piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Mozart od Barista Roasters: Skvelá komplexná a funky káva, ale aj odhalenie nočnej mory

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. júna 2024
Barista Roasters - Costa Rica Canet Mozart
Share on FacebookShare on Twitter

Barista Roasters je pražiareň so sídlom v Lučenci. Vedie ju Miroslav Boltvan, ktorý sa v kávovom svete pohybuje už dlhé roky a neustále presviedča o tom, že v pražení kávy patrí medzi slovenskú špičku. Pri recenzii jeho kávy Costa Rica Canet Musician Series Mozart sme však našli aj chyby, ktoré mu zbytočne kazia meno a niektorých kupujúcich možno odrádzajú.

Veď posúďte sami: na webe baristaroasters.sk je káva označená ako Kostarica Canet Musican Sieres Mozart, čo sú hneď tri chyby. Niekoľko podobných chybičiek je aj na obale kávy, v popise na webe stojí „bohada sladkosť“ a translatorom preložené spracovanie kávy prinieslo aj vetu „jedinečné procesy chovu medu na farme sú pomenované po slávnych hudobníkoch“, pričom tie slová „chovu medu“ v origináli označovali názov spracovania „raisin honey“.

Hlavná otázka tejto recenzie je jasná. Dokáže kvalita kávy vyvážiť alebo zatieniť zbytočné preklepy, strojové preklady či typografické nedostatky? My sme nechceli len kritizovať a sympatickej pražiarni sme navrhli riešenie. Viac sa dozviete v článku.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - Hario V60

Vitajte pri recenzii kávy Costa Rica Canet Musician Series Mozart z pražiarne Barista Roasters praženej na filter.

Náš tip: na eshope baristaroasters.sk nájdete aj verziu kávy pražená na espresso. Pri jej kúpe využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22,5/25

Zrná

V pestrofarebnom balíčku nachádzame rovnomerne svetlo napražené zrná s nízkym obsahom defektov. Na zrnkách sa kde-tu objavujú tmavšie škvrnky, ktorých pôvod by sa dal pripísať experimentálnemu spracovaniu kávy.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - zrná

Aróma

Vôňa kávy je jednou z najväčších predností Kostariky Canet. Aróma je intenzívna a zaujímavá už aj pred namletím. Namletie však aromatický zážitok znásobuje. Vo vôni cítime najmä citrónovú trávu, ktorá je hlavným aromatickým prvkom počas celej prípravy a ochutnávky kávy. Okrem nej vo vôni nachádzame aj množstvo citrusového ovocia, čerešne a jemnú sladkosť mliečnej čokolády.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - mletá káva

Cupping

Vysoká kvalita zrna a svetlé praženie má za následok postupný vývoj chutí kávy. Za horúca a tepla boli najvýraznejšie čerešne a čokoláda, pričom spolu vytvárali pocit, že jeme dezert Mon Chéri. Chladnutím sa zvyšovala ovocnosť a acidita kávy. Do popredia sa predierala spomínaná citrónová tráva spolu s červeným hroznom a jemnými náznakmi fermentácie. Štruktúra kávy na jazyku je veľmi hladká a telo stredne ťažké. V dochuti na jazyku ostávala citrónová tráva a náznak kakaa.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - zalievanie kávy
Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - začiatok cuppingu
Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - cupping

Filter

Chute, ktoré sme objavili na cuppingu, sa vo veľkej miere premietli aj do filtrovanej kávy. Zrno je plné chutí, a preto sme pri príprave filtra zvolili väčší pomer vody ku káve. V chuti sa striedal čerešňový dezert, citrónová tráva a červené hrozno. Za tepla všetky chuťové vnemy vytvárali príjemný balans.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - príprava filtrovanej kávy

Celkový dojem

Kostarika od Barista Roasters je bezpochyby kvalitnou výberovou kávou, ktorá vám ponúkne komplexné chute s funky podtónom. Filter z nej je sladký a ovocný s výraznou arómou citrónovej trávy, ktorá je pre túto kávu charakteristická.

Bodovanie: aróma 5 – acidita 4,5 – telo 4,5 – dochuť 4 – celkový dojem 4,5.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - filtrovaná káva

Ladislav Király 8/10

Pri pohľade na obal tejto kávy ma najskôr zaujalo podľa mňa chybné označenie Kosta Rica. Buď by sme to mali nechať v originále Costa Rica alebo potom poslovenčiť ako Kostarika. Nepôsobí to úplne optimálne a predpokladám, že niekoho by to mohlo odradiť, ktovie.

Na kávu som sa v každom prípade extrémne tešil. Ide o sériu káv, ktorú tvoria Bach, Chopin a Mozart – v abecednom poradí. Chopin je mimoriadne dobrý a Miroslav Boltvan, ktorý je pražiarom a majiteľom Barista Roasters, tvrdí, že jemu zo vzoriek najviac chutil práve Mozart. Bude teda ešte lepší ako Chopin?

Costa Rica Mozart - obal

Brutálne sladká vôňa

Na prvý dojem spojený s otvorením balíčka sa vždy veľmi teším. Tentoraz bol hlavne o doslova brutálne sladkej vôni. Okrem toho ma zaujala aj skutočnosť, že aj keď ide o svetlo praženú kávu na filter, tak zrná majú tmavšiu hnedú farbu, ako by som čakal. Ale toto s nimi vie spraviť experimentálne spracovanie.

Celkovo išlo o veľmi pekné a rovnomerne napražené zrná. Mali aj podobnú veľkosť, ale keďže ide o jednu jedinú odrodu žltý catuaí, je to aj pochopiteľné. Vzhľadom na extrémne výraznú sladkú vôňu som sa nevedel dočkať ďalšej fázy prípravy. Pri mletí a zalievaní sa mi tieto vnemy len potvrdili a dokonca sa znásobili.

Costa Rica Mozart od Barista Roasters - detail zŕn

Citrónová tráva

Bola to neskutočná nálož príjemnej vône všetkého možného ovocia. O ochutnávke platí niečo veľmi podobné: osobne som veľmi výrazne cítil citrónovú trávu, ktorá je uvedená aj v chuťovom profile na obale. Na druhej strane som však pomerne výrazne cítil aj akési chute fermentácie, ktoré mi až tak nesadli. Po upravení pomeru káva:voda z 1:15 na 1:17 sa to mierne zlepšilo.

U mňa to bolo napokon tak, že vôňa mi sadla úplne extrémne, ale chuť už o niečo menej. Výborná káva, len nie úplne v súlade s mojimi chuťovými preferenciami. A o najvyšších bodoch už rozhodujú často práve tie.

Dávam 8 bodov.

Costa Rica Mozart od Barista Roasters - hotová káva

Transparentnosť 4/5

O káve vieme, že je to stopercentná arabika (1 bod), ktorá pochádza z Kostariky (1 bod). Známa je aj varieta Yellow Catuaí (1 bod) a poznáme aj spôsob spracovania Raisin Honey (1 bod), aj keď na obale je uvedený s preklepom ako Risin Honey.

Ani na obale a ani na webovej stránke však nevieme nájsť informácie o konkrétnej farme alebo spracovateľskej stanici, prípadne meno farmára. A keďže aj toto je podmienka udelenia jedného bodu, celkovo ich môžeme udeliť len 4.

Pomer cena/kvalita 4,5/5

Za 200-gramové balenie tejto kávy zaplatíte na eshope baristaroasters.sk 16,50€. Nie je to zlá cena a ako sme už neraz spomenuli, nechceme pražiarne tlačiť k umelému znižovaniu ceny, no za plný počet to byť nemôže. Coffeein predával kávu z rovnakej série za 15€/200 gramov a chutila nám ešte o niečo viac.

Dizajn obalu 5/5

Na prvý pohľad je zrejmé, že obal bol vytvorený za pomoci AI a niektorým z vás to vadilo. Prišlo nám viacero kritických správ, medzi ktorými bola aj takáto: „Ja si nič, čomu pomáhala AI, nekúpim.“

AI sa týkalo množstvo reakcií, niektoré upozorňovali aj na „hroznú typografiu s chybou“, či na „zlú gramatiku“, prípadne „nepáči sa mi keď sa prekrývajú informácie o káve s dizajnom/obrázkom“ a v jednej správe sme našli aj slovo „gýč“.

Costa Rica Canet Mozart od Barista Roasters - obal

Nič to však nemení na tom, že napriek tomuto všetkému hlasovalo najviac z vás (39,8%) za 5 bodov. Ďalších 25% z vás bolo za 4 body, 13,6% za 3 body, 11,4% za dva body, 5,7% za jeden bod a 4,5 percenta za nulu. Zdá sa teda, že využitie AI nemusí príliš uškodiť. Práve naopak, ak by si pražiareň obal navrhovala sama, možno by 5 bodov ani nezískala.

Hlasovanie o dizajne obalu tradične prebieha na instagramovom konte @blogokave. Dajte follow a nabudúce hlasujte aj vy.

Celkové hodnotenie 44/50

Záver

Celkovo musíme skonštatovať, že z pražiarne Barista Roasters sme dostali vynikajúcu kávu spĺňajúcu aj najprísnejšie kvalitatívne kritériá. Bodové zrážky boli absolútne minimálne a celkový súčet 44 bodov je fantastický.

Veľkým mínusom tejto pražiarne sú preklepy a chybičky či už na obale, ale aj na webovej stránke. Mnohým z vás navyše vadila aj pomoc AI, prípadne zlá čitateľnosť textu na obale.

„Tie preklepy sú moja večná nočná mora,“ zareagoval majiteľ pražiarne Miroslav Boltvan v rozhovore pre Blog o káve. „Čo sa týka AI, beriem, že niektorým ľuďom sa to nemusí páčiť, ale pre mňa je to veľká pomoc, uľahčenie práce a zníženie nákladov. A na obal dostávame aj obrovské množstvo pozitívnych ohlasov.“

Po stránke preklepov sme pražiarni navrhli pomoc. Vždy pred uvedením novej kávy sme v redakcii Blogu o káve pripravení skontrolovať predpripravený popis a až potom pôjde do tlače. Veríme, že to bude fungovať a pražiarni to pomôže spraviť malý krôčik vpred. Kvalita produkovanej kávy si to totiž zaslúži.

Barista Roasters a AI
Pražiareň Barista Roasters využíva pomoc AI aktuálne pri všetkých obaloch.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Fest Čierny Deň 2024

Fest Čierny Deň - pozvánka na unikátne kávové podujatie v Košiciach 

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL