sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Už viem, ako chutí peklo. Za 15 minút som ochutnal Lucaffé, Segafredo a Lavazzu

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. novembra 2024
Ladislav Király - semifinále súťaže o najčernejšiu kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Varovanie: na titulnej fotke som usmiaty len preto, lebo bola pred ochutnávkou.

Black November je názov niektorých zľavových novembrových akcií, ale my sme sa ho rozhodli poňať trochu inak. Black November 2024 v Blogu o káve znamená hľadanie najčernejšej kávy, ktorú je možné zakúpiť. Nominovali sme ich celkovo šesť, rozdelili do dvoch trojíc a víťazov vo veľkolepom a vášnivom finále postavíme proti Starbucks Dark Roast.

Môj tip: Ak chcete klasický Black November, máme pre vás top zľavové akcie v pražiarňach Coffeein, Alter-Nativ a Be:Café – kliknite na názvy jednotlivých pražiarní.

Segafredo, Lucaffe a Lavazza
Traja silní hráči.

Black November 2024: Semifinále č. 2

Z prvého semifinále, v ktorom rozhodoval kolega Filip, sa do finále prebojoval L’OR Onyx. V mojom semifinále sa o prvenstvo pobili kávy Lucaffé Espresso Crema, Segafredo Zanetti Passione Crema a Lavazza Bar Gusto Forte Vending. Názvy veľkolepé, realita krutá. Prežil som najtemnejšiu kávovú nočnú moru.

Kávy som prvýkrát otvoril týždeň pred napísaním tohto článku. Urobil som si zopár fotiek, jedno videjko a ich zápach ma tak odrovnal, že som ich na celý týždeň odložil do pivnice. Nechal som ich otvorené, nech sa „vydýchajú“ a po pár dňoch som sa k ním začal opatrne približovať. Keď som už mal pocit, že ten neskutočný puch je preč, pustil som sa do testu.

súťaž o najčernejšiu kávu - semifinále 2
Toto bolo prvé fotenie. Vľavo hore Lucaffe, vpravo hore Lavazza, vpravo dole Segafredo. K tomu som pre porovnanie pridal Coffeein Italy – najtmavšie praženú kávu z coffeein.sk.

Bohužiaľ, príliš som nepochodil. Káva, ktorá bola v kontakte so vzduchom, sa za ten čas vyvetrala a prestala smrdieť, no tá, ktorá bola hlbšie v balíku, smrdela stále rovnako. Ako horiaci borovicový les s niekoľkými voľne pohodenými pneumatikami. Veľmi som to podcenil. Zachoval som sa doslova amatérsky. Z tejto šlamastiky som už vykorčuľovať nedokázal a keďže ma tlačil čas, musel som začať porovnávať.

Emócie som dal napriek ťažobe bokom a pustil som sa do opätovného nafotenia káv, ale aj do ich prípravy a ochutnávania. Kávovaru De’Longhi Magnifica Start, s ktorým som robil, sa ospravedlňujem za poškvrnenie. A svojmu žalúdku za obrovský šok, pretože ja som tieto tri kávy ochutnal v priebehu 15 minút. Podľa mňa by to malo byť aj na zápis do nejakej knihy rekordov, lebo toto len tak bárskto nedá.

súťaž o najčernejšiu kávu - fotenie na slnku
Úprimne, nie som fotograf a so zachytením skutočnej farby kávy som mal veľký problém. V každom prostredí vyzerala inak.

Prvý vnem

Kávy sme do súťaže nasadzovali na základe vašich odporúčaní. Čakal som, že budú extrémne čierne, ale nestalo sa. Boli tmavohnedočierne. Za hranou únosnosti, ale nie predstavivosti.

Tu chcem upozorniť, že fotenie zŕn bolo pre mňa veľkou maturitou. Keď sú zrná odfotené samotne, pôsobili svetlejšie, ako v skutočnosti boli. Pri fotke s espressom už vyznievali tmavšie. Môj iPhone to jednoducho nevedel dať lepšie, rozhodlo však moje oko.

Urobil som aj takéto video:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Lucaffé Espresso Crema

V tejto káve som našiel pomerne málo defektov, čo jej slúži ku cti. Bola však dosť prepražená a chutila hnusne. Hovoril som si, že nerozumiem, ako môže táto káva niekomu chutiť a ako ja v spojitosti s ňou vôbec môžem použiť slovo „chutila“.

Lucaffé Espresso Crema - detail zŕn

Káva mi chuťovo pripomínala tekutú gumu s nejakým indickým korením. Dochuť mala takú nepríjemnú, že keby som ju neprebil vodou so sirupom, trpím tri dni. Za mňa to bola káva bez akejkoľvek pridanej hodnoty. Teda jediná pridaná hodnota bola tá uhoľná, ale tú by sme si vo svete kávových nadšencov ceniť príliš nemali.

Lucaffé Espresso Crema - espresso

Segafredo Zanetti Passione Crema

Po vysypaní zŕn som si hneď všimol, že ide o kávu nižšej akostnej triedy ako Lucaffé. A to už teda sakra je čo povedať. Medzi zrnami som našiel značné množstvo defektov, ktoré nevytvárali dobrý dojem. Aj laik by si všimol veľké množstvo mušlí, zlomených zŕn i spálených plôšok. Keď sa k tomu priráta ten enormný smrad, úprimne, mal som chuť utiecť z domu a viac sa nevrátiť. To som však svojim deťom spraviť nemohol.

Segafredo Zanetti Passione Crema - detail zŕn

Vrátil som sa, objal ich a kávu vzápätí ochutnal. Ježišmária! To je ako dodávka z krematória, ktorá omylom zablúdila do pražiarne. Horkosť, pachuť, horkosť, horkosť, horkosť, ropa. Toto som si pri vypití kávy zapísal do poznámok. Strašné. Vlastne „strašné“ je slabé slovo. Prečo sa niekto dobrovoľne týra pitím niečoho takéhoto? Lucaffé bola oproti tejto káve lakocinka. Vylievam do záchoda, lebo kuchynskému sifónu to nespravím.

Segafredo Zanetti Passione Crema - espresso

Lavazza Bar Gusto Forte Vending

Normálne že LBGFV. Päť slov symbolizujúcich jednu gebuzinu. Bájami opradená značka, ktorú veľa zákazníkov považuje za etalón kvality, ale už prvý pohľad na zrná neveštil nič dobré. Boli tmavé, prepražené a nachádzalo sa medzi nimi množstvo defektných kúskov. Jednak tých zlomených a mušlí, ale hlavne akýchsi neprirodzených, deformovaných a čudných. Podľa mňa sa to mohlo volať Lavazza Bar Gusto Forte Vending Defektoso. Ten balík si tu nechám, lebo pred Mikulášom ho odo mňa možno nejaký čert odkúpi za veľa peňazí.

Lavazza Bar Gusto Forte Vending - detail zŕn

Ochutnávka ma vystrelila nie do neba, ale pod zem, približne sto metrov pod povrch, do historického uhoľného ložiska. Strašná nechutnosť. Tri takéto kávy za pätnásť minút. Veľakrát si hovorím, že sa obetujem pre dobro vedy, ale teraz si už kladiem otázku, či mi to za to fakt stojí.

Lavazza Bar Gusto Forte Vending - espresso

Záver

Kávy značiek Segafredo Zanetti Passione Crema a Lavazza Bar Gusto Forte Vending ukázali jednu vec. Viac pásikov nie je viac Adidas a viac slov nie je vyššia kvalita. Obe boli na veľmi podobnej úrovni farebne, defektovo i chuťovo.

O niečo tmavšia však je predsa len Lavazza, ktorá postupuje do veľkého finále. Bude mať šancu proti Dark Roastu od Starbucksu a víťazovi prvého semifinále, káve L’OR Onyx? Netuším. Nechajme sa prekvapiť.

Segafredo, Lucaffé a Lavazza bok po boku
Farebne boli zrná všetkých káv veľmi podobné. Vyhrala to však Lavazza.

Jednu vec však už tuším, respektíve viem: Ako chutí peklo. Bol som na jeho prahu.

Na záver ešte prikladám priame porovnanie spomínanej Lavazzy s najtmavšie praženou kávou z pražiarne Coffeein, ktorou je Coffeein Italy. To len tak na zamyslenie.

Lavazza Bar Gusto Forte Vending vľavo a Coffeein Italy vpravo

Môj tip: keď chcete ochutnať ozaj dobrú a neprepraženú kávu, kliknite sem a vyberte si zľavový kód do niektorej zo slovenských pražiarní. Po tejto ochutnávke chcem kričať, že vďaka bohu za slovenské pražiarne.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
vianočné kávy z pražiarne Alter-Nativ pre rok 2024

Vianočné kávy od Alter-Nativ chutia ako vanilka a liči - niečo takéto ste ešte nemali

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL