Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Sedmitchka prvýkrát napražila kávu pre automaty: Gummbear chutí ako jahodová Milka

Slovenská pražiareň kávy Sedmitchka je známa produkciou vysoko kvalitných výberových káv. Keď prídu na akýkoľvek kávový festival, tak sú jeho ozdobou. Ich kávy rozvoniavajú na niekoľko metrov a aróma priťahuje ako magnet. Majú však aj „problém“: top kávy, ktoré ponúkajú, pre široké publikum zväčša nie sú cenovo dostupné a až 80 percent ich produkcie tak mieri do zahraničia.

Pražiareň kávy z Dubnice nad Váhom však chce tešiť aj slovenské kávové publikum a do ponuky teraz zaradila niekoľko noviniek. V redakcii sme ochutnali espresso blend Gummbear, ktorý je s cenou 10 € za 200 gramov a 36 € za kilogram vôbec najlacnejšou kávou, akú Sedmitchka kedy mala v ponuke.

Sedmitchka - zmes Gummbear

Káva pre automatické kávovary

„Našu produkciu doposiaľ tvorili len kávy pražené na filter a pomerne svetlé praženia na espresso, s ktorými si automatické kávovary neporadia,“ prezradil pražiar Ondrej Mišovič pre Blog o káve. „Chceme však oslovovať aj publikum, ktoré má automatické kávovary, takže sme napražili aj niečo stavané špeciálne pre tieto stroje.“

Po otvorení špecifickej nádobky, v akej kávu predáva málokto, som našiel veľmi pekné zrná s minimom defektov, ktoré boli pražené stredne tmavo. „Stále je to pomerne svetlé praženie. Nastavili sme ho však tak, aby ho zvládli aj automatické kávovary a aby v zrne stále ostalo niečo iné a výnimočné,“ dodal Ondrej.

Gummbear - Sedmitchka

Blend určený pre široké publikum

Ja som bol v prvej chvíli po otvorení balenia prekvapený, pretože niečo takéto som v podaní Sedmitchky ešte nezažil. Už podľa vône je zrejmé, že ide o blend určený pre široké publikum a zďaleka to nie je žiadny svetlo pražený úlet, s akým si túto pražiareň asociujem.

Ide o zmes Brazílie Sul de Minas a Etiópie Sidama Bensa, ktorá chuťovo prevzala niečo z oboch krajín. Vďaka brazílskej káve je orieškovo-čokoládová a v dochuti aj trochu kakaová, vďaka Etiópii je však ozvláštnená aj o ovocné tóny pripomínajúce lesné plody a gumové cukríky. Gummbear podľa mňa môže byť kávou, ktorá konzervatívne ladenému publiku naznačí krásy veľkého kávového sveta.

Gummbear z pražiarne Sedmitchka - detail zŕn

Prepojenie Brazílie s Etiópiou

Zaujímavé slová mi po ochutnávke povedal barista Blogu o káve Filip Lörinc. „Vôňa kávy je veľmi sladká a cítiť v nej brazílske i etiópske tóny. Brazília jej dodáva vôňu čokolády a jemnú orieškovosť a Etiópia vôňu lekváru z lesných plodov,“ uviedol Filip.

Cupping kávy ukázal, že na jednotlivých teplotných stupňoch Gummbear chutí inak: “Za horúca sme na jazyku nachádzali hlavne prvky zastupované brazílskou kávou – mliečnu čokoládu a oriešky. Za studena v nej zase dominovali gumové cukríky a lesné plody. Niekde v strede, za tepla sa obe skupiny dostali do absolútnej synergie a chute sa prepojili. V tomto momente sa káva prezliekla za ovocné čokoládové pralinky.“

blend Gummbear z pražiarne Sedmitchka - cupping

S chuťou jahodovej Milky

V pražiarni Sedmitchka tento blend namiešali veľmi umne. Spojili dve de facto protichodné kávy, ktorých chute sa zaujímavo prepájajú. V jednom okamihu je v espresse možné nájsť aj chuťovú asociáciu s extrémne populárnou čokoládou. „Espresso chutí ako jahodová čokoláda nemenovanej značky s fialovou kravou v logu,“ usmial sa Filip Lörinc. „Má stredne ťažké, smotanové telo a príjemnú kakaovo ovocnú dochuť.“

Gummbear z pražiarne Sedmitchka je počin s jasnou víziou. Vytvára sladké a súčasne mierne ovocné espresso, ktoré by malo sadnúť ozaj každému. Ochutnajte a dajte vedieť, či sa trafilo aj do vašich preferencií.

blend Gummbear z pražiarne Sedmitchka - espresso

Espresso Blends Bundle

Pražiareň Sedmitchka okrem toho napražila aj ďalšie dve podobné kávy. Jedna sa volá Yogurtini a jej chuťový profil predstavujú smotanový jogurt, lesné ovocie a horká čokoláda. Ďalšou je Jolly Rancher s chuťovým profilom kyslé cukríky, ružový čaj, mliečna čokoláda.

Všetky tri spomínané kávy – Gummbear, YogurtiniJolly Rancher – si môžete zakúpiť aj v rámci jedného balíka. Ten nesie názov Espresso Blends Bundle a na eshope sedmitchka.coffee je k dispozícii za 25 €.

Espresso Blends Bundle - Sedmitchka


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close