Jacobs Barista Espresso Italiano: Horor, s akým som sa doposiaľ nestretol
Keď vidíte na balíčku kávy nápis “barista”, považujete ju automaticky za kvalitnú? Pravdepodobne áno. Pri testovaní káv v rámci projektu, ktorý sme v Blogu o káve nazvali “čierny november”, som však narazil na obrovskú “barista”-blamáž. Na kávu Jacobs Barista Espresso Italiano som hľadel s otvorenými ústami a vypleštenými očami. Nechápal som, na čo som to narazil. Čo ma tak šokovalo a ako by káva nemala vyzerať? Všetko vám hneď prezradím.
Spontánny článok
S kolegom sme sa pre vás v novembri rozhodli otestovať niekoľko “čiernych” (rozumej tmavo pražených) káv, ktoré úplne bežne nájdete na pultoch slovenských supermarketov. Do výberu sa vďaka mnohým vašim tipom dostala aj káva Jacobs Barista Espresso Italiano. Písali ste nám, že taký bordel sme ešte nevideli, a tak ste ju vlastne nominovali do semifinále súťaže o najčernejšiu kávu.
Môj tip: Prečítajte si článok „Black November 2024: Hľadáme najčernejšiu kávu na scéne„
Samostatný článok o tejto káve som pôvodne vôbec nemal v pláne. Obsah balíka ma však prekvapil natoľko, že mi to nedalo. “Baristická” káva od Jacobs ma doslova poznamenala. Musím ju predviesť ako príklad toho, ako by dobrá káva rozhodne nemala vyzerať. Nič vhodnejšie na ukážku kávových nedostatkov som totiž ešte nevidel. Toto je čistý horor.
Pomalé praženie ako trik
Jacobs Barista Espresso Italiano sa na svojom obale chváli vysokou kvalitou zrna a pražením inšpirovaným talianskymi majstrami. Na tieto prázdne slová ľudia letia. Značka zároveň deklaruje, že svoju kávu praží pomaly a pri nižších teplotách. Ani týmto sa nedajte oklamať. Pomalé praženie je len marketingový ťah, ktorý má vytvoriť dojem, že káva nebude prepražená a bude “zdravšia”.
Opak je však pravdou. Drvivá väčšina najkvalitnejších káv sa praží krátko a pri vyššej teplote. Pražiar sa tak vyhne nepríjemným spečeným tónom, ktoré vznikajú pri príliš pomalom priebehu praženia a dlhom čase, ktorý zrno v pražičke strávi.
Konzervatívny espresso roast
Káva od Jacobs, ktorá sa dostala na môj stôl, vďaka pomalému praženiu ponúka pečenú arómu i chuť, no rozhodne sa nedá nazvať prepraženou. Stupeň praženia by som prirovnal ku konzervatívnejšiemu espresso roastu bez olejových škvŕn a náznakov, ktoré by zodpovedali tomu, že káva prešla takzvaným “druhým crackom”.
Druhý crack je bod, v ktorom zrniečka kávy v pražičke praskajú druhýkrát. V tomto momente je káva “mŕtva”. Na povrch zŕn sa uvoľnia oleje, ktoré na vzduchu oxidujú a káva nadobúda nepríjemne horkú chuť. Takto pražená káva vám už neponúkne nič príjemné a chutné. V Jacobs to však s pražením neprehnali. Čo ma teda tak šokovalo?
Prvý “red flag”
Prvý signál, ktorý naznačoval, že obsah balíka bude jednou veľkou katastrofou, sa objavil ešte pred jeho samotným otvorením. Balík, ktorý sa ku mne dostal, mal na boku malú trhlinku, cez ktorú po jednom vypadávali zrniečka kávy. A medzi piatimi vypadnutý zrnami som našiel tri, ktoré v kávovom priemysle nazývame defektnými.
Jedno zrno bolo napadnuté škodcom, druhé bolo takzvaným “quakerom” a tretie bolo úplne polámané. Pri kvalitnej káve by ste takéto chyby nemali takmer vôbec nachádzať. Keď ich v balíku nájdete len niekoľko, nič sa nedeje a káva môže chutiť skvelo. Tri defekty v piatich zrnách však rozsvietili všetky moje kontrolky a začal som sa obávať toho, čo ma čaká.
Defekty, defekty a ešte raz defekty
Môj prvý pohľad do otvoreného balenia sprevádzali pocity prekvapenia a strachu. Zrná som vysypal na svetlý povrch a detailne som analyzoval, čo všetko medzi nimi nájdem. Na fotke môžete vidieť veľké množstvo polámaných zŕn, zdeformovaných zŕn, mušlí či quakerov. To všetko by sa dalo považovať za defektné a teda chybné zrno, takže odpad.
Polámanie a rozdrvenie zŕn sa môže udiať pri skladovaní či preprave. Zdeformované zrná a zrná rôznych tvarov sú následkom nedostatočného triedenia na farmách. Mušle vznikajú pri nesprávnom vývoji zrna v kávovníkovej čerešni a quaker je zrno, ktoré správne nedozrelo a napriek tomu sa dostalo do výslednej kávy.
Na rozdiel od ostatných zŕn, quaker pri pražení nestmavne a ostane svetlejším. Môže za to nedostatok cukrov, ktoré pri vysokej teplote karamelizujú a hnednú. Okrem týchto defektov mi Jacobs ponúkol aj zrná so spálenými plôškami na povrchu a kúsky prevŕtané škodcami, čo ma už úplne odrovnalo.
Káva, ktorú možno nazvať odpadom
Väčšina toho, čo som v balíku objavil, by sa do kvalitnej kávy nemohla dostať. Počet defektov v káve Jacobs Barista Espresso Italiano bol tak vysoký, že ju s čistým svedomím nazvem odpadom. Bez pardónu.
Za väčšinu týchto defektov však nemôže samotný pražiar či spôsob praženia. Spoločnosť Jacobs si to pravdepodobne naplánovala takticky: kávu označí prívlastkom “barista”, vďaka čomu pôsobí ako niečo kvalitné a nadradené. Bežný človek si potom myslí, že ide o kávu najvyššej kvality, lacné a nekvalitné zrno ako laik odlíšiť nedokáže. A je to.
Chuť a zdravie
Po prvom pohľade na zrná mi bolo jasné, že takáto káva nemôže chutiť dobre. Okrem nedostatočného chuťového zážitku vám však môže aj uškodiť. Zrná napadnuté škodcami či plesňami nie sú zdravotne nezávadné a môžu obsahovať mykotoxíny či iné škodliviny.
Podľa mňa je veľmi dôležité naučiť sa aspoň základy týkajúce sa posudzovania kvality zrna. Keď sa ich naučíte, niečo podobné si druhýkrát určite nekúpite. Alebo si zaslúžite piť nekvalitu? Od kvality zrna závisí finálna chuť kávy, ale aj účinok na vaše telo.
Nedajte sa oklamať
Napísať musím ešte jednu dôležitú vec. Nedajte sa oklamať šikovnými marketingovými ťahmi spoločností, ktoré investujú oveľa viac do reklamy ako do samotného produktu. Zaujímajte sa o to, čo kupujete. Chcite poznať pôvod kávy, spôsob spracovania zŕn, ale aj odrodu kávovníka. Detailne sledujte kvalitu zŕn a pokúste sa vyhnúť takémuto hororu, aký som práve prežil ja.
Často kupujeme treťotriedne kávy zahraničných značiek, pričom na Slovensku máme kávu svetovej kvality. A je jej tu dosť. Máme tu množstvo pražiarní kávy, ktoré hľadia na čerstvosť a kvalitu každého jedného zrnka. Pôžitok z pitia je potom celkom iný.
Do niekoľkých nami overených pražiarní vám ponúkame aj zľavový kód BLOGOKAVE10 – uvidíte, že v balíčkoch nájdete celkom inú kvalitu zŕn ako v prípade tejto lahôdky zvanej Jacobs Barista Espresso Italiano.
PS: prikladám aj fotku kávy Coffeein Italy, ktorá je najkonzervatívnejšou a najtmavšie praženou kávou z dielne pražiarne Coffeein. Rozdiel v kvalite je zrejmý na prvý pohľad, čo poviete?