Vzácna Nikaragua Laurina od Barzzuz: Káva s prirodzene nízkym obsahom kofeínu
Počuli ste už o odrode kávy, ktorá neobsahuje takmer žiadny kofeín? Nie, nehovoríme o bezkofeínovej káve, ktorá o kofeín prišla kvôli zásahu človeka. Existuje niekoľko odrôd kávovníka, ktoré prirodzene produkujú výrazne nižšie množstvo tejto látky. Jedna z najvzácnejších a najviac cenených je odroda Laurina.
Keď sme nedávno ochutnávali kávy z pražiarne Barzzuz, bola medzi nimi aj Laurina La Escondida vypestovaná v Nikarague. Pred ochutnávkou sme boli veľmi zvedaví. Ako to napokon dopadlo? Je možné jej skutočne vypiť viac a bez toho, aby sme pocítili nepríjemné prekofeínovanie?
Prirodzený mutant z Réuniónu
Pôvodné pomenovanie Lauriny sa skladá z dvoch slov – Bourbon pointu. Laurina je podľa historických a genetických údajov prirodzeným mutantom odrody Bourbon pochádzajúcej z ostrova Réunion, kedysi nazývaného Bourbon. Miestni farmári objavili Laurinu ako nízku rastlinu kávovníka vzhľadom pripomínajúcu vianočný stromček.
V prírode Réuniónu vznikla prirodzene, mutáciou rastlín odrody Bourbon, ktorá sa na ostrove vyskytovala úplne bežne. Rastliny Lauriny dorastali narozdiel od rastlín Bourbonu len do výšky necelých dvoch metrov. Okrem toho sa odlišovali aj v tvare plodov a listov. Boli oválnejšie a pretiahnutejšie než listy a plody klasického Bourbonu. Na základe toho dostala odroda pomenovanie Bourbon pointu.
Nízky vzrast a málo kofeínu
Okrem malého vzrastu a odlišného tvaru niektorých orgánov sa Bourbon pointu (dnes označovaný hlavne ako Laurina) od pôvodného Bourbonu líši ešte v jednej zásadnej veci. Jeho pomalý rast a pomalšia tvorba stavebných a zásobných látok má za následok nižší obsah kofeínu v zrnách.
Kofeín slúži rastline ako obranná látka proti škodcom, hlavne hmyzu. Plody Lauriny však obsahujú približne o polovicu až dve tretiny menej kofeínu, ako je to zvyčajné u bežných odrôd arabiky. To však pre Laurinu predstavuje jednu veľkú nevýhodu. Jej kofeínové hradby brániace škodcom napadnúť jej orgány sú o polovicu nižšie. Preto je výrazne citlivejšia a mortalita jej rastlín je oveľa vyššia.
Náročné pestovanie odmenené jedinečnými vlastnosťami
Pestovanie Lauriny je náročné a vyžaduje si trpezlivosť a starostlivosť. Prečo ju teda farmári pestujú? Aj na to máme odpoveď.
Laurina vyniká v niekoľkých zásadných vlastnostiach. Jej nízky vzrast umožňuje ľahší zber čerešní. Napriek pomalému rastu dokáže produkovať dostatok čerešní na to, aby sa jej produkcia farmárom oplatila. Nízky obsah kofeínu má za následok nižšiu horkosť a zamatové telo. Káva z nej je navyše vhodná pre ľudí, ktorí chcú z dobrovoľných či nedobrovoľných dôvodov obmedziť príjem kofeínu. Vďaka tomu ju farmári dokážu predávať za vyššie ceny, čo sa rozhodne oplatí.
Úspechy Lauriny
Pôvod jej dnešného pomenovania “Laurina” nie je úplne jasný. Domnieva sa, že toto slovo je odvodené od jej vzhľadu pripomínajúceho rastlinu vavrína alebo od mena farmára, ktorý ju na ostrove Réunion pestoval medzi prvými. Čo je však s istotou jasné, je, že dnes sa Laurina pestuje v niekoľkých krajinách po celom svete a na svojom konte má dokonca niekoľko prvenstiev.
Anaeróbne fermentovaná Laurina z farmy Daterra v Brazílii bola v roku 2016 najdrahšou brazílskou kávou, ktorá bola kedy vypestovaná. Jedna libra tejto kávy sa v zelenom stave predala za 58 amerických dolárov. To je v prepočte približne 128 dolárov za kilogram. S rovnako spracovanou Laurinou z farmy Daterra v roku 2018 vyhrala súťažiaca zo švajčiarskej pražiarne MAME Emi Fukahori svetový šampionát v príprave filtrovanej kávy. Vďaka tomu sa Laurina radí medzi odrody kávovníka, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.
Laurina z Nikaraguy od Barzzuz
Slovenská pražiareň Barzzuz vám prináša Laurinu vypestovanú na farme Finca La Escondida v Nikarague. Farma sa nachádza v regióne Jinotega v nadmorskej výške 975 až 1230 metrov nad morom. Laurinu tu pestujú v tieni vyšších rastlín, čo napomáha jej rastu a produkcii plodov.
V ponuke pražiarne Barzzuz nájdete naturálne spracovanú Laurinu v troch rôznych stupňoch praženia. Najsvetlejší stupeň City + vám ponúkne najviac ovocnosti, zatiaľčo najtmavší Full City ++ najviac horkosti. Zlatou strednou cestou je praženie Full City. Všetky tri stupne sa hodia na prípravu espressa a je len na vás, ktorý si vyberiete.
Espresso s takmer žiadnou horkosťou
My sme do rúk dostali Laurinu upraženú na stupeň City +. Už na prvý pohľad je vidieť, že zrno tejto kávy je skutočne pretiahnutejšieho tvaru. Zrná praženia City + sú svetlohnedé a napražené sú krásne rovnomerne.
Espresso z nich je už pri prvom sŕknutí citeľne odlišné od toho, na čo ste pri káve bežne zvyknutí. V chuti nájdete oveľa menej horkosti, čo je dôsledkom nízkeho obsahu kofeínu. Káva má vysokú sladkosť pripomínajúcu trstinový cukor a zrelé bobuľové ovocie. Sladkosť dotvára jemná acidita čerešní a fakt nepatrná horkosť pripomínajúca karamel. Telo kávy je stredne ťažké a štruktúra zamatová. Chute kávy sú zaoblené a na jazyku veľmi príjemné. Dochuť pripomína trstinový cukor a štipku kakaa.
Citeľne menej kofeínu
Nikaraguu Finca La Escondida sme pripravovali v pákovom stroji, no nemusíte sa báť ani prípravy v automatickom kávovare. A už vôbec sa nemusíte obávať jej vypiť viac. Popri testovaní sme vypili niekoľko espress v krátkom časovom slede. Vplyv kofeínu sme však pociťovali oveľa menej. Jeho nižší obsah tak rozpoznáte nielen v chuti, ale v jeho účinkoch na váš organizmus.
Recept pre pákové espresso
Keď vás táto káva zaujala, navštívte eshop www.kafe.sk a uchmatnite si svoj balíček kávovej raritky. My sme si pre vás navyše pripravili recept pre pákové kávovary, pri ktorom nám Laurina chutila najviac.
Pomer (ratio): 1:2,5
Mletie: jemné
Teplota extrakcie: 94°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 26 s.