Aricha Adorsi od Habesh: Káva, ktorú budete buď milovať alebo nenávidieť
Poznáte značku Habesh? Sídli v Žiline, kde má dve prevádzky a disponuje vlastnou kávou. Schválne sme napísali, že ide o „značku“ a nie o pražiareň: Habesh totiž praženie kávy deleguje na partnera, ktorým je skvelá pražiareň kávy Karma Coffee z Liptovského Mikuláša. Práve tam bola napražená aj Aricha Adorsi, ktorú sme recenzovali.
Habesh vedie Martin Vavrík, ktorý sa pred rokmi zamiloval do Etiópie a venuje sa len etiópskym kávam. V niektorých zmesiach však využíva aj kávovníkové zrno pochádzajúce z iných krajín: Offiska je kombináciou Etiópie, Brazílie a Indie a zmes Fifty-fifty je súhrou Etiópie a Indie.
My sme do recenzie hľadali to najlepšie, čo Habesh ponúka a napokon sme sa rozhodli pre kávu Aricha Adorsi Anaerobic. Poďte zistiť, ako táto anaeróbka dopadla v prísnej recenzii Blogu o káve a koľko bodov získala.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 19,5/25
Zrná
Etiópia Aricha Adorsi od Habesh je odrody Heirloom. To rozpoznávame už na prvý pohľad na základe rôznych veľkostí a tvarov zŕn v balíčku. Zrná sú upražené rovnomerne, defektov nachádzame absolútne minimum. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je káva upražená tmavšie, ako sme u filter roastov zvyknutí. Dôvodom však nie je tmavšie praženie, ale fermentácia, ktorou káva prešla.
Aróma
Už od prvého otvorenia balíčka nás zaujala vôňa tejto Etiópie. Od namletia, cez cupping, až po prípravu filtrovanej kávy a jej degustáciu nás sprevádzala extrémne výrazná aróma charakteristická pre fermentované kávy. Pripomínala najmä sušený ananás a korenistosť muškátového orieška.
Cupping
Na cuppingu sa Etiópia Aricha krásne otvorila a rozvoňala celú miestnosť. Po zaliatí namletej kávy sa zvýraznila aróma sušeného ananásu a pridala sa k nemu istá alkoholová, rumová aróma. V chuti sa tieto aromatické prvky len potvrdili. Za horúca sme v káve cítili sušené hrozienka a rum. Postupným chladnutím sa hrozienka začali meniť na čerstvý ananás a mango. Počas celého cuppingu bola výrazná aj acidita kávy, ktorá pripomínala červené víno. Telo kávy bolo stredne ťažké. Dochuť bola dlhotrvajúca, pričom sa v nej objavovali najmä tóny tropického ovocia a fermentácie.
Filter
Aj na filtri sa Etiópia Aricha ukázala ako veľmi výrazná káva s výraznými fermentovanými tónmi. Na všetkých teplotných stupňoch vynikala acidita kávy, ktorá sa menila z acidity whisky na vínnu aciditu. Chuti spočiatku dominovalo červené víno a korenistosť muškátového orieška. Za tepla do popredia vystupovalo čerstvé ovocie, predovšetkým ananás. Dochuť bola výrazne grapefruitová. Za studena sa v káve objavila aj istá florálnosť a fermentované tóny kávy sa ešte zvýraznili.
Celkové hodnotenie
Etiópia Aricha Adorsi od Habesh Coffee je extrémne výrazná káva, ktorú budete buď milovať alebo nenávidieť. Ak ste fanúšikmi fermentovaných káv a ich charakteristických chutí, táto Etiópia si vás omotá okolo prsta. Najväčším plusom kávy je jej chuťová výraznosť, v ktorej prevláda tropické ovocie a príjemná acidita. Mínusy nachádzame vo výraznosti spracovania, ktoré zakrýva kvality kávového zrna. Ide o veľmi chuťovo špecifickú kávu, ktorá nemusí vyhovovať širším skupinám ľudí.
Bodovanie: aróma 4 – acidita 4 – telo 4 – dochuť 3,5 – celkový dojem 4.
Ladislav Király 8,5/10
Kávu sme si osobne prevzali v kaviarni Habesh Coffee nachádzajúcej sa na ulici M. R. Štefánika v Žiline. Aricha Adorsi Anaerobic začala moje vysoké očakávania napĺňať hneď po otvorení balíčka, keď na mňa doslova vyskočila veľmi príjemná vôňa. Presne taká, aká mi pri káve aktuálne vyhovuje a akú by som od zŕn spracovaných anaeróbnou fermentáciou aj čakal.
Zrná sú pekné a malé, čo vzhľadom na nadmorskú výšku pestovania kávy v Etiópii nie je nijako prekvapujúce. Intenzitu praženia je v prípade kávy spracovanej metódou anaeróbnej fermentácie veľmi ťažké posúdiť voľným okom. Fermentované kávy totiž na prvý pohľad môžu vyzerať tmavšie, ako v skutočnosti sú. Habesh na obale uvádza, že ide o „omniroast“, teda o kávu vhodnú na espresso i na filter, a praženie tomu v podstate zodpovedá. Extrémne svetlé totiž nie je.
Takéto fermenty mám rád
Cez filter mi pri pomere 1:15, 20 klikoch na Comandante a 90-stupňovej vode pretiekla káva vykazujúca pomerne výraznú aciditu (ktorá mi vyhovuje) i ovocnosť a súčasne nízku horkosť. Chutila presne tak, ako som to od anaeróbnej fermentácie čakal a po mnohých infúzovaných kávach, ktoré som v poslednej dobe mal, som si normálne chcel povedať, že „stará dobrá klasika“. Aj keď káva spracovaná metódou natural anaerobic fermentation zasa klasikou vlastne vôbec nie je, haha.
Druhá vec je tá, že ide o pomerne výraznú fermentáciu a ja som si myslel, že je to omnoho viac ako 48 hodín uvádzaných na webe habesh.sk. V každom prípade musím povedať, že mne kávy ako táto Aricha Adorsi anaerobic chuťovo vyhovujú. Avšak pre mnoho konzervatívnejšie ladených ľudí to určite možno „hrana“. V každom prípade mi dajte vedieť.
Aricha Adorsi v automate?
A prečo by som to neskúsil? Vďaka častým komunikáciam s bežnými kávičkármi viem, že do automatického kávovaru sypú takéto kávy mnohí. Jasne, takto sa z nich nedá dostať maximum a káva s veľkou pravdepodobnosťou nebude komplexná, ale priznávam, že sem-tam to z lenivosti takto skúšam aj ja. A skúsil som to aj teraz.
Po nasypaní kávy do automatu som sa mletie snažil postupne posúvať na čo najjemnejšie, aby som čo najviac natiahol extrakciu. Nejaké zázraky som však spraviť nedokázal a vyšla mi z toho extrémne acidná káva. Okrem toho bola veľmi výrazne vytiahnutá aj ovocnosť, v ktorej bolo jednoznačne cítiť ananás. Pre odvážnych experimentátorov veľká pohodička. Nazvime to hypermoderné espresso, haha.
Celkovo mám z tejto kávy veľmi dobrý pocit a udeľujem 8,5 bodu.
Transparentnosť 5/5
Z obalu kávy sa dozvedáme všetko podstatné, čo by sme chceli vedieť. Na začiatok to, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod). Vieme, že ide o kávu z Etiópie (1 bod), konkrétne z dedinky Aricha (región Yirgacheffe), ktorá bola spracovaná na stanici Adorsi (1 bod).
Ide o zrná lokálnych odrôd Heirloom (1 bod) spracované naturálnou anaeróbnou fermentáciou (1 bod). Okrem toho vieme aj to, že kávovníky rastú v nadmorskej výške 1 990 až 2 150 metrov nad morom a káva napražená na omniroast má ponúkať chuťový profil červené víno, ananás, mango, pomarančový kvet a grapefruit.
Malý mínus transparentnosti tejto kávy je v tom, že aj keď na obale či webe sú všetky potrebné údaje, nie je z nich zrejmé, čo konkrétne je región a čo je spracovateľská stanica.
Oslovili sme Martina Vavríka z Habesh, ktorý nám poslal tento link. Z neho je zrejmé nasledovné: „Adorsi je súkromná spracovateľská stanica, ktorá sa nachádza v regióne (woreda) Yirgacheffe v etiópskej zóne Gedeo. Spracovateľská stanica sa nachádza v kebele (miestne označenie dedinky) zvanej Aricha.“
Dávame teda plný počet 5 bodov.
Pomer cena/kvalita 4/5
Za 250 gramov tejto kávy zaplatíte na eshope habesh.sk 17,40€. Je to pomerne dosť, ale na druhej strane ide aj o unikátnu a jedinečnú kávu, ktorá je zaujímavo spracovaná a dobre napražená. Ak by sme si cenu prerátali na 200-gramový balíček, bolo by to 13,90€.
Rozhodli sme sa, že udelíme 4 body.
Dizajn obalu 4/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, môžete tradične rozhodovať na instagramovom konte @blogokave. Pri obale kávy Habesh Aricha Adorsi to napokon „vyhrali“ štyri body, za ktoré hlasovalo 42,6 percenta z vás.
Ako druhý najčastejší odporúčaný bodový počet bolo 5 bodov, za ktoré sa vyslovilo 29,5 percenta z vás, za tri body bolo rovných 18 percent a za dva body 8,2 percenta. Za jeden alebo nula bodov bol len zanedbateľný počet hlasujúcich.
Celkové hodnotenie 41/50
Značka Habesh potvrdila so svojou kávou Aricha Adorsi príslušnosť k vysokej kávovej lige. Dovedna nazbierala 41 bodov, pričom cez 40-bodovú hranicu sa dokáže dostať len créme de la créme kávovej scény. Gratulujeme.
Náš tip: Značku Habesh dobre spoznáte aj vďaka článkom „Etiópska kávová kultúra dobýja slovenský trh“ alebo „Etiópska káva – pre kávičkárov, ktorí nechcú kyslú kávu“.