Recenzie káv

Najlepšia káva v histórii recenzií Blogu o káve: Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia

Pražiareň Coffia patrí z hľadiska kvality ponúkaných káv dlhodobo medzi absolútnu slovenskú špičku. Pražiar Michal Maliarik je známy tým, že do ponuky si vyberie len to ozaj najlepšie. Ochutnáva desiatky až stovky vzoriek, no drvivá väčšina u neho neobstojí. Jeho kávy sa pohybujú od cca 87 SCA bodov vyššie, po tých „obyčajnejších“ ani nejde. Komoditnú kvalitu u neho nenájdete a dokonca u neho nenájdete ani žiadne zmesi.

Keď do prísnej recenzie Blogu o káve nominoval Kolumbiu Monteblanco (recenzovali sme praženie na filter, ale na eshope nájdete aj kávu na espresso), tušili sme, že pôjde o poriadnu bombu. Tušenie a realita však môžu byť dve celkom rozdielne veci. To, čo chutí samotnému pražiarovi, teoreticky nemusí sadnúť nám v redakcii, aj keď minulé skúsenosti s danou pražiarňou naznačovali, že pri tejto káve by sme si podľa všetkého mali prísť na svoje.

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, pretože tu nie je čo zahmlievať. Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia je doposiaľ najlepšou kávou, akú sme v recenziách mali. Žiadna káva ešte nikdy nezískala také množstvo bodov. V skutočnosti stratila len jeden jediný z päťdesiatich.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - obal položený na stole

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 25/25

Zrná

Takmer 90-bodový Pink Bourbon (cuppingové skóre 89,75) azda nemôže mať ani chybu. Presne také je zrno, ktoré nachádzame v balíčku – uniformné a rovnomerne  napražené do svetlohneda. V celom balíku sa nevyskytuje azda ani jeden defekt. Nemáme žiadnu výhradu.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - zrná

Aróma

Vôňa tejto kávy sa dá opisovať len v superlatívoch. Je megasladká a extrémne zaujímavá. Nepôsobí príliš prehnane, no aj napriek tomu je ľahko zapamätateľná a výrazná. Do poznámok sme si zapísali citrónový koláč, kvetiny a sušené tropické ovocie.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - mletá káva

Cupping

Pri cuppingu sme sa len slastne zalizovali. Ochutnávka Kolumbie Monteblanco bola neskutočnou chuťovou jazdou. Za horúca sme našli sladký citrónový koláč, sušený ananás. Za tepla sa prejavilo zrelé tropické ovocie (hlavne mango a ananás) a výrazná kvetinovosť, za studena sa acidita kávy zvýraznila a pripomínala marakuju. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť kvetinovo-citrusová, dlhotrvajúca.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - cupping

Filter

Filtrovaná káva nám ponúkla rovnaké chute ako cupping. Chute boli výrazné, no vyvážené a čisté. Chuť tvorila výrazná sladkosť citrónového koláča a zrelého tropického ovocia. Acidita bola zastúpená pomarančmi a marakujou a horkosť sme nenachádzali takmer žiadnu. Každý dúšok navyše príjemne rozjasňovala zaujímavá kvetinovosť.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - príprava filtrovanej kávy

Celkové hodnotenie

Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia nemá v podstate žiadnu chybu. Kvalitná odroda Pink Bourbon je spracovaná experimentálnym, no nie prehroteným spôsobom, a do toho je majstrovsky napražená. Je nám cťou recenzovať takéto kávy.

Bodovanie: aróma 5 – acidita 5 – telo 5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - hotová filtrovaná káva

Ladislav Király 9/10

Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia nám do labu prišla ešte pred oficiálnym nasadením na eshop. Odosielali nám ju v okamihu, keď ešte nebola hotová ani nálepka a niečo takéto je pre mňa vždy veľká pocta. A vlastne o to viac, že ide o kávu od jedného z najlepších pražiarov na Slovensku Michala Maliarika.

Tohto človeka som už neraz ospevoval a za mňa osobne môžem povedať, že jeho kávy mi na našom trhu chutia úplne najviac. Pred otvorením balíčka som sa zamýšľal nad tým, či je to v tomto prípade vlastne dobré alebo nie. Od kávy mám totiž automaticky extrémne vysoké očakávania a aj malé sklamanie vo mne môže rozvíriť štipku negatívnej emócie, kvôli ktorej už z kávy teoreticky nemusím byť stopercentne unesený. Dosť však týchto planých úvah.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - pracovný obal

Praženie a aróma

Keď som otvoril balík, tak som si opäť raz pripomenul, že intenzitu praženia je pri týchto experimentálnych spracovaniach nemožné posúdiť voľným okom. Pri top pražiaroch, medzi ktorých Michal patrí, to musím uzavrieť len tak, že káva je pražená presne tak, aby nám ako konzumentom ponúkla absolútne maximum a najúžasnejší chuťový pôžitok. Veď tie certifikáty SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional asi nemá náhodou.

Čo sa týka arómy zŕn, tak sme v recenziách Blogu o káve mali aj kávy, ktoré voňali lepšie a ktoré ma úplne opantali. Čisto subjektívne. To bol prvý dojem, ktorý som mal. Na druhej strane musím povedať, že som nenašiel ani žiadne negatívum, len som úplne neodpadol. Súčasne však platí, že vôňa kávy sa počas mletia a zalievania veľmi výrazne zlepšovala a už som začínal pociťovať značne väčšie nadšenie.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - detail zŕn

Hľadanie receptu

Pri odrazovom recepte som stavil na 20 gramov kávy, 300 ml vody, 25 klikov na mlynčeku Comandante a vodu nahriatu na 90-stupňov. Bolo to super, ale mal som tušáka, že možno sa dá z kávy dostať aj viac. Zamieril som na eshop Coffie, kde už v danej chvíli káva bola „nahodená“ a vyskočil mi odporúčaný recept:

In: 30g
množstvo vody: 400 ml
mletie na ek43: 14.3 (veľmi hrubé)
čas: 2:10

Blooming 60g vody 30s. V 30. sekunde zalievame do 290g, počkáme kým stečie asi cm, potom druhý zálev do 400ml. Celkový čas 2:10.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - príprava filtra

Všimol som si, že pomer kávy a vody je v tomto prípade cca 1:13. Napísal som pražiarovi, ako by som mohol prepočítať mletie EK43 na kliky na Comandante a povedal mi, že by to malo byť 24 klikov. V tomto som teda nebol ďaleko. Súčasne mi však odporučil teplotu vody zdvihnúť na 96 stupňov.

Tu sa mi potvrdilo, že aj takéto na pohľad malé zásahy sa môžu postarať o značný chuťový rozdiel. Káva odrazu lepšie voňala a aj chuťovo bola akoby komplexnejšia a lepšie mi hladila zmysly. Našiel som v nej celé spektrum rôznych chutí, ktoré boli veľmi čisté a ktoré už vyššie opísali naši baristi.

Sto ľudí, sto chutí

Uzavrieť to musím tak, že Kolumbia Monteblanco v podaní pražiarne Coffia je dokonalá a úžasná káva. Pri kávach tejto úrovne sa už bavíme len o absolútnych detailoch, ktoré rozhodujú o finálnom počte bodov. A tie sú v tomto prípade už len subjektívne, veď ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí.

Ja to za seba vnímam tak, že sme v recenziách mali už aj kávy, ktoré ma „odpaľovali“ ešte o trochu viac. Napríklad Indonézia Kerinci z rovnakej pražiarne, pri ktorej som mal chuť básniť. Z tejto som nadšený, ale rýmy nechrlím, haha. Udeľujem teda „iba“ 9 bodov.

Kolumbia Monteblanco - pražiareň Coffia - Hario V60

Transparentnosť 5/5

Pri tejto káve vieme, že pochádza z Kolumbie (1 bod) a je to arabika odrody Pink Bourbon (1+1 bod), ktorá bola spracovaná metódou „extended fermentation fully washed“ (1 bod). Navyše vieme aj to, že farmárom je Rodrigo Sanchez Valencia (1 bod) pôsobiaci v regióne Huila.

Toto sú všetko veci, za ktoré udeľujeme body, ale o káve toho vieme omnoho viac. Bola vypestovaná v nadmorskej výške 1 730 metrov nad morom, má cuppingové skóre 89,75 a oficiálny chuťový profil je passion fruit, bazový kvet, med, ibištek, citrón, pomaranč, mandarínka, šípky a mango. V týchto takmer dokonalých kávach dokážu odborníci nájsť ozaj všetko možné.

Ďalšie informácie o pôvode kávy a jej spracovaní nájdete na produktovej stránke Kolumbie Monteblanco na eshope coffia.sk.

Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia

Pomer cena/kvalita 5/5

Kolumbia Monteblanco nepatrí medzi najlacnejšie, pretože 250-gramový balíček stojí 22,50 €, ale možnosť ochutnať takýto skvost za to rozhodne stojí. Udeľujeme plný počet 5 bodov, absolútne nie je o čom.

Pri nákupe na coffia.sk navyše môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

Dizajn obalu 5/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, pravidelne rozhodujete vy, čitatelia Blogu o káve. Aj teraz ste tak mohli spraviť v storkách na Facebooku @blogokavesk a Instagrame @blogokave.

Pre Coffiu to dopadlo veľmi dobre, pretože drvivá väčšina z vás hlasovala za štyri alebo päť bodov. Napokon to „vyhrali“ päťbodové hodnotenia, ktorých sme narátali 42,3 %. Štvorbodových hodnotení bolo 38,5 %, za tri body hlasovalo 11,5 % a za nižšie body to boli zanedbateľné percentá.

Kolumbia Monteblanco - Coffia - produktová fotka
Kolumbia Monteblanco.

Celkové hodnotenie 49/50

Káva Kolumbia Monteblanco z pražiarne Coffia získala neuveriteľných 49 bodov z 50, čo sa v histórii našich recenzií ešte nikdy nestalo. Nikdy sa nestalo ani to, aby baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc nejakej káve udelili plný počet 25 bodov a dostala päťky vo všetkých nimi hodnotených kategóriách.

Jediný bod som napokon strhol ja, ale čo už. Na kávu, ktorá ma úplne oslní a z ktorej definitívne odpadnem, si ešte budem musieť počkať. Tak či tak si po tejto recenzií myslím, že Coffia je z hľadiska ponúkanej kvality káv najlepšia pražiareň na Slovensku. Ďakujem za všetky zážitky, ktoré som so zrnom tejto značky už mohol zažiť.

PS: na eshope coffia.sk platí zľavový kód BLOGOKAVE10. Poďte aj vy ochutnať ako chutí strop súčasnej slovenskej kávovej scény.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close