Zaujímavosti o káve

Prečo kvôli novým nariadeniam EÚ rastú ceny kávy?

Európska únia posilňuje svoj ekologický apel, pričom tentoraz to má priamy vplyv aj na rast cien kávy. Môže za to nové nariadenie EÚ o odlesňovaní, ktoré nadobudne účinnosť 30. decembra 2024 a ktoré sa okrem kávy dotkne aj iných komodít.

K naplánovaniu tohto kroku viedla skutočnosť, že až za približne 75 percent globálneho odlesňovania môže poľnohospodárstvo – a na odlesňovaní, ktoré je „ťahané“ Európskou úniou, sa káva podieľa 7 percentami. Farmári v mnohých krajinách najskôr vyklčujú les alebo prales, aby na jeho mieste pestovali poľnohospodárske plodiny. Takýto postup je dlhodobo neudržateľný a Európska únia sa rozhodla konať.

odlesňovanie - klčovanie pralesov
Nelegálny výrub lesov s cieľom vytvoriť nové pestovateľské územia. (Foto: Shutterstock)

Káva, kakao i ďalšie komodity

Situáciu rieši nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2023/1115 z 31. mája 2023 o sprístupňovaní určitých komodít a výrobkov súvisiacich s odlesňovaním a degradáciou lesov.

Upravuje povinnosti „hospodárskych subjektov a obchodníkov, ktorí na trhu Únie umiestňujú, sprístupňujú alebo z neho vyvážajú komodity ako hovädzí dobytok, kakao, káva, palmový olej, kaučuk, sója, drevo a výrobky z nich.“

Patrí tu teda napríklad aj kožený tovar, pneumatiky, gumové tesnenia, čokoláda, pražená káva, glycerín, sójový olej, preglejky, nábytok a rôzne výrobky papierenského a tlačiarenského priemyslu.

Konkrétne komodity a rovnako tak výrobky z nich, teda nebude možné dovážať do EÚ, sprístupňovať na trhu EÚ, ale ani vyvážať z EÚ. To všetko v prípade, že nebudú splnené tri podmienky: prvou je tá, že komodity nesmú spôsobovať odlesňovanie, druhou tá, že boli vyrobené v súlade s príslušnými právnymi predpismi krajiny produkcie a treťou tá, že k nim bude potrebné pripojiť vyhlásenie o náležitej starostlivosti.

Satelitný monitoring

Nariadenie hovorí konkrétne o tom, že v Európskej únii nebude možné obchodovať s komoditami, ktoré boli vypestované na území odlesnenom po decembri 2020. EÚ chce na kontrolu využívať nástroje založené na satelitnom monitoringu, ibaže s tým je spojených viacero problémov: mnohí z malých farmárov totiž ani nemajú podklady k tomu, kde ich pozemok začína a kde končí, prípadne nemajú ani listy vlastníctva alebo niečo podobné.

odlesňovanie - nelegálne ničenie dažďového pralesa v Brazílii
Vyklčovaný dažďový prales v Brazílii. (Foto: Shutterstock)

K situácii sa nedávno vyjadril aj Giuseppe Lavazza, predseda predstavenstva rovnomennej spoločnosti a veľkej globálnej pražiarne. Podľa neho nariadenie spôsobí obrovskú byrokratickú záťaž, s ktorou si farmári z chudobných krajín nedokážu poradiť. Dôsledkom bude omnoho menší počet fariem a spracovateľských staníc, z ktorých bude možné dovážať kávu do Európy. To automaticky spôsobí – a už aj spôsobuje – nárast cien.

Nariadenie splní len zlomok farmárov

Lavazza povedal, že napríklad v Strednej Amerike bude podmienky nariadenia spĺňať len veľmi málo farmárov. Predpovedá, že globálne to môže byť okolo 20 percent farmárov a pre niektorých pôsobiacich v odľahlých častiach Brazílie, Vietnamu, Indonézie alebo Kolumbie bude splnenie podmienok absolútne nemožné.

„Presné sledovanie celého kávového dodávateľského reťazca je veľmi ťažké,“ povedal Lavazza na stretnutí s novinármi. „Pre mnoho krajín je to absolútne nemožné, pretože na to nemajú infraštruktúru. Svoju farmu musíte zakresliť použitím satelitných súradníc a všetky dáta zadať na digitálnu platformu. Farmári v Európe toto asi zvládnu, ale v mnohých producentských krajinách to nebude možné zvládnuť.“

Farmári nebudú vyvážať do EÚ

V niektorých pestovateľských krajinách pôsobia aj farmári, ktorí dokonca nemajú ani elektrinu. Pozbierajú kávovníkové čerešne, odnesú ich na spracovateľskú stanicu a dostanú za to zaplatené. Svoj pozemok však nedokážu vymedziť a tým pádom nebudú môcť dokázať, že k decembru 2020 nebol zalesnený.

kávovníkové čerešne v dlaniach
Kávovníkové čerešne. (Foto: Shutterstock)

Je veľmi pravdepodobné, že takíto malí producenti sa o splnenie podobných podmienok ani nebudú zaujímať. Pravdepodobne budú akceptovať, že svoju kávu nebudú vyvážať do krajín Európskej nie a nájdu pre ňu iné odbytištia.

Hrozba sankcií a pokút

Hospodárske subjekty a obchodníci musia do 29. decembra 2024 preveriť svoje dodávateľské reťazce a od 30. decembra už na trh nesmú uvádzať zásoby, ktoré nespĺňajú nové podmienky. Všetka takáto káva by totiž musela byť okamžite stiahnutá z trhu. Tu treba dodať, že pre malé a stredné podniky platí predĺžená lehota do 30. júna 2025.

Spoločnosti, ktoré by od 30. decembra predávali napríklad kávu bez legitímneho pôvodu, sa vystavia finančným rizikám. Hrozia im pokuty až do výšky 4 percent ich celkového ročného obratu v EÚ, ale hrozí im aj konfiškácia výrobkov alebo príjmov, dočasný zákaz umiestňovať príslušné komodity a výrobky na trh, obchodovať s nimi či vyvážať ich, prípadne aj dočasné vylúčenie z postupov verejného obstarávania.

Napríklad spomínaná Lavazza má svoje pražiarne takmer výlučne v Európe. Kávu napraží na starom kontinente a potom ju vyváža do celého sveta, čo by bolo podľa nového nariadenia problematické, lebo do EÚ by mohla prísť len „legitímna káva“.

„Ak Briti nezavedú podobné pravidlá, možno budeme pražiť v Británii,“ zareagoval Giuseppe Lavazza. „Ďalšími možnosťami sú USA alebo Čína.“

kávovníková plantáž
Takto vyzerajú kávovníkové plantáže, z ktorých pochádza hlavne komoditná káva. (Foto: Shutterstock)

Cena kávy rastie a porastie

Celá táto situácia sa spolu s niektorými ďalšími faktormi premietla aj do ceny kávy na svetových trhoch, ktorá už išla nahor. Zelené zrno je omnoho drahšie, ako bolo pred rokom, a viaceré slovenské pražiarne už boli nútené upravovať ceny svojich balíčkov – zväčša tak spravili „potichu“.

Je pravdepodobné, že najvýraznejší nárast ešte len príde. Na pamäti pritom treba mať aj skutočnosť, že u nás na Slovensku sa do vzostupu cien kávy premietne aj avizované zvýšenie DPH.

Paradoxne, instantnej kávy sa nové nariadenia EÚ netýkajú.

Na záver dobrá správa: na Blogu o káve pravidelne nájdete zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy, vďaka ktorým ušetríte 10 percent – kliknite TU.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close