sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Espresso macchiato: Čo je to a ako ho správne pripraviť?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
26. augusta 2024
espresso macchiato
Share on FacebookShare on Twitter

Espresso macchiato je jedným z menej populárnych kávových nápojov. Každý skúsený barista by ho však mal vedieť pripraviť. Viete, čo v sebe tento cudzojazyčný názov ukrýva? V tomto článku sa dozviete, čo je to espresso macchiato a ako sa pripravuje. 

Espresso macchiato sa skladá zo single shotu espressa a menšieho množstva mlieka. Pomer espressa k mlieku by mal byť 1:1 až 1:2. Znamená to, že v espresse macchiato nájdete približne 20 ml espressa a 20 až 40 ml mlieka. Zvyčajne sa podáva v malých espresso šálkach. 

Náš tip: viac informácií o podobných nápojoch nájdete v rubrike Druhy kávových nápojov.

História espresso macchiato

Názov espresso macchiato pochádza z taliančiny, kde slovo “macchiato” znamená zafarbený, škvrnitý. Tento prívlastok odkazuje na fakt, že v espresse macchiato tvorí mlieko len akúsi “škvrnu” na vrchu espressa. 

espresso macchiato - shutterstock
Takúto fotku espresso macchiato sme našli na Shutterstocku.

Hovorí sa, že baristi v Taliansku potrebovali nejakým spôsobom odlíšiť objednávky espressa s mliekom a espressa bez mlieka, a preto na vrch espressa s mliekom položili časť mliečnej peny, ktorou si dané espresso označili. 

Menej mlieka = viac kávovej chuti

Chuť espressa macchiato je v porovnaní s inými mliečnymi kávovými drinkami výrazne kávová. V tomto nápoji vynikajúco vynikne chuť samotnej kávy. Ak obľubujete mliečne nápoje, no nechcete prísť o zážitok z kávy, tento „drink“ je pre vás ako stvorený. 

príprava dvoch single shotov
Na prípravu dvoch single shotov sme využili kávu Ethiopia Guji Daanisa z pražiarne Coffeein.

Espresso macchiato a rôzne varianty

Ako je to pri kávových nápojoch zvykom, stretnúť sa môžete s viacerými variantmi. V niektorých podnikoch pripravujú espresso macchiato z dvojitého espressa. V inom zas môžu používať len single shot espressa. 

Espresso macchiato sa môže líšiť aj spôsobom podávania. Niektorí baristi ho pripravujú použitím našľahaného mlieka a latte artu. Zároveň existujú kaviarne, ktoré do espressa lyžičkou vložia našľahanú mliečnu penu. Treťou alternatívou je naliatie studeného mlieka do espressa. Kvôli zjavným nezrovnalostiam v príprave espressa macchiato odporúčame pýtať sa obsluhy na spôsob prípravy tohto nápoja. 

napeňovanie mlieka do kávy
Napeňovanie mlieka.

Ethiopia Guji Daanisa z pražiarne Coffeein

Espresso macchiato sme si samozrejme museli pripraviť aj my v redakcii Blogu o káve. Rozhodli sme sa využiť ovocnejšiu a mierne acidnú kávu z pražiarne Coffeein, ktorou je Ethiopia Guji Daanisa. 

Ethiopia Daanisa pochádza z oblasti Guji z nadmorskej výšky 2200 m. n. m. Naturálne spracovanie vyzdvihuje jej prirodzenú sladkosť a ovocnosť. Ethiopia Guji Daanisa vám v podobe espressa ponúkne vysokú ovocnosť a sladkosť doplnenú florálnosťou typickou pre etiópske kávy. 

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Ethiopia Guji Daanisa
Skvelá Ethiopia Guji Daanisa od Coffeeinu.

Espresso macchiato – príprava

Najskôr si pripravte single shot espressa z Etiópie Guji Daanisa z dielne pražiarne Coffeein. Espresso si pripravte do keramickej espresso šálky. Ethiopiu Daaniso odporúčame mlieť o niečo hrubšie. Nám najviac chutila pri vstupnej dávke 18,0 gramov a výslednej dávke 40 gramov, ktorú sme dostali za 28 sekúnd. Pri takomto postupe je táto Etiópia výrazne sladká, karamelová. 

Keď máte svoje espresso pripravené, napeňte si mlieko. Správna mliečna mikropena je pri mliečnych kávových nápojoch základ úspechu. Mliečnu mikropenu pomaly nalejte do espressa. Latte art je vítaný. 

Ethiopia Guji Daanisa v spojení s mliekom vytvorí pocit, že pijete karamelové mlieko s dávkou sušeného ovocia. Jednoducho pecka! V espresse macchiato sa chuť samotnej kávy nestratí, no mlieko jej dodá príjemnú nasladlosť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
espresso na baristickej váhe

Prečo si baristi vážia kávu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL