Roastery sa skladá zo štyroch rôznych odrôd. Ich zrná sú pomerne rovnaké, čo sa týka veľkostí a tvarov. Káva je pražená svetlo, na filter. Praženie je rovnomerné, zrná sú sfarbené do rovnakej svetlohnedej farby. V balíčku nachádzame niekoľko defektných zŕn (hlavne mušle), ale ich množstvo je zanedbateľné.
Aróma
Vôňa kávy je výrazne sladká. Pred aj po namletí pripomína čokoládu a karamel s jemným korenistým podtónom. Nápoj z nej má hrejivú čokoládovo-medovú vôňu.
Cupping
Počas cuppingu sa chuť kávy vyvíjala a rôzne teplotné stupne odhaľovali odlišné chuťové tóny. Za horúca sme pociťovali hlavne sladkú čokoládu a čierny čaj v dochuti. Za tepla sa k čokoláde pridal pomaranč, ktorý káve dodal jemnú aciditu, sladkosť a horkosť v dochuti. V dochuti sme za tepla nachádzali aj vanilku a škoricu. Za studena bol v chuti najvýraznejší pomaranč a čierny čaj. Telo kávy bolo počas celej ochutnávky ľahké, čajové.
Filter
Kávu sme pripravili pomocou drippera Hario V60. Náš finálny recept sa snažil o čo najväčší balans medzi aciditou, sladkosťou a horkosťou. Výsledný filter mal ľahké telo a zamatovú štruktúru. V chuti prevládala sladkosť, ktorú dopĺňala nižšia acidita a jemná horkosť. Sladkú zložku tvorila hlavne mliečna čokoláda, aciditu pomaranč a horkosť čierny čaj.
Celkové hodnotenie
Indonézia Gayo Asman je veľmi vyvážený, premytý filter roast. Sadne hlavne ľuďom, ktorí nehľadajú vysokú aciditu a fermentované chute. Káva sa skvelo hodí na každodenné pitie.
Body: aróma 3,5 – acidita 4 – telo 3,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4.
Ladislav Király 8/10
Neviem, ako je to u vás, ale ja keď dostanem kávu v takomto peknom obale, hneď mám akoby vyššie očakávania. Po otvorení balíčka sa našťastie potvrdili a narazil som na veľmi pekné zrná.
Veľkosťou boli podľa mňa malé až stredné a príjemne voňali. Nebol to žiadny aromatický úlet ako pri poslednom teste, kde som hovoril o najlepšie voňajúcej káve na svete, ale v tomto prípade to ani nebolo možné. Zrná sú totiž spracované klasickou washed metódou a žiadnym experimentom. Pri súčasnom pretlaku rôznych fermentácií to napokon bola veľmi príjemná zmena.
Pri recepte som stavil na takú svoju klasiku, od ktorej sa zväčša odrážam. Mlynček Comandante som nastavil na 24 klikov a išiel som do pomeru 1:15 (20g kávy, 300ml vody) a do 90-stupňovej vody. Vznikla mi z toho čistá, ľahká a sladká káva s príjemnou aciditou. V mojom prípade bola aj horkosť úplne minimálna a takmer som ju nepociťoval.
Po miernom vychladnutí mi káva pripomínala nejaký príjemný až takmer limonádový nápoj, ktorý by som kedykoľvek vypil od smädu, haha. Neviem, aké správne označenie tomu nájsť, ale niečo takéto by som vedel popíjať ozaj kedykoľvek.
Bol to veľmi, veľmi, veľmi príjemný filter, ktorému udeľujem 8 bodov.
Kávu som si pripravil aj ako espresso. Aj v tomto prevedení bola vynikajúca, ale pasovala mi o trošičku menej. Za mňa to však v pohode vyskúšajte aj takto, experimentátori neobanujú.
Transparentnosť 5/5
Pri tejto káve vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) pochádzajúcu z Indonézie (1 bod). Čo sa týka odrôd, sú v nej zahrnuté Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2 a Timtim (1 bod), ktoré boli spracované mokrou metódou (1 bod).
Káva pochádza z regiónu Aceh na Sumatre, konkrétne z farmy Ribang Gayo (1 bod), kde bola dopestovaná v nadmorskej výške 1 500 až 1 700 metrov nad morom. V tomto roku sme v transparentnosti o maličké percento benevolentnejší ako v minulom roku, keď sme to úprimne dosť hrotili a udeľujeme plný počet 5 bodov.
Pomer cena/kvalita 4/5
Malé 200-gramové balenie kávy Indonesia Gayo Asman si na eshope grandroastery.sk zakúpite za 11,10€, kilové balenie je k dispozícii za 38,70€. Vzhľadom k ponúkanej kvalite ide o veľmi dobrú cenu a udeľujeme 4 body.
Tuto pridávame ešte jednu dobrú správ: s kódom BLOGOKAVE10 pôjde cena o 10 percent nadol, takže malé balenie bude za rovných 10 € a kilové za 34,85 €. Vynikajúci pomer cena/kvalita.
Dizajn obalu 4,5/5
O bodoch za dizajn obalu ste opäť mohli hlasovať na instagramovom konte @blogokave a v tomto prípade ste boli štedrí. Drvivá väčšina z vás dávala 4 alebo 5 bodov, pričom mnohí ďalší nám správou napísali 4,5. Medzi štvorkou a päťkou to bolo neuveriteľne vyrovnané a každú chvíľu sa do pomyselného vedenia dostávalo iné číslo. Rozhodli sme sa teda, že najférovejšie bude udeliť 4,5 bodu.
Keď sa na to pozrieme percentuálne, tak 87,4 percenta z vás hlasovalo za 4 alebo 5 bodov. Za tri body to bolo 10,2 percenta, za dva body 2,4 percenta a za jeden bod alebo nulu nehlasoval absolútne nikto. Suma-sumárum, krásny obal, pochvala pre Grand Roastery.
Tuto ešte dodám, že do takýchto obalov v Bardejovských Kúpeľoch balia najkvalitnejšie výberovky zo svojej ponuky. Tie bežnejšie kávy a zmesi sú v papierových obaloch.
Celkové hodnotenie 40,5/50
Grand Roastery
Pražiareň kávy Grand Roastery funguje už od roku 2013. Prešla malou zmenou názvu (predtým bola Grand Coffee), ale nič to nemení na tom, že v Bardejovských Kúpeľoch majú s pražením kávy už viac ako desaťročné skúsenosti.
„Začínali sme v našej kaviarni, kde sme pražili priamo pred očami zákazníkov, ale len pre potreby kaviarne,“ povedal majiteľ Lukáš Miňo v rozhovore pre Blog o káve ešte v roku 2022. „Časom sa okruh zákazníkov rozširoval a registrovali sme nárast záujmu o našu kávu.“
Lukáš sa v kávovom biznise pohybuje už od roku 2006. Najskôr pôsobil niekoľko rokov v zahraničí a získané skúsenosti sa následne snaží zúročiť na Slovensku. „Začínal som dovozom talianskych značiek káv na Slovensko, ale postupne, ako sa kávová kultúra na Slovensku vyvíjala, sa zákazníci začali čoraz viac zaujímať o pôvod a čerstvosť kávy. Nuž a tento záujem o kvalitnú kávu s overeným pôvodom a prvotriednou čerstvosťou je možné uspokojiť jedine ako prvovýrobca. Preto sme si v roku 2013 zadovážili našu prvú jednokilovú pražičku a začali sme našu púť praženia výberovej kávy,“ dodal.
Pražiareň Grand Roastery do istej miery ťaží aj z toho, že pôsobí v kúpeľoch. Majitelia mi počas nášho nedávneho stretnutia prezradili, že vďaka tomu sa im darí dostávať do rôznych kútov Slovenska. Návštevníci kúpeľov si ich kávu totiž často kupujú ako darček pre svojich blízkych.
Náš tip: pre kávu z Grand Roastery nemusíte ísť do kúpeľov. Zakúpiť si ju viete aj na eshope grandroastery.sk, kde môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Záver
Indonesia Gayo Asman od Grand Roastery je vynikajúca káva, ktorá spĺňa veľmi prísne kvalitatívne kritériá. Veď cez 40 bodov sa v recenznom rebríčku Blogu o káve dostane ozaj len kávová smotánka. Aktuálne poradie nájdete v rubrike RECENZIE KÁV nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.
Mozeme vediet akou fermentivanou kavou sa praziaren chcela prezentovat?
ratam ze to bude asi Kostarika Fatima
Áno, je to tak, idem to dopísať aj do článku 🙂