piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Prečo si baristi vážia kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. augusta 2024
espresso na baristickej váhe
Share on FacebookShare on Twitter

Keď navštívite kvalitnú kaviareň s výberovou kávou, za barom si určite všimnete niekoľko baristických váh. Áno, špičkoví baristi si kávu vážia. Prečo je však váha až tak dôležitá? Mali by ste si jednu zaobstarať aj domov? V spolupráci so slovenskou pražiarňou kávy Be:Café sme si pre vás pripravili experiment, ktorý vás o kúpe baristickej váhy určite presvedčí. 

Vážiť si kávu neznamená luxus

Aj keď sa váženie kávy môže zdať ako zbytočný luxus a príliš “niche” záležitosť, vedzte, že je to kľúč k udržateľne chutnej káve. Keď doma pečiete koláč, všetky ingrediencie by ste si mali odvážiť či odmerať. Inak tomu nie je ani vo svete kávy. Príprava espressa, ale aj filtrovanej kávy, je vo veľkej miere ovplyvnená gramážou namletej kávy a použitej vody.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé

Colombia El Carmen Carlos Martinez od Be:Café

Výberovú kávu Colombia El Carmen Carlos Martinez z pražiarne Be:Café sme v tomto experimente pripravovali vo forme espressa. Odroda Pink Bourbon spracovaná metódou “anoxic natural” je jednou z najlepších káv, ktorú v portfóliu Be:Café nájdete. Je extrémne voňavá a aromatická.

Jej vôňa pripomína sladký malinový džem a mliečnu čokoládu. V chuti prepája sladkosť papáje, malinového džemu a mliečnej čokolády s jablčnou aciditou a jemnou florálnosťou. K jej príprave sme pristúpili dvoma spôsobmi.

Náš tip: pri nákupe na eshope becafe.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé - zrná

Poctivá príprava

Prvý spôsob spĺňal prakticky všetko, čo si vyžaduje poctivá príprava espressa. Pri nastavení receptu sme hľadeli na správnu hrúbku mletia, sledovali sme vstupnú gramáž namletej kávy, čas extrakcie a hmotnosť výťažku (výsledného espressa). Vďaka tomu sme mali dohľad nad všetkým, čo sa v páke kávovaru deje.

Po niekoľkých nedokonalých pokusoch sme dosiahli recept, ktorý produkoval vyvážené espresso s príjemnou textúrou a dochuťou. Pomocou tohto postupu a receptu sme následne pripravili päť ďalších espress so snahou o čo najlepšie výsledky a najväčšiu konzistentnosť nápojov.

portafilter naplnený kávou na baristickej váhe

Lenivá príprava

V druhom prípade sme z procesu prípravy vynechali baristickú váhu. Spoliehali sme sa len na mlynček, ktorý sme si pri prvom spôsobe nastavili tak, aby mlel nami požadovanú dávku kávy. Pri extrakcii sme merali čas extrakcie a prípravu espressa sme zakaždým stopli v rovnakom čase (28 sekúnd). Tento proces sme taktiež zopakovali päťkrát a výsledné nápoje sme ochutnali a zmerali ich TDS. 

TDS

TDS (z anglického “total dissolved solids”) je jedným z ukazovateľom miery extrakcie kávových nápojov. Jeho hodnota odzrkadľuje množstvo rozpustených častíc, ktoré sa z kávových zŕn dostali do vody. Čím vyššie TDS vo svojej káve nameriate, tým viac z kávy vyťažíte.

príprava espressa z kávy Colombia El Carmen Carlos Martinez od BeCafé

Vyššie TDS však nemusí automaticky signalizovať chutnejšiu kávu. V určitom momente začnete z kávy extrahovať aj chuťovo nepríjemné prvky, ktoré vaše espresso skazia. Rovnako to funguje aj s príliš nízkym TDS. Ak z kávy nevyťažíte dostatok chutí, v šálke sa vám pravdepodobne ocitne vodnaté, ploché a príliš acidné espresso.

Preto je dôležité nájsť akýsi zlatý stred, keď je káva chuťovo vyvážená a má príjemnú textúru. Ak tento bod nájdete, potrebujete ho nachádzať konzistentne pri každom ďalšom espresse. Rovnako ako pri dokonalom koláči, ktorý ste napiekli, chcete, aby bol aj ten ďalší minimálne takisto podarený.

V experimente sme tak pripravili celkovo 10 espress – päť za pomoci baristickej váhy a päť bez nej. Každé sme ochutnali a pomocou refraktometra sme zmerali jeho TDS. 

refraktometer Difluid - príprava na meranie TDS

Váha = menší rozptyl

Espressá, ktoré sme pripravovali za pomoci váhy, mali oveľa menšiu odchýlku v nameranom TDS ako espressá pripravené bez váženia. Hodnoty TDS u pätice espress s baristickou váhou sa pohybovali v rozmedzí 9,2 až 9,7 percenta. Odchýlka medzi najmenšou a najväčšou nameranou hodnotou tak predstavovala len 0,5 percenta.

Bez váhy to nejde

Vynechanie baristickej váhy však narobilo oveľa väčšiu šarapatu. Namerané hodnoty sa výrazne odlišovali. Jednotlivé espressá mali TDS 8,5; 7,8; 9,6; 8,2 a 9,8 percenta. Tieto rozdiely boli citeľné aj v chuti jednotlivých nápojov. Espressá s nižším TDS chutili vodnatejšie a acidnejšie. Espressá s vyšším TDS boli chuťovo plnšie, no s menej kvalitnou dochuťou.

refraktometer Difluid meria TDS kávy

Čo spôsobilo väčší rozptyl? 

Najpravdepodobnejším dôvodom, prečo boli espressá bez použitia baristickej váhy menej konzistentné, je chybovosť mlynčeka. Aj napriek tomu, že mlynček nastavíte na určitý čas mletia, jednotlivé dávky kávy, ktoré namelie, nebudú identické.

Príprava espressa je veľmi citlivá na vstupnú gramáž kávy. Mlynček môže namlieť o pol gramu menej a pri ďalšom pokuse pokojne o pol gramu viac. To pozmení priebeh extrakcie v páke. Za rovnaký čas tak z kávy dostanete rozdielne množstvo chutí a pretečie ňou odlišné množstvo vody. 

mlynček na kávu Mahlkönig X54

Z tohto malého pokusu tak vyplývajú tri najdôležitejšie dôvody, prečo by ste mali používať váhu:

1. Precíznosť

Aj najmenšie odchýlky vo forme desatiniek gramu môžu mať veľký vplyv na to, ako vaša káva chutí. Ak chcete dodržať správne pomery kávy a vody použitej pri extrakcii, baristická váha by mala byť nevyhnutnosťou. 

mletie kávy na mlynčeku Mahlkönig X54

    2. Konzistentnosť

    Ak chcete zopakovať podarené výsledky, bez váhy to jednoducho nepôjde. Každé zariadenie má svoju chybovosť, ktorú dostanete pod kontrolu pomocou toho, že si budete vážiť vstup aj výstup prípravy espressa. Odváženie týchto premenných vám zaberie len niekoľko sekúnd, no na výsledok a konzistentnosť vašich výsledkov bude mať obrovský vplyv.

    3. Menej odpadu

    Váha vám pomôže vyvarovať sa nepodarkom a nesprávne extrahovaným espressám. Nestratíte sa tak v neustálom menení hrúbky mletia a iných premenných. Nakoniec tak skončí v koši oveľa menej zrniek kávy.

    príprava espressa bez váhy

    Baristická váha urobí divy pri lacnom, ale aj drahom vybavení

    Tento test sme vykonávali na “budgetovom” espresso stroji značky Siguro v spojení s domácim elektrickým mlynčekom značky Mahlkönig X54. Za pár eur navyše, tak dosiahnete konzistentnejšie výsledky, aj keď ste len na začiatku vašej kávovej cesty.

    Váženie je však rovnako dôležité aj pri drahých, niekoľkotisícových kávovaroch. Prípravu espressa bez váhy si nevieme predstaviť ani na našom La Marzocco GS3, ktoré patrí do extratriedy medzi pákovými kávovarmi. Je teda jedno, či do výbavy investujete stovky alebo tisícky eur, na baristickú váhu by ste nemali zabúdať.

    espresso na váhe

    Eshop becafe.sk

    Tak čo, presvedčili sme vás? Kávu by si mal každý z nás vážiť. Obzvlášť ak sa jedná o kvalitnú výberovú kávu, ako je tá od pražiarne Be:Café, za ktorou stojí hromada práce. Kvalitná baristická váha pritom nie je drahá. Na eshope Be:Café nejakú určite nájdete.

    Na príslušenstvo síce zľavu nemáme, ale pri kúpe kávy na becafe.sk ušetríte: stačí ak v košíku zadáte zľavový kód BLOGOKAVE10.


    Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
    na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

    Intuit Mailchimp

    Značky: baristická váhaBe:café
    Filip Lörinc

    Filip Lörinc

    Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

    Ďalší článok
    Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva

    Sladká, ovocná a kvetinová: Ako mi Etiópia Guji Daanisa sadla ako riť na šerbel

    Please login to join discussion

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

    SOCIÁLNE SIETE

      Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

      Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

      8. mája 2025
      Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

      Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

      6. mája 2025
      This is Coffee - drinky z letného menu

      Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

      1. mája 2025
      namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

      Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

      6. mája 2025
      Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

      Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

      24. apríla 2025
      Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

      Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

      26. apríla 2025
      Blog o káve

      Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

      Naše sociálne siete

      KATEGÓRIE ČLÁNKOV

      • Audioblog
      • Druhy kávových nápojov
      • Exkluzívne
      • Kaviarne
      • Kávovary
      • Kávové drinky s Vlčie sirupy
      • Kávové trendy sociálnych sietí
      • Kávový bloger
      • Nezaradené
      • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
      • Predstavujeme nové kávy
      • Recenzie káv
      • Recenzie kávových kapsúl
      • Recepty
      • Spôsoby prípravy
      • Zaujímavosti o káve
      • Zdravie

      ZNAČKY

      Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

      TOP ČLÁNKY

      Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

      Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

      8. mája 2025
      Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

      Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

      6. mája 2025
      This is Coffee - drinky z letného menu

      Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

      1. mája 2025
      namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

      Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

      6. mája 2025
      • Cenník
      • Ochrana osobných údajov
      • Štatút

      Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

      Spravovať Súhlas

      Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

      Funkčné Vždy aktívny
      Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
      Predvoľby
      Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
      Štatistiky
      Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
      Marketing
      Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
      Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
      Spravovať
      {title} {title} {title}
      Žiadne výsledky..
      View All Result
      • DOMOV
      • Zľavové kódy
      • Všetky články
      • Pražiarne
      • Kaviarne
      • O nás

      Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL