Najlepší filter na ľad, aký tento rok ochutnáte: Ethiopia Gatta z Coffie nás odrovnala
Jar a leto. Ideálny čas pre ponorenie sa do ľadových kávových nápojov. Tým najpopulárnejším je pravdepodobne Cold brew, ktoré dostanete vo veľkom množstve kaviarní. Všade však chutí veľmi podobne, nie? Čo ak existuje lepšia a chutnejšia alternatíva tohto nápoja? Vyskúšajte filter na ľad.
Filter na ľad je sviežejšia, chutnejšia a vyváženejšia alternatíva. A keď ho pripravíte z kávy svetovej kvality, ponúkne vám nezabudnuteľný zážitok. Presne to sme zažili my pri našom prvom tohtoročnom ľadovom filtri z nadupanej limitky od pražiarne Coffia. Ethiopia Gatta #18 Experimental nás na ľade úplne odrovnala. Preto sme sa rozhodli zdieľať s vami nielen tento zážitok, ale aj recept na prípravu ľadového filtra pomocou AeroPressu.
Ľadový filter > Cold brew
Ľadový filter sa od Cold brew líši v jednej zásadnej veci. Tou je dĺžka prípravy a extrakcie. Cold brew je extrahované niekoľko hodín pomocou studenej vody, čo vedie k pomalej extrakcii a zvýšenej oxidácii počas prípravy. Ľadový filter pripravíte za niekoľko minút. Pri extrakcii budete používať horúcu vodu a výslednú kávu schladíte ľadom. Takto pripravená káva je oproti cold brew ľahšia, čistejšia a neobsahuje klasickú “cold brew dochuť”, ktorú určite poznáte.
Možno sa pýtate, či ľad pripravenú kávu príliš nezriedi. Na to existuje jednoduchá odpoveď. Kávu, ktorú budete chladiť ľadom, pripravíte vo forme koncentrátu. K príprave koncentrovaných filtrov sa najviac hodia metódy založené na imerzii. V takom prípade skúste siahnuť po AeroPresse a jeho obrátenej metóde. Obrátená metóda vám poskytne úplnú kontrolu nad časom extrakcie, vďaka čomu je tento recept uplatniteľný pri širokej škále káv.
Najlepší filter na ľade
Dnes s nami ochutnáte kávu, pri ktorej sme si povedali: “Toto je najlepší filter na ľade, aký sme kedy ochutnali!” Pražiareň Coffia pre vás vyberá len tie najzaujímavejšie kávy s vysokým hodnotením a vysokou kvalitou zeleného zrna.
Etiópia Gatta #18 Experimental je ešte o level vyššie. Farma Gatta sa nachádza v srdci dediny Shantawene v regióne Sidama Bensa v Etiópii. Tento región je zárukou jedinečných chutí. Lot s číslom #18 sa skladá z odrody JARC 74112 spracovanej experimentálnou metódou.
Zozbierané čerešne sú bez prístupu vzduchu fermentované vo fermentačných tankoch. Okrem toho je k čerešniam pridaná aj kultúra kvasiniek, ktorá pozmení proces kvasenia, a tým pádom aj výsledné chute. To je jeden z dôvodov, prečo táto káva nechutí rovnako, ako všetky ostatné fermenty.
Pri klasickej “horúcej” príprave v nej nájdete množstvo zrelých banánov, mliečnu čokoládu a broskyňový džem. Káva je sladká s jemnou aciditou a nízkou horkosťou. Jej chute sú tak akurát intenzívne a veľmi dobre sa navzájom dopĺňajú. To znie skvelo, že? Avšak to, ako chutí Etiópia Gatta #18 Experimental vo forme ľadového filtra, vás úplne odrovná.
Náš tip: na eshope coffia.sk môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Filter na ľad: Káva, ľad a voda
Na prípravu budete potrebovať tri ingrediencie: kávu, horúcu vodu a ľad. Čo sa týka príslušenstva, pripravte si AeroPress, váhu, kanvicu, lyžičku na zamiešanie a nádobu, do ktorej budete AeroPress pretláčať.
Oproti cold brew má filter na ľad len jedinú nevýhodu. Nemôžete ho pripravovať vo veľkom množstve. AeroPress, a ani iné metódy, vám to kapacitne nedovolia. Pri tomto recepte nameľte 18 gramov Etiópie od Coffie. Meľte o niečo jemnejšie, ako ste zvyknutí pri klasickej “horúcej” príprave. Na mlynčeku Comandante nastavte hrúbku mletia na 17 klikov, čo zodpovedá 510 mikrónom.
AeroPress postavte do obrátenej pozície a nasypte doň namletú kávu. Kávu zalievajte v dvoch nálevoch vodou ohriatou na 90 stupňov Celzia. Prvý nálev predstavuje takzvaný “blooming”. Kávu zalejte množstvom 40 ml vody, dôkladne premiešajte lyžičkou a nechajte odstáť po dobu 30 sekúnd.
V ďalšom kroku príde malá zmena. Celkový objem horúcej vody, ktorou kávu zalejete, bude oveľa menší, ako pri klasickej horúcej príprave. V druhom náleve nalejte 100 ml vody, kávu znovu poriadne premiešajte a AeroPress uzavrite sitkom s dvomi filtračnými papiermi, ktoré ste si predtým premyli vodou. Vo vnútri AeroPressu tak pripravíte koncentrovanú filtrovanú kávu.
Koľko ľadu potrebujete?
Počas extrakcie vám zostane množstvo času na to, aby ste do nádoby, do ktorej budete pretláčať, navážili požadované množstvo ľadu. Kávu budete pretláčať priamo na ľad, ktorý ju schladí, ale zároveň nariedi na správnu intenzitu a pomer. Množstvo ľadu v nádobe by sa malo pohybovať okolo 100 gramov. Áno, s ľadovými kockami to je niekedy ťažké, no nemusíte sa báť. Pár gramov menej či navyše veľký rozdiel vo výslednej chuti nenarobí.
Pretláčanie priamo na ľad
Keď máte ľad navážený a pripravený, je čas pretlačiť doň kávový koncentrát. Etiópia Gatta #18 Experimental vám zachutí najviac, ak začnete s pretláčaním v čase 2:00 a budete tlačiť pomaly po dobu 30 sekúnd.
Teplota kávy a ľadu sa začne vyrovnávať, vďaka čomu sa váš koncentrát nariedi a krásne schladí. Výsledkom bude ľadový filter s príjemnými a vyváženými chuťami. Pred degustáciou nezabudnite poriadne premiešať a môžete rovno ochutnávať. Prvé sústa budú o niečo koncentrovanejšie ako tie neskoršie. Ľad sa bude v káve postupne rozpúšťať a priebežne ju riediť.
Tekuté Margot, na ktoré nezabudnete
Pomocou tohto receptu a limitovanej Etiópie od Coffie vykúzlite kávu, ktorá vám odpáli dekel. Od kávy nečakajte vysokú a ostrú aciditu. Ovocnú zložku kávy tvorí kokos a zrelý banán. K týmto dvom chutiam sa pridáva sladká mliečna čokoláda a banánový likér. Dohromady vytvárajú autentickú tekutú verziu obľúbenej sladkosti Margot. Predstavte si to spojenie kokosu, čokolády a jemného likéru spolu so zrelým banánom. Znie to až neuveriteľne, ale toto je pravdepodobne najlepší filter na ľad, aký toto leto ochutnáte.
Limitka, ktorú nesmiete premeškať
Etiópia Gatta #18 Experimental je dôkazom toho, že pražiareň Coffia patrí medzi to najlepšie, čo môžete na Slovensku ochutnať. Z experimentálnej Etiópie Gatta #18 však ostáva už len niekoľko kíl, preto si ju nenechajte ujsť. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 ju navyše na coffia.sk dostanete o niečo lacnejšie. Keď sa však káva vypredá, recept sa nebojte použiť aj na iné kávy od tejto pražiarne. V ponuke majú ešte niekoľko experimentálnych Etiópií, ale aj kávy z iných kútov sveta.
Tip na záver: Recept môžete upraviť tak, aby sedel aj iným kávam. Postačí vám zmena času extrakcie. Menej výrazné kávy spracované tradičnými metódami pretláčajte o niečo neskôr (napríklad od 2:30 do 3:00).
Keď ste ešte neskúsili filter na ľad a kávu od Coffie, toto je tá pravá chvíľa.