piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Statický náboj ako nezbedník pri mletí kávy alebo prečo profíci zrná postrekujú?

Jakub Sobota Od Jakub Sobota
4. júla 2024
postrekovanie kávových zŕn a statický náboj
Share on FacebookShare on Twitter

Experimenty s kávou sú nielen cesta k poznávaniu kávy, ale aj spôsob, ako z každej šálky vyťažiť čo najviac. Počuli ste už o zvlhčovaní kávových zŕn pred ich mletím? 

Kávové trendy dnešnej doby sú častejšie otázkou estetického efektu ako funkčnosti. Instagram je plný kávových influencerov s nádhernými zákutiami a skvelým domácim vybavením. Vo videách sa čoraz častejšie stretávame s fenoménom zvlhčovania kávových zŕn pred tým, ako ich nasypú do svojich ručných či elektrických mlynčekov. O čo tu teda ide? 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dave Stüve (@baristahamburg)

Statický náboj v káve? 

Dôvodom zvlhčovania kávových zŕn je snaha zredukovať statický náboj, ktorý spôsobuje “lepenie” namletej kávy na mlynček. Odkiaľ sa nabral statický náboj v namletej káve a prečo robí neplechu?

Laicky povedané, pri mletí kávy vzniká medzi zrnkami a mlecími kameňmi trenie. Pri trení si zrnká a mlynček vymieňajú negatívne nabité častice – elektróny – a statický náboj je na svete. Skúste si pošúchať nafúknutý balón o vlasy a pochopíte, prečo sa namletá káva “lepí” na mlynček. 

postrekovanie kávových zŕn a gesha od Grand Roastery

Estetika alebo funkčnosť? 

Okrem pridania ďalšieho kroku k príprave kávy, estetického zážitku a pocitu profesionality, má zvlhčovanie kávy skutočne efekt na jej mletie. Lepšie povedané, na odbúravanie statického náboja, ktorý pri mletí vzniká. Výsledkom je menej nečistôt v okolí mlynčeka a menej zachytenej kávy na jeho jednotlivých jeho častiach. 

Baristov teda často vidíme heroicky trieskať do mlynčekov, aby z nich dostali všetky zachytené častice kávy tam, kam patria. Test sme urobili na ručných mlynčekoch, ktoré v domácnosti bežne používame.

postrekovanie kávových zŕn a statický náboj

88-bodová Gesha od Grand Roastery ako pokusný králik

Na test som použil fantastickú Geshu Jhon Jairo Imbachi z Kolumbie od Grand Roastery so sídlom v Bardejovských Kúpeľoch. Je potešenie robiť pokusy práve na takýchto extraordinárnych kávach. Sladká vôňa sliviek a jemná horkosť grapefruitu tvorili krásny chuťový balans. V cuppingovej šálke bola horkosť po niekoľkých minútach o niečo výraznejšia, avšak cez Hario V60 som si vychutnal jej profil tak, ako to mám rád. 

Nie je to káva na každodenné pitie, ale skôr dezert za nedeľným obedom. Prečo si však nedopriať dezert aj každý deň? 🙂 

Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery
Colombia Jhon Jairo Imbachi Gesha od Grand Roastery.

Spracovanie anoxic natural z tejto kávy dostalo maximálne nabitý chuťový profil, pre ktorý sa ju oplatí ochutnať.

Náš tip: pri na eshope grandroastery.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Špinavý a čistý mlynček

Pokus so statickým nábojom som robil na dvoch mlynčekom Comandante súčasne a prebiehal veľmi jednoducho. Pri rovnakých podmienkach som namlel 12 gramov kávy s rovnakou hrúbkou mletia. V jednom z mlynčekov bola káva úplne suchá, v druhom bola mierne navlhčená. Pri pohľade na nádobu mlynčeka je úplne zrejmý výsledok tohto pokusu.

postrekovanie kávových zŕn - vľavo nepostriekané a vpravo postriekané
Vľavo mletá káva z nepostriekaných zŕn, vpravo z postriekaných.

Je dôležité podotknúť, že práve polymérové nádobky Comandante na seba viažu ešte viac statického náboja ako sklenené a práve preto ich mnoho baristov zámerne využíva na zachyteniu nežiadúcich čiastočiek, fines.

Ako správne vlhčiť kávu 

Spôsobov je viac. Najjednoduchšie je zohnať si nádobku s malým obsahom a stričkou, ktorá dokáže vodu rozprášiť. Tá moja pôvodne pochádza z nejakého kozmetického prípravku. Čím menšie častice vody, tým lepšie. 

postrekovanie kávových zŕn

Káva sa dá zvlhčiť aj zamiešaním pomocou mokrého prstu, prípadne kvapkaním či ofrkaním kávy trochou vody. Veľké kvapky však nie sú rovnomerne rozdistribuované po povrchu kávy a je dôležité si uvedomiť, že cieľom nie je do mlynčeka sypať mokré zrná. Tie sa totiž potom ešte jednoduchšie zachytávajú na okrajoch mlynčeka. 

Je dôležité myslieť aj na životnosť vášho obľúbeného mlynčeka. Vlhkosť, ktorú so sebou prináša zvlhčená káva, môže spôsobiť koróziu mlecieho ústrojenstva, resp. skrátiť jeho životnosť. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Sofistikovanejší spôsob?

Na odstránenie statického náboja pri mletí existujú aj sofistikovanejšie a drahšie spôsoby. V súčasnosti poznáme prístroje, ktoré si s týmto problémom poradia bez zbytočného zvlhčovania kávy a riešenia dilemy, či to je alebo nie je dobrý nápad. Ionizátory si však vyskúšame niekedy inokedy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: príprava kávy
Jakub Sobota

Jakub Sobota

Ďalší článok
Slovak Aeropress Championship 2024 - Stanislav Goga, Oleg Horb a Olivia Vojarová

Slovak AeroPress Championship - Domov sme priniesli ďalší bronz

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL


    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/remaining//128/abd): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158

    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/remaining//7d7/d6e): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158

    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/options//c63/2cd): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158

    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/options//28a/f8d): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158