piatok, 23 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzia geshe od Goriffee: Cukríkový EF úlet z Kostariky

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. septembra 2024
Costa Rica Eduardo Ramirez z pražiarne Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy Goriffee do svojej ponuky zaradila novú geshu, tentoraz od farmára a spracovateľa Eduarda Ramireza. Pražiareň jej kvalitám verila natoľko, že ju prihlásila do prísnej recenzie Blogu o káve. Zavládne podobné nadšenie aj na našej strane, alebo gesha spracovaná metódou EF zapadne do radu všedných káv, na ktoré človek postupom času zabudne? Poďte to zistiť.

V popise na stránke goriffee.com stojí, že každý dúšok tejto kávy ponúka wow effect. V šálke by ste mali nájsť „mimoriadnu sladkosť pripomínajúcu cukríky“, ale aj tóny citrónu, yuzu a kvetinové podtóny. „Táto káva nie je len nápoj,“ píšu Gorifáci. „Je to zážitok, harmonická zmes sladkosti, citrusov a kvetinovej elegancie, ktorá odráža vášeň a zručnosť Eduarda Ramireza.“

Fantázia. Keď ste sa pre jej kúpu rozhodli už vďaka týmto slovám, plynule prejdite na goriffee.com a pri objednávke využite zľavový kod BLOGOKAVE10. Teraz už samotná recenzia.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Filip Lörinc a Gabriela Drenková 23/25

Zrná

Costa Rica Eduardo Ramirez je najnovšou limitkou od pražiarne Goriffee. Hneď po otvorení balíka na nás vykukli pomerne tmavo vyzerajúce zrná – hlavne vzhľadom na to, že ide o kávu vhodnú na filter. Na zrnách miestami nachádzame olejnaté škvrnky. V skutočnosti však nejde o príliš tmavo praženú kávu. Farbu zrna ovplyvnilo (a narušilo) suché spracovanie s predĺženou fermentáciou.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - zrná

Aróma

Už pri prvom privoňaní nás aróma tejto naturálnej Kostariky doslova omámila. Vynikala v nej predovšetkým sladkosť a kvetinovosť. Arómu zrnkovej a aj namletej Kostariky od Eduarda Ramireza charakterizuje malinové želé. Vôňa kávy je extrémne funky a extrémne sladká. Ak by sme mohli, aróme by sme bez výčitiek udelili aj 6 bodov z 5.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - cupping

Cupping

Aróma kávy bola počas celého cuppingu výrazná a ovocná, plná sladkých ovocných tónov. V chuti za horúca a tepla dominovala sladkosť, a to v podobe sladkých gumených medvedíkov. Za studena sa zvýraznila acidita kávy, ktorá sladkosť jemne potlačila do úzadia. Napriek relatívne tmavo vyzerajúcemu zrnu sme v káve nenašli takmer žiadnu horkosť či nepríjemné spálené tóny. V tomto prípade platí – nesúď knihu podľa obalu.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - zalievanie kávy

Filter

Rovnako ako na cuppingu, aj v podobe filtra bola Costa Rica Eduardo Ramirez výrazne sladká. Zvýraznila sa však aj acidita pripomínajúca čerstvé limetky. V chuti sa dopĺňali sladké gumené medvedíky, svieže citrusy, kvetiny a štipka karamelu. Káva má smotanové telo a dlhočiznú cukríkovo-kvetinovú dochuť. Mňam.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - zalievanie filtra

Celkové hodnotenie

Costa Rica Eduardo Ramirez od pražiarne Goriffee nám skutočne sadla. V chuti dominuje výrazné spracovanie, čo vnímame ako menšie mínus. Napriek tomu, že ide o kvalitnú odrodu geisha, jej charakteristické chute sú zakryté výrazným spracovaním, čo nemusí vyhovovať každému. Jedným z najväčších plusov je bezpochyby jej sladká a výrazná aróma. Táto naturálna Costa Rica je jednou z najlepších káv, aké sme mali možnosť ochutnať v rámci tohtoročného recenzovania.

Detailné body: aróma 5 – acidita 4 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 4,5.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - filtrovaná káva

Ladislav Király 8,5/10

Nová gesha od Goriffee ku mne dorazila s veľkou pompou. Už pred jej príchodom som zachytil informácie o tom, že ide o bombu vysokej kvality. Dokonca sa ku mne bočnými uličkami dostali názory, že by mohla dobyť recenzný rebríček Blogu o káve. Asi si viete predstaviť, že som sa začal dosť tešiť.

Po otvorení balíka na mňa vyletela doslova neskutočná vôňa. Zrná tejto kávy sú extrémne aromatické, čo je zjavne dôsledok veľmi výrazného spracovania. Extrémnosť spracovania potvrdzuje aj farba zŕn: napriek tomu, že ide o light roast, teda svetlé praženie, sú zrná veľmi tmavé. To znamená, že pri spracovaní bola dosť výrazne narušená ich štruktúra (toto nemá vyznieť zle).

detailný pohľad na zrná kávy Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee

Predĺžená fermentácia

V popise kávy na webe je ako spracovanie uvedené „natural – suché spracovanie“, ale to určite nevypovedá o všetkom, čo sa so zrnami dialo. Na obale som si následne všimol „Natural – EF“, pričom toto je už zrejmejšie. To tajomné EF totiž znamená Extended Fermentation, teda predĺžená fermentácia.

Káva aj vďaka dlhej fermentácii vonia extrémne dobre a zrná sú tmavšie, ako by sme od svetlého praženia čakali. Ich vôňa je veľmi výrazne cukríková a ja som si ich normálne rozsypal po stole, aby som sa arómy mohol nabažiť. Pri zrnách treba spomenúť aj ich už na oko vysokú kvalitu. Defekty medzi nimi nenájdete, prípadne len sťažka.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - váženie zŕn

Hľadanie receptu

Pri mletí sa vôňa ešte znásobila a niesla sa celým procesom prípravy. Pri odrazovom recepte som stavil na 21 klikov na Comandante a na 88-stupňovú vodu, pričom som použil 20 gramov kávy a 300 mililitrov vody. Vyšla mi z toho mimoriadne sladká, doslova cukríková záležitosť.

So svojim receptom som však nebol celkom spokojný a následne som ho upravil. Pomer kávy a vody som z 1:15 zvýšil na 1:17, pretože takejto výrazne fermentovanej káve to stačí. Teoreticky to môžete skúsiť aj s hrubším mletím, prípadne s nižšou teplotou vody. Takto spracované zrná sú totiž ľahšie extrahovateľné.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - príprava filtra

Niekomu sadne, inému nie

Celkovo je to nadpriemerne dobrá káva, ktorú som si užil. Mám rád fermentované kávy, ale miestami mám pocit, že v tomto prípade je fermentácia až príliš výrazná. Káve v každom prípade dodala svojskosť, jedinečný charakter a nezvyčajnú chuť.

Milovníci fermentovaných káv si pochutia, milovníci klasiky možno zvraštia obočie. Podľa mňa by ste túto kávu mali ochutnať. Je svojská a ktovie, možno vám tak sadne, že sa jej nebudete vedieť dopiť.

Ja udeľujem 8,5 bodu.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - Hario V60

Transparentnosť 5/5

Pri kávach tejto kvality a ceny sa ťažko hľadajú nedostatky týkajúce sa transparentnosti. Konkrétne pri tejto vieme, že ide o stopercentnú arabiku (1 bod) pochádzajúcu z Kostariky (1 bod).

Odroda gesha (1 bod) bola spracovaná naturálnou metódou s predĺženou fermentáciou (1 bod) a za jej produkciou stojí Eduardo Ramirez pôsobiaci v regióne Tarrazú (1 bod). Vieme aj to, že káva bola vypestovaná v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom a jej chuťový profil je cukríky, citrónové yuzu a kvety – za toto však dodatočný bod neudeľujeme.

Jediným mínusom je azda len skutočnosť, že na webe Goriffee stojí „Natural – suché spracovanie“ a nič viac. Na obale kávy však už je aj spomínaná skratka EF (Extended Fermentation – predĺžená fermentácia), čo je na chuti jednoznačne citeľné.

Udeľujeme plný počet 5 bodov.

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - hotová káva

Pomer cena/kvalita 5/5

Gesha od Eduarda Ramireza je pomerne drahá káva, veď 150 gramov je k dispozícii za 15 eur a kilovka vás vyjde na 97 eur. Napriek tomu si však myslíme, že za tú cenu stojí. Je to unikátna a jedinečná káva, akú nepijete každý deň. Malý 150-gramový balíček si ako lakocinku môže dopriať azda každý.

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť mohli rozhodovať na našich sociálnych sieťach, konkrétne na IG @blogokave alebo na FB @blogokavesk. Najviac z vás, až 44,7 percenta, hlasovalo za štyri body a presne toľko tomuto obalu Goriffee aj udeľujeme.

Tu však treba dodať, že je lesklý a fotil sa ťažko. Z každého uhla vyzeral inak a hral inými tónmi. Celkovo sa však zdá, že štyri body sú fér. Veľa z vás však hlasovalo aj za päť bodov, konkrétne 36,2 percenta. Počty percent za menej bodov boli do istej miery zanedbateľné. 

Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee - detailná fotografia obalu

Celkové hodnotenie 45,5/50

Záver

Gesha od Goriffee je nadpriemerne dobrá káva a v podstate len potvrdzuje vysokú úroveň, na ktorej sa táto pražiareň pravidelne pohybuje. Získala viac ako 45 bodov, čo sa v recenznom rebríčku podarí len máloktorej káve. Rozhodne ju odporúčame ochutnať, nie však konzervatívnym kávičkárom hľadajúcim horkosť a nulovú aciditu. S touto kávou by si totiž nepotykali.

Keď sa rozhodnete pre nákup na goriffee.com, využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Fest Čierny Deň v Bratislave

Košický festival výberovej kávy Fest Čierny Deň už 21.9. v Bratislave

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL