Slovenská pražiareň Ready After do recenzie nominovala kávu Rwanda Gicumbi District. Ide o naturálne spracovanú odrodu Red Bourbon s cuppingovým skóre 86,5, v ktorej chuťovom profile by sme mali nájsť jahodový džem, čaj, kinder čokoládu i kvetinovú dochuť. Znie to zaujímavo, čo poviete?
Bola realita rovnako zaujímavá? Hneď vám to prezradíme. Toto je recenzia kávy Rwanda Gicumbi District Natural zo slovenskej pražiarne kávy Ready After.
Náš tip: pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 22/25
Zrná
Rwanda Gicumbi sa skladá z pomerne malých zŕn takmer uniformných tvarov a veľkostí. Káva neobsahuje takmer žiadne defekty a na pomery espresso roastov je napražená dosť svetlo. Na základe toho môžeme očakávať moderné espresso plné ovocných chutí.
Aróma
Vôňa kávy je veľmi príjemná. Spája sladké lesné ovocie a mliečnu čokoládu. Tieto prvky sú rozoznateľné už pred jej namletím a samotné mletie ich len umocňuje.
Cupping
Chute kávy sa pri cuppingu veľmi pekne vyvíjajú od sladších čokoládových tónov za horúca až po svieže jahodovo-malinové tóny za tepla a studena. Chuť obsahuje všetky zložky, ktoré by ste od kvalitnej výberovej kávy mohli očakávať. Sladkosť čokolády dopĺňa acidita a sladkosť lesných plodov a záver tvorí jemná horkosť kakaa a čierneho čaju. Telo kávy je stredne ťažké a textúra smotanová. V dochuti na jazyku ostávajú hlavne jemné maliny a kakao. Dochuť je dlhotrvajúca a kvalitná.
Espresso
Svetlé praženie v nás vyvolalo mierne obavy. Báli sme sa vysokej acidity a priľahkého tela. Opak bol však pravdou. S kávou sa pracovalo veľmi dobre a poľahky sme nastavili recept, ktorý vytváral pekný balans medzi aciditou, sladkosťou a horkosťou. Espresso sa navyše vyznačovalo príjemným telom, textúrou a dlhotrvajúcou dochuťou.
Celkový dojem
Rwanda Gicumbi od Ready After je jedno z najlepších espress, ktoré sme tento rok recenzovali. Je moderne napražené, vybalansované a lahodné. Srší z neho “letný vibe”, no neodrovná vás prílišnou aciditou. Káva je voňavá a vybalansovaná. Mňam!
Bodovanie: aróma 4,5 – acidita 4,5 – telo 4 – dochuť 4,5 – celkový dojem 4,5.
Ladislav Király 8,5/10
Na Rwande Gicumbi z pražiarne Ready After ma ako prvé zaujalo spracovanie „natural“. Ešte pred pár rokmi by nad tým obočie nikto nezvraštil, ale dnes pri pretlaku rôznych fermentácií a macerácií som mal pocit, že som nastúpil do stroja času.
V každom prípade som sa veľmi potešil a bol som extrémne zvedavý, ako moja prefermentovaná huba zareaguje na niečo takéto. Ale teraz vážne. Trochu nadnesene som chcel naznačiť, že klasické spracovania ako natural alebo washed akoby ustupovali do úzadia a pritom by sme si ich mali oveľa viac ctiť, vážiť a pretláčať na výslnie.
Po otvorení balíka som sa z neho hlboko nadýchol a pocítil som mliečnu čokoládu s fajnovými ovocnými a kvetinovými závanmi. Vôňa ma mimoriadne potešila a začal som tušiť, že táto káva môže mať enormný potenciál. Potvrdzovalo to aj pomerne svetlé praženie, ktoré bolo až nevídane rovnomerné. Zrná vykazovali len absolútne minimum defektov, ktoré som musel doslova hľadať.
Úprimne vám poviem, že tesne pred ochutnávkou kávy sme doma s Jankou zvádzali vášnivú debatu o tom, dokedy budú rôzne macerované a extrémne fermentované kávy tak letieť. Začali sme mať pocit, že my sme už akoby prepadli cez tú pomyselnú hranu a už ich až tak nechceme a nevyhľadávame. Kládli sme si otázku ako naše rozhýčkané jazýčky zareagujú na „obyčajnú“ naturálku?
A čuduj sa svete (alebo teda nečuduj), bola výborná. Vykazovala príjemnú aciditu i príjemnú sladkosť a počas celej doby jej vychutnávania mi do mozgu vysielala nervový signál interpretujúci tie najlahodnejšie tóny. Pražiareň Ready After mám rád a poznám ju už dlho, ale že mi ich nová káva až takto sadne, tak to som veruže nečakal. Som spokojný a doslova si tu rwandím blahom.
Dávam 8,5 bodu.
Transparentnosť 5/5
Prvý bod udeľujeme tradične za to, či poznáme pomer arabiky a robusty. Áno, nie je to nijako náročne splniteľné kritérium, ale niektoré supermarketové kávy už pohoria aj tuto. Rwanda od Ready After je stopercentná arabika (1 bod) odrody Red Bourbon (1 bod).
Ako som spomínal, pochádza z Rwandy, čo je takisto hodné jedného bodu a za jeden bod je aj farma Nova Coffee nachádzajúca sa v regióne Gicumbi. Posledný piaty bod udeľujeme za spracovanie označené ako natural, prípadne po našom suché. S transparentnosťou je všetko v najlepšom poriadku a dávame plný počet bodov.
Pomer cena/kvalita 5/5
Malé 200-gramové balenie je na eshope readyafter.sk k dispozícii za 11,50 €, pol kila kávy si môžete zakúpiť za 25 € a kilo za 47 €, pričom so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 sa dostanete ešte o niečo nižšie.
S pomerom cena/kvalita je teda takisto všetko v najlepšom poriadku a aj tu udeľujeme plný počet 5 bodov.
Dizajn obalu 3/5
O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste mohli rozhodovať na instagramovom a facebookovom konte Blogu o káve. V storke sme opäť raz vypísali otázku a tentoraz to dopadlo úplne jednoznačne: až 49 percent z vás hlasovalo za tri body.
Ďalších 22,4 percent hlasovalo za štyri body a 20,4 percenta za dva body, teda viac ako 90 percent hlasov pripadlo týmto bodom. Dávame tri body.
Celkové hodnotenie 43,5/50
Záver
Môžeme skonštatovať, že pražiareň Ready After napražila vynikajúcu Rwandu, ktorá ponúka veľmi dobrý pomer cena/kvalita. Ide o jedno z najlepších espress, ktoré sme v tomto roku recenzovali a určite si na ňom takisto pochutnáte.
Náš tip: Pri nákupe na eshope readyafter.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.