Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Sladká, ovocná a kvetinová: Ako mi Etiópia Guji Daanisa sadla ako riť na šerbel

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. augusta 2024
Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva
Share on FacebookShare on Twitter

Tohtoročná úroda etiópskych káv bola ovplyvnená mnohými nečakanými faktormi a aj preto sú najnovšie “etiópky” tak trochu unikátne. Pražiareň Coffeein si do svojho portfólia vybrala Etiópiu Guji Daanisa, ktorú napražila na espresso, ale rovnako aj na filter. Máte radi kvetinové a ovocné kávy z tejto kávovej veľmoci? Tento tip sa vám bude hodiť!

Známy kávový región

Guji je vo svete kávy veľmi zvučným menom. Z tohto regiónu Etiópie často vychádzajú veľmi špecifické a zaujímavé kávy. Tie sú charakteristické sladkými ovocnými tónmi, chuťou čierneho čaju a kvetinovým “doťukom”. Káva tu živí mnohých farmárov, ktorí do svojho remesla vkladajú značné úsilie. Na lote, ktorý Coffeein zaradil do ponuky, sa podieľalo 44 drobných farmárov. Tí na svojich maličkých farmách v okolí Sukkee Qutto pestujú tradičný mix pôvodných etiópskych odrôd zvaný Heirloom. 

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu

Vysoká nadmorská výška = vysoká kvalita

Káva sa tu pestuje vo vysokej nadmorskej výške. Zrná Etiópie Guji Daanisa vyrástli vo výške 2100 metrov nad morom. Vďaka tomu dozrievali pomaly a v ich štruktúrach sa vytvorilo množstvo aromatických a chuťových látok. Farmári združení pod farmou Daanisa ich zozbierali ručne, tak, aby ich rukami prešli len dozreté a zdravé čerešne. Káva pochádza z najnovšieho zberu z roku 2024, vďaka čomu budete piť len to najkvalitnejšie a najčerstvejšie zrno na trhu. 

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - svetlé a tmavé praženie

Naturálne spracovanie

Čerešne, ktoré farmári poctivo nazbierali a zhromaždili na farme, prešli takzvaným suchým (naturálnym) spracovaním. Pri tomto procese sa čerešne sušia vcelku a chuť zrna je výrazne ovplyvnená chuťou dužiny v jeho okolí. Dužina mu dodá sladkosť a plnšie chute. Priznám, že naturálne “etiópky” patria medzi moje obľúbené kávy.

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - chuťový profil

Dva stupne praženia

Etiópia Guji Daanisa je vhodná pre fanúšikov espressa aj filtrovanej kávy. Pražiar a majiteľ Peter Szabó naprofiloval dva stupne praženia. Tmavšie praženie (konkrétne stredné praženie) sa viac hodí do pákového a automatického espresso kávovaru, zatiaľ čo svetlejšie praženie využijete hlavne pri príprave filtrovanej kávy. 

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - svetlé praženie

Espresso – jeho príprava a chuť

Etiópske zrná s hustou štruktúrou a malou veľkosťou zrna si často vyžadujú hrubšie mletie. Inak tomu nie je ani v prípade najnovšej “etiópky” od Coffeeinu. Preto svoj mlynček automaticky nastavujem na o čosi vyššie číslo. Káva mi najviac chutila pri pomere 1:3 (namletá káva : použitá voda) a čase extrakcie 28 sekúnd. 

Aj pri vyššom pomere má espresso z Guji Daanisa príjemné smotanové telo a sympatickú štruktúru. Vďaka vyššiemu množstvu vody sú jeho chute veľmi transparentné. Na jazyku som jasne rozpoznal čaj Earl Grey, sušené hrozienka, štipku florálnosti a lesného ovocia. Káva prepája sladkosť, aciditu a jemnú horkosť. Presne takéto espresso chcete piť každý deň.

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - espresso

Filter – lakocinka

Pri filtrovanej káve som sa oblizoval doslova až za ušami. Káva mi sadla ako riť na šerbeľ. Jej bohatá sladkosť hrozienok a sušeného lesného ovocia sa krásne dopĺňala s čajom Earl Grey a florálnosťou v pozadí. Vôňa kávy je neuveriteľne návyková a pripomína infúzovaný čierny čaj. 

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - príprava filtrovanej kávy

Lahodné chute bez fermentácie

Presne takéto kávy som si v poslednej dobe veľmi obľúbil. Čisté a transparentné chute nenarušené silnými experimentálnymi spracovaniami, plné telo, bohatá sladkosť a komplexnosť. Mňam. Pre obidva spôsoby prípravy som si pre vás prichystal jednoduché recepty. 

Môj tip: Ak ste fanúšikmi etiópskych káv, so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 si túto “etiópku” zakúpite lacnejšie. Tak šup na eshop coffeein.sk.

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - zamiešanie espressa

Recept Ethiopia Guji Daanisa espresso

Mletie: stredne jemné (v rámci stupnice espressa)
Teplota extrakcie: 94°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 28 s

Recept Ethiopia Guji Daanisa Hario V60

18 g —> 250 ml (94°C)
28 klikov na mlynčeku Comandante 
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45-3:00

Kávu Ethiopia Guji Daanisa nájdete na eshope coffeein.sk.

Etiópia Guji Daanisa od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu: Čím všetkým si káva prešla cestou do vašej šálky?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL