pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Hand brew: Čo je to a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. apríla 2024
hand brew - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Hand brew je v jednoduchosti povedané filtrovaná káva pripravená človekom (jeho rukami). Vo svojej podstate je to podkategória filtrovanej kávy. Každé hand brew je filtrovaná káva, ale nie každá filtrovaná káva je hand brew. Dobré, čo? 

Hand brew má svoje špecifiká. Musí byť pripravené čerstvo. To znamená, že barista čerstvo namelie požadované množstvo kávy, pripraví nápoj a hneď ho podáva zákazníkovi. Dôležité je, že hand brew nepripravuje automatický prekvapkávací kávovar, ale človek. Práve tento “ľudský element” môže kávu ovplyvniť vo veľmi pozitívnom zmysle. Každý barista má svoj unikátny prístup ku káve, ktorý sa najlepšie odrazí práve v hand brew. 

Partnerom tohto článku je pražiareň kávy Coffeein. Pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý platí na kávu, príslušenstvo a všetko, čo Coffeein ponúka.

Coffeein Colombia Ortíz Familia
Colombia Ortíz Familia – svetlé praženie.

Rozdiel medzi batch brew a hand brew

O batch brew sme už na Blogu o káve písali. Je to typ filtrovanej kávy pripravenej automatickým prekvapkávacím kávovarom (“batch brewer”). Tento kávovar vie za niekoľko minút pripraviť veľké množstvo kávy. Batch je teda do istej miery opakom hand brew, ktoré je pripravované ručne človekom a v malých porciách. 

Výhody a nevýhody hand brew

Každá príprava kávy má svoje plusy a mínusy. Inak tomu nie je ani v prípade hand brew. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí možnosť ovplyvniť spôsob prípravy kávy rôznymi receptami a prístupmi. V hand brew sa najlepšie ukážu schopnosti baristu. Človek má nad prípravou absolútnu kontrolu a počas jej priebehu môže zasiahnuť do spôsobu extrakcie. 

hand brew - príprava filtrovanej kávy

Hand brew vie byť aj zážitkom – mnohí zákazníci fascinovane hľadia na prípravu filtrovanej kávy. Barista môže svojho zákazníka doslova vtiahnuť do diania a jeho zážitok maximalizovať podrobným vysvetľovaním a kontaktom. Keďže každé hand brew je pripravované čerstvo na objednávku, tak sa nemôže stať, že sa nejaké vyleje alebo nevypije. Hand brew vie byť obrovskou zábavou aj pre samotného baristu. Existuje neuveriteľné množstvo rôzneho príslušenstva, s ktorými sa môže barista hrať a skúšať nové možnosti. 

Na druhej strane má hand brew aj svoje mínusy. Jedným z najväčších je jeho zdĺhavá príprava. Kávu musíte namlieť, zohriať vodu na požadovanú teplotu a kávu postupne zalievať. Celý proces môže trvať aj viac ako päť minút. Nie je to teda niečo, čo si vezmete so sebou, keď sa ponáhľate. 

pomôcky na prípravu hand brew

Naopak, batch brew – keďže je pripravované vopred vo väčších množstvách – je stavané na rýchle podávanie a efektivitu v kaviarni. V prípade hand brew je väčšia pravdepodobnosť, že sa káva jednoducho nepodarí. Keď kávu pripravujete prvýkrát, je dosť možné, že to nebude to pravé orechové. Dôležité je nastaviť recept, čo môže byť pre mnohých záťaž. 

Konzistentnosť hand brew je nižšia ako v prípade batch brew. Ak si chcete hand brew pripravovať doma, budete potrebovať množstvo príslušenstva ako napríklad kanvicu s úzkym hrdlom, dripper, mlynček, filtračné papiere, a podobne.

Colombia Ortíz Familia - príprava filtrovanej kávy cez Origami

Príprava

Je veľa spôsobov prípravy hand brew. Na trhu sa nachádza veľa rôznych dripperov, ktoré priamo ovplyvňujú výslednú chuť vašej kávy. Okrem dripperu je dôležité mať aj kvalitný mlynček. Každý dripper potrebuje filtračný papier, ktorý odfiltruje čiastočky kávy od vody. Na to, aby ste mohli kávu zalievať potrebujete kanvicu s úzkym hrdlom, ktorá je vo väčšine prípadov nevyhnutnosťou.

Medzi naše obľúbené drippre patrí Origami. Je zaujímavý svojim tvarom a možnosťou použiť dva rôzne typy filtračných papierov – kónický, ale aj papier s plochým dnom. Origami dokáže vďaka svojmu tvaru z kávy vytiahnuť najmä sladkosť a ovocnosť. Preto sme sa rozhodli pripraviť si pomocou neho supersladkú a ovocnú Kolumbiu Ortíz z  pražiarne Coffeein. 

Colombia Ortíz Familia - filtrovaná káva

Recept

Origami dripper – kónické filtračné papiere
voda nahriata na 95°C
16 g Kolumbie Ortíz z pražiarne Coffeein
20 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)

0:00 – 0:40 min – 1. nálev – “blooming” – 100 g vody
0:40 – 1:15 min – 2. nálev – ďalších 100 g vody
1:15 min – 3. nálev – 40 g vody 
výsledné množstvo – 240 ml (ratio 1:15)
výsledný čas – 2:15 min 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Takto pripravený filter je výrazne ovocný. Prevláda v ňom tropické ovocie a hrozno. Jeho telo je šťavnaté a stredne plné, pripomína ovocný džús. Nebojte sa s kávou experimentovať, pri hand brew je všetko vo vašich rukách.

Náš tip: na eshope coffeein.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10. Môžete ho využiť pri kúpe kávy, príslušenstva a všetkého, čo Coffeein ponúka.

Colombia Ortíz Familia - svetlé praženie
Colombia Ortíz Familia – svetlé praženie.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
filter na ľad - Etiópia Gatta 18 Experimental - Coffia

Najlepší filter na ľad, aký tento rok ochutnáte: Ethiopia Gatta z Coffie nás odrovnala

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL