Kávy naložené v sudoch od rumu a whisky: Verticcio nasadilo exkluzívne limitky
Slovenská pražiareň kávy Verticcio zaradila do ponuky dve nové „barrel aged“ kávy, ktorých zrná boli na niekoľko týždňov uložené v sudoch od whisky alebo rumu. Natiahli tak do seba nezvyčajné chute a vznikli jedinečné limitované kávy Verticcio Barrel Aged Whiskey a Verticcio Barrel Aged Rum, ktoré musíte ochutnať. Zakúpiť si ich viete osamote i spolu v rámci zvýhodneného balíčka. Verticcio celý proces macerácie zŕn realizovalo priamo vo svojej pražiarni.
„Nič takéto sme ešte v ponuke nemali,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve majiteľ Verticcio Lukáš Tóth. „Videli sme, že niektoré pražiarne už podobný projekt realizovali. Vedel som, že keď sa do toho pustíme my, tak musí ísť o najvyššiu možnú kvalitu a preto sme si objednali sudy z Írska. Jeden po kvalitnom rume a jeden po kvalitnej írskej whisky.“
Experimentálne ladenie receptu
Nasledoval proces vylaďovania „receptu“, ktorý trval niekoľko mesiacov. Naloženie kávy do suda, praženie, cupping, ochutnávka espressa. Ďalší pokus a ďalší. Týmto procesom sa Verticcio napokon dopracovalo k produktu, ktorý ulahodí milovníkom nevšedných chutí.
„Bol to zaujímavý experiment. Samozrejme, že sme si dopredu načítali recepty, ako to spraviť čo najlepšie a pozbierali sme všetky možné informácie, ku ktorým sme sa vedeli dopracovať. Nechceli sme, aby mala výsledná káva až príliš silnú chuť po rume a whisky, jednoducho aby tam ten alkohol neprerážal. Hľadali sme taký recept, aby to bolo také akurátne a myslím, že sa to podarilo,“ pokračoval Lukáš.
Káva, ktorá zachutí každému
Dôležitú rolu v tomto všetkom zohrala aj samotná káva: „Od začiatku sme boli rozhodnutí pre sladkú kávu. Do sudov sme napokon dali brazílske kávy, ktoré ponúkajú potrebnú sladkosť. Výsledok je za mňa úžasný a napríklad finálna rumová káva mi chuťou pripomína pralinku. Presne takto mi to chutí i vonia: akoby som otvoril pralinky a ochutnal ich.“
„Úprimne poviem, že trochu som sa bál, aby to chuťovo nebolo až príliš silné, ale napokon sme našli optimum. Neviem sa dočkať ohlasov ľudí a toho, ako to budú vnímať. Trúfam si povedať, že káva bude chutiť každému, kto v káve hľadá sladké chute s niečím výnimočným,“ zakončil Lukáš Tóth.
Dodajme, že v oboch sudoch bola naložená rovnaká káva, konkrétne zmes brazílskych arabík odrôd Arara, Yellow Icatu, Ruby a Caturra spracovaných suchou/naturálnou metódou.
Kávy Verticcio Barrel Aged Whiskey i Verticcio Barrel Aged Rum sa vyznačujú vysokou sladkosťou a v podstate nulovou aciditou. Vhodné sú na prípravu na espresso a bez problémov si s nimi poradí aj automatický kávovar alebo koťogo.
Zľavový kód + možnosť vyhrať moccamaster
Verticcio pri príležitosti svojich 9. narodenín pripravilo aj skvelú akciu, ktorá prebieha od piatka 5. júla do nedele 14. júla. Pri nákupe na verticcio.sk nad 30 € budete mať dopravu zadarmo a ku každej objednávke náhodne dostanete vzorku buď rumovej alebo whisky kávy. Okrem toho môžete použiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.
To najlepšie na záver: jeden z vás, ktorý pri nákupe v tomto období použije kód BLOGOKAVE10, vyhrá dvojitý moccamaster. Žrebovanie prebehne po ukončení akcie priamo v sídle Verticcio a víťaza spoznáte na instagramovom konte @verticcio.