sobota, 24 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Kokoškorko: Bláznivý vianočný blend z pražiarne Kávoholik

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. novembra 2024
Kokoškorko
Share on FacebookShare on Twitter

Aj vy si chcete na Vianoce poriadne zakávičkovať? Pražiareň Kávoholik pre vás namiešala uletenú kávu Kokoškorko a.k.a Vianočné Kávičkovo. Káva nikdy nechutila vianočnejšie, o čo sa postaral mix troch vianočných prísad zo špičkovej kolumbijskej farmy – kávy, škorice a kokosu. Poďte sa spolu so mnou zahryznúť do Kokoškorka a zistite, ako chutia Vianoce v šálke kávy.

Zábavný názov Kokoškorko v sebe ukrýva nápovedu odkazujúcu na chuť tejto limitovanej zmesi. Farma Santa Monica a jej majiteľ Jairo Arcila sa radia medzi popredných producentov takzvaných kofermentovaných káv. Tieto kávy vznikajú spoločnou fermentáciou kávovníkových čerešní a ovocia či korenín. Káva tak nasaje chute, ktoré by v nej prirodzene nevznikli.

Môj tip: pri nákupe na eshope kavoholik.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kokoškorko - vianočná káva od Kávoholik

Kokos a škorica

Kokoškorko obsahuje dve takéto kávy – je zložený zo  zŕn fermentovaných s kokosom a škoricou. A verte tomu, že to je na káve poznať. Len čo som prvýkrát otvoril balíček Kokoškorka, zacítil som až neskutočne výraznú vôňu škorice, ktorú hneď na to vystriedal kokos. 

Škorica a kokos ma ihneď zaliali vianočnou vlnou, na ktorú som veľmi ochotne naskočil. Z reproduktorov sa mi razom začali ozývať všetky tie tradičné pesničky, ktoré počujete v decembri na každom kroku, a začal som s prípravou.

Kokoškorko - Kávoholik - pohľad na zrná

Príprava Kokoškorka

Kofermentované kávy majú kvôli invazívnemu procesu spracovania narušenejšiu štruktúru zrna. Preto nimi voda preteká o niečo rýchlejšie. Ak teda budete pripravovať Kokoškorka na filter či espresso, použite jemnejšiu hrúbku mletia než zvyčajne. 

Kokoškorko je zmes určená primárne na prípravu filtrovanej kávy, no ak sa chcete úplne odrovnať, skúste ju aj na espresso. 

Ja som využil klasickú prípravu pomocou drippera Hario V60, ktorý má mnoho z vás doma. Intenzita vône sa prenáša aj do chuti kávy, preto vám odporúčam mierne väčší pomer vody ku káve. Mne najviac sadlo 18 gramov vody na jeden gram kávy, a teda pomer 1:18. Káva je pražená moderne a svetlo, preto sa nebojte vysokej teploty extrakcie a kanvicu nastavte na 95 až 100 stupňov Celzia. 

Kokoškorko - Kávoholik - mletá káva

Vianoce v šálke

Pri extrakcii, ktorá potrvá približne dve minúty a štyridsaťpäť sekúnd, sa vaša domácnosť zmení na  “Vianočné Kávičkovo”. Celú ju zaplní vôňa kokosu, škorice a sladkého medu. Pripravte sa na chuťovú bombu na jazyku a doprajte si prvý dúšok.

Chuť kávy je sladká a korenistá. Čo v nej asi nájdete? No predsa tonu sušeného kokosu a škorice. Tie dopĺňa len nepatrná horkosť a acidita, ktoré káve dodávajú na komplexnosti.

Príjemné asociácie

Či už ste alebo nie ste fanúšikom kofermentovaných káv, Kokoškorko je stelesnením Vianoc v šálke kávy. Ukrýva chute, ktoré sa nám všetkým ihneď asociujú s príjemnými chvíľami strávenými s rodinou pri vianočnom stromčeku. Navyše sa jedná o kávu od producenta svetovej kvality. 

Keď sa rozhodnete kúsok Vianoc v balíčku Kokoškorka, pripravil som si pre vás recept na jeho prípravu.

Kokoškorko - Kávoholik - príprava

Recept Kokoškorko – Hario V60

15 g —> 270 ml (95°C)
18 klikov na mlynčeku Comandante 

0:00 – 0:30 40 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 100 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:40 130 ml (krúživý nálev a zamiešanie)

finálny čas extrakcie: cca 2:45

A nezabudnite, pri nákupe Kokoškorka môžete na eshope kavoholik.sk využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Kód platí na všetky kávy, ktoré aktuálne nie sú v akcii. Prajem šťastné a kokosovo-škoricové!

Kokoškorko - Kávoholik - hotová filtrovaná káva
0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
koľko slovákov pije kávu

Koľko Slovákov pije kávu? Prieskum ukázal prekvapujúce čísla

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL