Predstavujeme nové kávy

Kávy s ovocnými príchuťami? Alter-Nativ napražil uletený degustačný set

Slovenská pražiareň kávy Alter-Nativ je slovenskou spojkou pre Luku Ondrišáka, ktorý dováža najlepšie kávy z Indonézie. Luka žije v tejto krajine už viac ako desať rokov, cestuje po Indonézii a vyhľadáva farmárov, ktorí to robia dobre. Teda nie dobre, ale výborne.

Luka so svojimi ľuďmi aktuálne experimentujú aj s ochutenými kávami, ktoré sa u nás označujú aj ako infúzované alebo macerované. Presný priebeh spracovania nie je detailne známy, pretože spracovatelia si uchovávajú výrobné tajomstvo, ale ide o určitý spôsob fermentovania kávovníkových zŕn za pomoci ovocných štiav.

infúzované kávy od AlterNativ - degustačný set

Pražiareň Alter-Nativ predstavila degustačný set, v ktorom sa nachádzajú kávy s príchuťou liči, jazmínu, melónu, broskyne a jahody. Ja som ich všetky ochutnal a nižšie vám prezradím, ktoré mi chutili najviac. S rovnakou otázkou som navyše oslovil aj pražiara Patrika Zahradského.

Môj tip: pri nákupe na avcoffee.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte 10 percent.

degustačný set infúzovaných káv
Obal setu sa mi páči.

Infúzované kávy majú fanúšikov i odporcov

Hneď na začiatok napíšem, že kávy, ktoré označujeme ako infúzované alebo macerované, majú svojich fanúšikov i odporcov. Fanúšikovia tvrdia, že takto ochutené kávy ľahšie oslovia laické publikum. Odporcovia zasa hovoria, že sa tak zabije skutočná pôvodná chuť kávy. Obe strany majú pravdu.

„Infúzia zelených kávových zŕn je inovatívny spôsob, ako vytvárať kávu s jedinečnými chuťovými vlastnosťami,“ stojí v popise degustačného setu na stránke avcoffee.sk. „Do kávového zrna sa dostávajú nové chute a arómy prostredníctvom fermentácie, s pridaním určitého ovocia, bioenzýmu z ovocia alebo inej plodiny.“

infúzované kávy - degustačný set - AlterNativ
Jednotlivé balíčky vnútri sú na pohľad nudnejšie, ale vnútri skrývajú poklad 😛

Čo je to infúzovaná káva?

Priznám, že mne osobne sa pojem „infúzovaná káva“ príliš nepozdáva, ale to som ja. Skôr som používal výraz „macerovaná káva“, no to je podľa všetkého to isté. Proces, ktorým kávovníkové zrno prechádza, asi najlepšie opíšeme slovom kofermentácia.

Kofermentácia je podľa oficiálnej definície inovatívna metóda spracovania kávy, pri ktorej sa kávovníkové zrná fermentujú spolu s prísadami, ako sú ovocné roztoky či iné aromatické látky. Tento proces má za cieľ preniesť špecifické chute a arómy z pridanej látky do kávy.

degustačný set infúzovaných káv od AlterNativ - liči - zrná
Z každej kávy som použil 20 gramov.

Definícia kofermentovanej kávy

Kofermentovaná káva sa vyrába procesom fermentácie, pri ktorom sa kávovníkové zrná nechávajú kvasiť spolu s inými prísadami, ako napríklad ovocnými roztokmi (napr. ananás, mango, jahody) alebo inými rastlinnými extraktmi. Tento proces prebieha zvyčajne pri mokrom spracovaní, keď sú zrná ešte v ich sliznatej vrstve (mucilage), ktorá uľahčuje prenos chutí a aróm z prísad.

Výsledkom je káva so špecifickými a výraznými chuťovými tónmi, ktoré pochádzajú z použitých prísad. Kofermentácia je populárna medzi výrobcami, ktorí hľadajú unikátne a experimentálne chute, a táto metóda tiež ponúka nový spôsob, ako obohatiť profil kávy o neobvyklé arómy a tóny.

degustačný set infúzovaných káv a levík
Pomáhal mi aj syn Alan. Keď na chvíľu odbehol, nechal ako dozor levíka.

Degustačný set od Alter-Nativ

Slovenská pražiareň kávy Alter-Nativ ponúka degustačný set 5×50 gramov, v ktorom sa nachádzajú kávy s príchuťou liči, jazmínu, melónu, broskyne a jahody. Pri nákupe na eshope avcoffee.sk si môžete vybrať, či tento set chcete v pražení na filter alebo espresso.

Procesom kofermentácie bola v tomto prípade spracovaná odroda arabiky zvaná Catimor, ktorú v nadmorskej výške 1 400 metrov nad morom dopestovali farmári v okolí jazera Toba na Sumatre. O samotné spracovanie sa postaral vizionár a inovátor John Kwe, ktorý je tzv. Q Processing Instructor, teda inštruktor procesov spracovania kávy. Inak povedané veľká kapacita, ku ktorej chodia na školenia farmári z celej Indonézie.

degustačný set infúzovaných káv - AlterNativ - melón
Melónová chuť mi príliš nepasovala.

Ktoré kávy mi chutili najviac?

Postupne som si urobil filter (mal som praženie určené na prípravu filtrovanej kávy) zo všetkých piatich príchutí nachádzajúcich sa v degustačnom sete. Rozhodol som sa, že pri všetkých využijem rovnaký spôsob prípravy: 20 gramov kávy, 300 ml vody, 24 klikov na mlynčeku Comandante a zalievať budem 90-stupňovou vodou. Najskôr blooming 60ml, následné doliatie do 150ml a posledné doliatie do 300 ml.

Napokon konštatujem, že za mňa osobne má najväčší potenciál jahodová kofermentácia. Tá nebola prehnane silná a človek sa jej tak rýchlo neprepije. Veľmi mi sadla aj broskyňa a jazmín, ktoré by som dal na delené druhé miesto. Na štvrtej priečke je za mňa liči, ktorému neviem prísť na chuť a na posledné miesto dávam melón. Táto chuť mi ku káve vôbec nepasuje a súčasne sa mi zdá byť veľmi silná.

degustačný set infúzovaných káv od AlterNativ - hotová filtrovaná káva
Ale niektoré chute mi teda pasovali extrémne.

S otázkou zoradenia káv podľa osobných preferencií som oslovil aj pražiara Alter-Nativ Patrika Zahradského. Jeho poradie vyzerá nasledovne: 1. jahoda, 2. liči, 3. jazmín, 4. broskyňa, 5. melón.

Zľavový kód BLOGOKAVE10

Veľmi ma zaujíma, ktoré kávy z degustačného setu najviac sadnú vám. Na stránke avcoffee.sk ho nájdete v pražení na filter i na espresso. Set vás vyjde na 24,90€, so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 niečo ušetríte. Túto kúpu podľa mňa neobanujete.

degustačný set infúzovaných káv od AlterNativ - detail
Celkovo veľké MŇAM. Odporúčam ochutnať!


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close