Exkluzívne

WineTaste: Žilinská vinotéka s lokálnymi produktmi a kávou od Verticcio

Nedávno sme vydali článok, v ktorom sme sa venovali téme prepojenia vína a kávy. Pri tejto príležitosti sme navštívili zaujímavý koncept v Žiline, ktorý na prvý pohľad s kávou nemá veľa spoločné. Na novo vystavanom žilinskom sídlisku Rudiny II. nájdete nenápadný priestor, ktorý vás pozve na skvelé víno, no vychutnáte si tu aj kávu. 

Víno ku káve jednoznačne patrí. Obe komodity majú mnoho spoločného a majú sa od seba čo učiť. Príbehom vinotéky a kaviarne WineTaste nás previedol Martin Ďubek, ktorý je tvorcom tohto zaujímavého konceptu. V akomsi spoločenskom centre nového sídliska sa nachádza viacero gastro prevádzok, medzi nimi aj kaviarne.

vinotéka WineTaste v Žiline - Martin Ďubek

Metropola od Verticcio a k tomu pohár vína

Je pravdou, že celý koncept je orientovaný viac na víno ako samotnú kávu. Espresso blend zo žilinskej pražiarne Verticcio však má v tejto milej vinotéke dôležité opodstatnenie. 

Od svojho založenia v apríli 2022 je celá prevádzka nekompromisne orientovaná na lokálne produkty. V tomto presvedčení spočíval aj výber kávy na mlynček. Keďže Verticcio je žilinská pražiareň, o lokálnosti niet najmenších pochýb. 

Blend Metropola je klasická káva, ktorá uspokojí majoritnú časť kávičkárov. Jej princíp je jednoduchý – arabika a robusta v pomere 80/20. V balíku kávy nájdete štyri rôzne originy, ktorými sú Kuba, Brazília, Etiópia a Uganda. Práve dve africké krajiny napovedajú, že očakávanú čokoládovo-orieškovú paletu náznakom spestrí viac sladkých chutí, ako by ste čakali. 

vinotéka WineTaste - káva od Verticcio

Stovky vín na ceste za barom

Keď vkročíte do WineTaste, na prvý pohľad je jasné, že ste sa ocitli vo vínnom nebi. Kým sa dostanete k baru, miniete stovky vínnych fliaš systematicky uložených v poličkách. V interiéri nie je mnoho sedenia, no podstatné sú práve plné police.

Za barom sa ukrýva espresso stroj, ktorému robí spoločnosť jediný mlynček s kávou. V podstate všade, kde sa obzriete, je odkaz na kvalitu a hrdosť na domácu produkciu. Na výstavke tu nájdete aj špeciálnu šabľu na sabráž

V tesnej blízkosti WineTaste sa síce nachádza niekoľko ďalších prevádzok, ktoré kávu ponúkajú, tu sa však jedná o zrnká, ktorých pôvod je nevypátrateľný. Práve vinotéka teda paradoxne ponúka najkvalitnejšiu kávu v okolí. Na svoju vôňu láka hlavne miestnych z okolitých panelákov.

vinotéka WineTaste v Žiline - šabľa na sabráž

Káva ako reset chuťových pohárikov

“Z hľadiska senzoriky hodnotíme pri dobrej káve aj pri kvalitnom víne podobné parametre. Porovnávame chute, vôňu, čistotu, poznáme zloženie aj pôvod. Káva má u nás ešte jednu dôležitú funkciu, ktorou je neutralizovanie chutí po víne. Pri degustáciach vína je občas potrebné resetovať chuťové poháriky a práve káva je na to vhodným nástrojom,” povedal nám pán Ďubek.

WineTaste je predovšetkým obchod s vínom, no viete si tu kúpiť aj balíky kávy od Verticcio, avšak len na espresso. “Aj keď je u nás káva len doplnkom, máme mnoho zákazníkov, ktorí na kávu chodia práve sem.”

vinotéka WineTaste v Žiline - pohľad na kávovar a barový pult

Vína od slovenských vinárov

Vinotéka je samozrejme predovšetkým o víne. Práve v tejto oblasti je priestor WineTaste výnimočný. Na ich poličkách nájdete až 400 rôznych vín od 60 vinárov naprieč Slovenskom. Ako to býva aj pri káve, nehľadajte tu komerčné značky. Vynikajú tu mená, ktoré možno laikovi nič nepovedia, no ich kvalita ďaleko presahuje to, čo nájdete v obchodných reťazcoch. 

“Našim zákazníkom ponúkame degustácie rôznych vín. Vždy máme pripravených 10 rôznych fliaš, ktoré si návštevníci môžu dať priamo na mieste. Vyberáme ich sezónne. V lete sa koncentrujeme na ľahšie, prevažne biele vína, naopak, počas chladných dní je u nás na výber viac ťažších červených vín,” povedal nám pán Ďubek.

Okrem toho si z WineTaste môžete odniesť mnoho rôznych sudových vín, pri ktorých výbere vám ochotne poradia. Navyše sa jedná o dostupnú alternatívu ku kúpe kvalitného vína, samozrejme, ak si nepotrpíte na jeho obale.

vinotéka WineTaste v Žiline - ponuka vín

Káva a víno majú veľa spoločného

O tom, že víno a káva maju mnoho spoločného, niet pochýb. S pánom Ďubekom sme viedli dlhý rozhovor, pri ktorom ma o víne mnoho naučil. Dozvedel som sa o technike otvárania šampusových fliaš zvanej sabráž a aj množstvo ďalších zaujímavostí. Spoločne sme sa zhodli na nepopierateľnej paralele v objavovaní nových chutí medzi kávou a vínom a bol som aj svedkom zanieteného rozhovoru skúsených vinárov, ktorému som síce len ťažko rozumel, no znel neuveriteľne pútavo.

Ak vo WineTaste narazíte na pána Ďubeka, ochotne vám o víne porozpráva mnoho pútavých vecí. Či už ste prišli na šálku kávy od Verticcio, prípadne pohár lahodného vína z domácej produkcie, z jeho vinotéky sa nebudete chcieť pohnúť.

vinotéka WineTaste v Žiline - ilustračná fotografia

Na záver som si nechal načapovať fľašu voňavého polosuchého rizlingu a počas celej cesty som sa tešil, ako ho konečne doma ochutnám. 

WineTaste vás zaručene pohltí.

WineTaste nájdete na Lenčovej 8995/2 v Žiline. Prevádzku môžete sledovať na instagramovom konte @winetaste.sk alebo na Facebooku @VinotekaWineTaste.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close