Recenzie káv

Bourbon Papayo z pražiarne Kávoholik: Jedna z najlepších káv, ktoré sme tento rok mali

Slovenská pražiareň kávy Kávoholik má vo svojej ponuke obrovské množstvo špičkových káv. Veď si len pozrite eshop kavoholik.sk a nebudete vedieť, po čom skôr siahnuť. My sme sa tentoraz rozhodli zrecenzovať kávu Bourbon Papayo od spracovateľa Edwina Noreñu a bol to poriadny odpal. V dobrom.

Podobných odpalov pritom Kávoholik ponúka veľmi veľa, veď len od spomínaného Noreñu má v ponuke desať káv – najviac spomedzi všetkých európskych pražiarní.

Bourbon Papayo je pomerne nezvyčajná odroda arabiky s dosť veľkými zrnami. Nie je príliš častá, ale ako sme sa pomohli presvedčiť, ponúka veľmi vysokú kvalitu. Detailne sme si na ňu posvietili a už na začiatok recenzie povieme, že túto kávu by ste mali ochutnať. Poďte zistiť, koľko bodov „chytila“ v jednotlivých kategóriách.

Dobrá rada nad zlato: pri nákupe na kavoholik.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - obal spredu

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 24/25

Zrná

Káva sa skladá z jedinej odrody – Bourbon Papayo spracovanej metódou Yellow Honey CM. V balíku nachádzame kvalitné zrná uniformných tvarov a veľkostí a s nízkym obsahom defektov. Povrch zŕn je svetlohnedý s jemne zvráskavenou textúrou, čo zodpovedá experimentálnemu spracovaniu.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - zrná

Vôňa

Aróma kávy je netradičná. Jej najvýraznejším prvkom je citrónová tráva. Celkovo sa vôňa tejto kávy len veľmi ťažko prirovnáva ku káve. Má akýsi ázijský až orientálny nádych.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - mletá káva

Cupping

Citrónová tráva z arómy sa vo veľkej miere preniesla aj do chuťového testu. Citrónovú trávu sme v káve cítili za horúca, tepla aj studena. Sprevádzali ju výrazné kvetinové tóny fialiek a jazmínu. Za tepla a studena sa v káve objavil slivkový lekvár a príjemná acidita bobuľového ovocia. Telo kávy je stredne ťažké, chute vyvážené a dochuť neskutočne dlhá – kvetinová.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - cupping

Filter

Bourbon Papayo od Edwina Noreñu je netradičný a funky. Filter z neho nás neskutočne bavil. V chuti dominovali kvetiny a citrónová tráva, sladkosť slivkového lekváru a jablčná acidita.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - zalievanie kávy

Celkový dojem

Bourbon Papayo od pražiarne Kávoholik je jednou z káv, ktoré by sme zaradili do svetovej extratriedy. Prepája svetovú triedu farmára a pražiara.

Detailné body: aróma 4,5 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - filtrovaná káva

Ladislav Király 9/10

Osobne som unesený z jednej veci: keď si na eshope kavoholik.sk dáte rubriku „to najlepšie na filter“, vnoríte sa do doslova neskutočného sveta. To, čo tam oni majú, je na slovenské pomery neuveriteľné. Množstvo absolútne špičkových káv, z ktorých by asi všetky atakovali vysoké priečky nášho recenzného rebríčka.

Nemáme však kapacitu na to, aby sme ich všetky obodovali a do istej miery náhodou sme stavili práve na Bourbon Papayo. Autorom a spracovateľom tejto kávy je Edwin Noreña, pričom len od tohto jediného človeka má Kávoholik v ponuke desať rôznych káv. Všetky luxusné a pomerne drahé. Ale na druhej strane s vynikajúcim pomerom cena/kvalita.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - pohľad na zrná

Veľké zrná

Teraz k veci. Keď som otvoril balíček Bourbon Papayo, vyletela na mňa veľmi príjemná vôňa, ktorá mi pripomínala citrónovú trávu. Nie som žiadny senzorický expert, ale tieto vnemy boli extrémne silné a určite ich pocítite aj vy.

Keď som si zrná vysypal na stôl, pôsobili mohutne a boli pomerne veľké. Hneď mi pripomenuli odrodu Pacamara a čudoval som sa, že to vlastne nie je Pacamara. Následne som začal googliť a zdá sa, že Bourbon Papayo môže byť jej vzdialený príbuzný, ale to asi necháme na nejaký samostatný článok.

Zrná sú svetlo pražené, ale okamžite vidieť, že ide o experimentálnu metódu spracovania, pretože sú tak trochu fľakaté. To je úplne v poriadku, ale pri podobných kávach mi vždy začne vŕtať hlavou, čo to so zrnami vlastne robili. Človek sa musí pripraviť na to, že ich pôvodné chute boli dosť zdeformované. Teda aspoň ja to vnímam takto.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - detail zŕn

Neskutočná slivková vôňa

Keď som však kávu začal zalievať, hneď som na všetky úvahy zabudol. Voňala neskutočne slivkovo a celé tie aromatické vnemy na mňa pôsobili doslova omamne. Začal som prepadať nadšeniu, čo sa mi pri tohtoročných recenziách stalo možno tak trikrát. Hovoril som si, že táto káva je fakt vysoký level. Alebo len jednoducho sedí mojim preferenciám.

A čo je najlepšie, rovnako omámený som ostal aj po ochutnávke. Za mňa osobne je táto káva v mojom hodnotení niekde tesne nad hranicou 9 bodov. Dokonca mi chutí viac ako súčasný líder nášho recenzného rebríčka, a to už je čo povedať.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - váženie zŕn

Deväť

Keď som spomínal, že sa pohybujeme nad hranicou 9 bodov, tak by to bolo možno 9,2 a tým pádom sa  zaokrúhlene dostávame na deviatku. Táto káva mi veľmi sedí a myslím si, že by som ju vedel piť každý deň.

Ale pozor: bežné publikum, ktoré je zvyknuté na horké supermarketové kávy bez acidity, musím vopred varovať. K ochutnávke tejto kávy treba pristúpiť s otvorenou mysľou a bez akýchkoľvek šablón týkajúcich sa toho, ako by káva „mala“ chutiť.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - blooming

Recept ako bonus

Kontaktoval som pražiara Olivera Peštu a opýtal som sa ho na ním odporúčaný recept. Odpoveď som dostal takúto:

20 gramov kávy
300 ml vody zohriatej na 94 stupňov
zalievanie 5x60ml každých 30 sekúnd
čas 2:30 až 3:00

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - príprava filtrovanej kávy

Transparentnosť 5/5

Keď zavítate na eshop kavoholik.sk, kliknite si pri konkrétnej káve na „detaily produktu“ a ihneď nájdete v podstate všetko, čo hľadáme a bodujeme. Obsah arabiky 100% (1 bod), krajina pôvodu Kolumbia (1 bod), odroda Bourbon Papayo (1 bod), spracovanie Yellow Honey CM (1 bod).

Posledný piaty bod udeľujeme za názov spracovateľskej stanice, meno farmy alebo meno farmára. V tomto prípade vieme, že spracovateľom je Edwin Noreña, ale na eshope Kávoholika, a rovnako tak na obale kávy, sú aj ďalšie informácie. Škoda len, že presnejší opis metódy spracovania je v angličtine.

Pomer cena/kvalita 5/5

Malé 200-gramové balenie Bourbon Papayo je na eshope kavoholik.sk v okamihu písania tejto recenzie nacenené na 20,52 € s DPH, pričom po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 sa dostanete pod sumu 19€.

Za takéto malé množstvo kávy je to pomerne dosť, ale keď vezmeme do úvahy unikátnosť a inakosť tejto kávy, ide podľa nás o vynikajúci pomer cena/kvalita. Akceptujeme, že väčšina bežných kávičkárov nie je pripravená dať za kávu toľko peňazí, ale ani Ferrari si nekúpi každý. Pomer cena/kvalita je v tomto prípade v poriadku, dávame plný počet bodov.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - detail obalu

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť rozhodovali vy, čitatelia Blogu o káve. Spraviť ste tak mohli na našom facebookovom konte @blogokavesk alebo na instagramovom konte @blogokave. A pre Kávoholik to teda dopadlo dosť dobre.

Najviac z vás, dovedna 35,4 % bolo za štyri body a ďalších 32,3 % za päť bodov. Tým pádom udeľujeme štyri body, čo je veľmi fajn vizitka. Kávoholik menil obaly len nedávno a podľa všetkého urobil dobre, pretože nový dizajn sa drvivej väčšine z vás páči. Ďalších 18,5 % z vás bolo za tri body a za dvojku, jednotku alebo nulu hlasovalo absolútne minimum ľudí.

Celkové hodnotenie 47/50

Káva odrody Bourbon Papayo spracovaná Edwinom Noreñom je veľmi vysoká liga. Pre mňa osobne to bola prvá skúsenosť s Bourbon Papayo, ale tuším, že o tejto odrode ešte budeme počuť. A počuť ešte budeme aj o Oliverovi Peštovi, ktorý toto zrno v pražiarni Kávoholik napražil. Patrí medzi top pražiarov na Slovensku a je super, že Kávoholik mu dáva možnosť pracovať s množstvom rôznych zŕn rôznych spracovaní.

Keď ste ešte neochutnali žiadnu výberovku od Kávoholika, je čas tak spraviť. Pri nákupe na kavoholik.sk využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Vyššie ceny niektorých káv zrkadlia ich enormnú kvalitu, nebudú to vyhodené peniaze, fakt.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close