Predstavujeme nové kávy

Indonesia Honey Kiss od Alter-Nativ: Môj zážitok z cenovo dostupnej kávy

Z pražiarne Alter-Nativ mi prišli kávy označené ako Indonesia Honey Kiss: jedna upražená na filter, druhá na espresso. Musím povedať, že táto pražiareň zažíva u nás na blogu doslova boom a jej kávy sa predávajú neskutočne dobre – cez zľavový kód BLOGOKAVE10 robíte na avcoffee.sk aj 300 objednávok mesačne. Pomer cena/kvalita je v prípade tejto pražiarne doslova unikátny a aj preto som sa rozhodol, že vám detailne opíšem celý môj zážitok, ktorý mi káva Indonesia Honey Kiss ponúkla.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - praženie na filter a na espresso

Keď som si všimol názov Indonesia Honey Kiss, potešil som sa. Nie preto, že by som bol extrémny fanúšik cudzojazyčných názvov, ale preto, lebo takéto označenia sú dnes jednoducho in a podobne pomenované kávy majú vyšší potenciál na úspech. Akoby v ľuďoch podvedome vytvárali dojem, že pôjde o niečo nezvyčajné a možno uletené. Z marketingového hľadiska je to pre pražiareň dôležité a som rád, že aj Alter-Nativ naskočil na túto vlnu. Nejako verím, že to bude šľapať.

Otvoril som si oba balíčky a zrná som si vysypal na kôpky, ktoré som priložil k sebe. Keď mám jednu kávu praženú na dva rôzne roasty, vždy to tak robím. Zaujíma ma rozdiel medzi svetlejším a tmavším pražením a predpokladám, že asi zaujíma aj vás.

Prikladám fotku:

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - vľavo praženie na filter, vpravo na espresso

Menšie zrná nabité chuťami

Videl som aj to, že zrná sú pomerne malé. „Je to tak preto, lebo farma sa nachádza v nadmorskej výške 1 200 až 1 800 metrov nad morom a všetky kávy, ktoré prichádzajú k nám, sú z výšky 1 800 metrov,“ povedal mi pražiar Patrik Zahradský.

Táto skutočnosť všetko vysvetľuje. Vo vyšších nadmorských výškach sa rodia len menšie zrná, ktoré sú však na druhej strane zväčša nabité chuťami. Najlepší príklad toho sú mnohé etiópske a kenské kávy, pričom v týchto regiónoch kávovníky často rastú aj vo výške nad 2 000 metrov nad morom. Zrná sú v týchto prípadoch malé a husté, pričom tieto indonézske mi to pripomenuli.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - váženie zŕn

Následne som ku káve privoňal a neodpadol som. Ani pred mletím a ani po ňom to nebol žiadny aromatický úlet, aj keď po mletí to bolo pochopiteľne lepšie a vykúkali na mňa zaujímavejšie tóny. Vôňa bola skôr konzervatívna, ale toto našťastie nič neznamená. Zvedavý som bol hlavne na to, akú chuť sa mi zo zŕn podarí vydolovať.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - príprava filtrovanej kávy

Spokojný Filip

Vo chvíli, keď som si pripravoval filter, ku mne prišiel kolega Filip (@chlorofilip). Posúval som mu Ugandu od rovnakej pražiarne, lebo si zmyslel, že na 100-eurovom kávovare Siguro dokáže pripraviť vynikajúce cappuccino a chce vás o tom presvedčiť. Využije túto Ugandu Nyakshenyi (22€/kg pred uplatnením zľavového kódu BLOGOKAVE10) a článok alebo video vydá o pár dní. Ale o tom potom.

Kávu som mu rýchlo ponúkol, pričom nevedel, o akú ide. Čakal ho teda slepý test. Ochutnal, zatváril sa pozitívne a skonštatoval: „Je to dobré. Je to aj dosť sladké, v dochuti cítiť trochu horkosti. Celkovo je to však veľmi dobré a mne tá horkosť nejako extrémne nevadí. Keď je jej v káve len trochu, tak jej to pridá na komplexnosti. Aj preto je to podľa mňa veľmi fajn káva.“

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - priebeh prípravy filtrovanej kávy

Pozitívne prekvapenie

Následne som kávu ochutnal aj ja a pozitívne ma prekvapila. Bola aj sladká, aj mierne ovocná a celkovo mi sadla. Nebol to žiadny acidný úlet, ale to by som od indonézskej kávy ani nečakal. Po miernom vychladnutí som navyše v dochuti nepociťoval žiadnu horkosť. Ak by tam bola, mohol by som znížiť teplotu vody použitej pri príprave, prípadne by som dal o niečo hrubšie mletie. Nemal som však pocit, že sa k tomu potrebujem uchýliť, s kávou som bol spokojný.

Na druhej strane však ešte rozhodne nebola na svojom maxime, pretože pražená bola len dva dni pred touto vášnivou ochutnávkou. A to je ozaj extrém, pretože pri filtri treba počkať minimálne týždeň, ideálne aj viac. V bodovanej recenzii by som tejto káve dal 8,5 bodu z 10.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - hotová filtrovaná káva

Indonéziu Honey Kiss som si následne pripravil na espresso a pri tejto forme prípravy som už výraznejšie pocítil skutočnosť, ktorú predtým naznačil Filip: horkosť v dochuti. Bola o niečo výraznejšia, ako by sa mi hodilo, ale aj tu existuje riešenie – treba staviť na o trochu hrubšie mletie.

Popálenina prvého stupňa

Kávy pre účely takýchto článkov testujem na obyčajných automatických kávovaroch, ktoré má doma drvivá väčšina našich čitateľov. Ide mi o to, aby si moje snahy mohlo replikovať čo najviac ľudí a v tomto konkrétnom prípade som mletie na automate De’Longhi pretočil z 2 na 3. A v tom to prišlo. Šálku som schytil s myšlienkami poletujúcimi niekde nado mnou a napil som sa horúceho espressa. Jééézuš, popálenina prvého stupňa. Vypľul som to naspäť do šálky a pristúpil k tretiemu pokusu.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - espresso

Tretí pokus mi napokon priniesol veľmi fajn vyvážené espresso, ktoré mi však nechutilo až tak, ako predtým filter. V tomto prípade by som udelil 8 bodov a zdôraznil, že na kávu v cene 10,50€/250 gramov je to vynikajúca vizitka. Ak by sme cenu prerátali na 200-gramové balenie, aké používa už množstvo pražiarní, bolo by to len 8,40€ a so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 ešte o 10 percent menej. Pomer cena/kvalita je v tomto prípade ako z ríše snov. Takže síce som neodpadol, no kávu aj tak chválim.

Svetlé praženie a espresso

Napokon som sa odhodlal aj k menej tradičnému kroku, ktorý však osobne rád realizujem: svetlejšie praženú kávu som nasypal do mlynčeka na espresso. A presne tu prišiel môj osobný vrchol ochutnávania kávy Indonesia Honey Kiss. Toto bolo to pravé moderné espresso podľa môjho gusta, ktoré okrem ovocnosti a sladkosti produkovalo aj výraznejšiu aciditu a podľa mňa krásne chuťové tóny. Nájsť niečo takéto za podobnú cenu je veľmi ťažké a podobný pomer cena/kvalita dokáže vyprodukovať len niekoľko pražiarní.

Indonesia Honey Kiss od AlterNativ - vľavo filtrovaná káva, vpravo espresso

Suma-sumárum by som pri zohľadnení všetkých mojich vnemov káve udelil 8 bodov z 10. Nie je to žiadny rekord, ale vzhľadom k predajnej cene je to vynikajúca vizitka.

Muhlis, Argopuro, Indonézia

Super je navyše aj príbeh, ktorý je s kávou spojený. „Pochádza z farmy, ktorú sme minulý rok osobne navštívili,“ prezradil Patrik Zahradský. „Farmár sa volá Muhlis a pohorie, kde sa káva pestuje, je Argopuro. Naša pražiareň má túto kávu ako jediná na Slovensku a v Českej republike. Dostali sme sa k nej vďaka spolupráci s Lukom Ondrišákom, ktorý v Indonézii žije už viac ako desať rokov a vyhľadáva tam top kávy. Už nám poslal aj viacero ďalších vzoriek, ktoré budú k dispozícii aj pre ďalšie pražiarne.“

„Zaujímavosť oblasti Argopuro spočíva v tom, že Muhlis do tejto oblasti prinavrátil vodu a biodiverzitu. Všetky kávy spracúva naturálnou metódou, aby neplytval vodou. Z výnosov navyše financuje školu, ktorá vzdeláva mladých ľudí z regiónu,“ dodal Patrik.

Ponúkam vám aj kompletný priebeh spracovania tohto lotu označeného ako „anaerobic honey wethull“:

  • triedenie kávovníkových čerešní (sorting)
  • 72 hodín anaeróbna macerácia v nerezovom tanku
  • pulping (čerešňa sa zbaví vrchnej časti dužiny)
  • +- 7 dní sušenie na vyvýšených posteliach na vlhkosť 30 percent
  • hulling (zrno sa zbaví zvyškov dužiny)
  • triedenie zŕn podľa veľkosti
  • sušenie zrna na vlhkosť 11.5 %
  • manuálne triedenie defektov
  • finálna kontrola kvality, balenie, export.

Zľavový kód do Alter-Nativ Coffee

Na záver ešte pripomínam zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý môžete využiť pri nákupe na eshope avcoffee.sk. Podporíte malého slovenského podnikateľa pracujúceho s kvalitným zrnom a súčasne aj indonézskych farmárov pod záštitou Luku Ondrišáka.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close