Hario Mizudashi a káva od slovenského farmára: Cold brew sezóna môže začať
Ani vy si neviete predstaviť leto bez ľadových kávových nápojov? V takom prípade určite poznáte cold brew – jednoduchý nápoj, ktorého prípravu zvládne každý. Postačí vám “cold brew maker” Hario Mizudashi, vynikajúca káva a studená, ideálne filtrovaná, voda.
Čo je to cold brew?
Cold brew je typ ľadového kávového nápoja extrahovaného studenou vodou. Jeho špecifikom je aj čas extrakcie, pretože zvyčajne sa “lúhuje” 8 až 12 hodín.
Cold brew si môžete pripraviť rozličnými spôsobmi. Nám sa veľmi osvedčilo používanie “cold brew makera” Hario Mizudashi. Poďte sa pozrieť na to, aké jednoduché je pripraviť cold brew pomocou tohto šikovného príslušenstva.
Hario Mizudashi
Domáca príprava cold brew nikdy nebola jednoduchšia. Hario Mizudashi je veľmi skladný a ľahko pochopiteľný cold brew maker. Skladá sa zo sklenej nádoby, umelohmotného sitka a viečka.
Medzi jeho najväčšie plusy patrí extrémne jemné sitko, ktoré neprepúšťa takmer žiadne čiastočky kávy. Cold brew tak bude čisté, bez nepríjemných mikročastíc. Obrovským plusom je aj jeho skladnosť a ľahké čistenie.
Vyzdvihnúť treba aj veľmi prijateľnú cenu – kliknite sem a pozrite si koľko stojí. S kódom BLOGOKAVE10 to bude ešte menej.
Vietnam Lang Biang z pražiarne Coffeein
Na prípravu cold brew budete okrem Hario Mizudashi potrebovať aj kvalitnú zrnkovú kávu. Odporúčame siahnuť po svetlejšom pražení na filter, avšak keď obľubujete sladšie a jemne horkasté tóny, nebojte sa vyskúšať aj praženie na espresso alebo stredné praženie.
Všetko potrebné pre čo najlepšie cold brew nájdete na e-shope pražiarne Coffeein. Okrem Hario Mizudashi tu nájdete aj širokú škálu rôznych káv, kde si na svoje príde jednoducho každý.
Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Ak obľubujete ovocnejšie kávy, určite siahnite po novinke Vietnam Lang Biang Extended Natural. Svetlejšie praženie vám ponúkne ovocné tóny s vyváženou aciditou a sladkosťou. Experimentálny prístup k naturálnemu spracovaniu vytvoril zaujímavé chute tropického ovocia. Stredne pražený Vietnam Lang Biang Extended zaujme najmä sladkosťou sušeného ovocia a mliečnou čokoládou v dochuti.
Postup prípravy cold brew
My sme sa rozhodli Hario Mizudashi odskúšať na svetlejšom pražení Vietnamu Lang Biang Extended Natural. Takto pražený Vietnam vyniká svojou aciditou tropického ovocia a florálnou dochuťou.
Vstupná dávka: 90 g Vietnam Lang Biang Extended Natural
Množstvo použitej vody: 1000 ml (pomer 1:11)
Čas extrakcie: 12 hodín
- Vietnam Lang Biang Extended Natural nameľte poriadne nahrubo (Comandante – 33 klikov). Namletú kávu presypte do sitka Hario Mizudashi.
- sklenenú nádobu naplňte vodou s izbovou teplotou. Použite čo najkvalitnejšiu vodu, preto ju odporúčame prefiltrovať. Platí, že čím kvalitnejšia voda, tým chutnejšia káva. S týmto by vám mohlo pomôcť filtrovanie.eu.
- pomaly ponorte sitko do sklenej nádoby s vodou.
- nezabudnite nasadiť viečko. To uchráni kávu pred nežiaducimi čiastočkami prachu z okolia.
- kávu nechajte “lúhovať” po dobu 12 hodín pri izbovej teplote.
- po 12 hodinách vyberte sitko s namletou kávou. V sklenenej nádobe vám ostane krásne číre cold brew. Do pohára odporúčame pridať niekoľko kociek ľadu a plátok grepu alebo pomaranča. Garnish drink nielen skrášli, ale dodá mu príjemnú ovocnú arómu.
Hario Mizudashi a pár slov na záver
Pripraviť cold brew pomocou Hario Mizudashi je brnkačka, ktorú zvládne každý. Výsledná chuť nápoja je čistá a nezakalená, čo je pri cold brew veľmi dôležité. Vďaka jemnému sitku si môžete vychutnávať cold brew bez mikročiastočiek kávy, ktoré by vás rušili.
Vietnam Lang Biang Extended Natural je za studena jemne ovocný a výrazne florálny. Telo kávy je čajové, ľahšie. Na e-shope Coffeein nájdete nielen Vietnam Lang Biang Extended Natural a iné kávové mňamky, ale taktiež aj Hario Mizudashi, ktoré sme využili pri tomto teste. Odporúčame ho každému, kto si nevie predstaviť horúce letné dni bez osviežujúcej ľadovej kávy.
Na záver pripomíname, že pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.