sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Otvorili sme bránu do pekiel: Súťaž o najčernejšiu kávu pozná víťaza

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. novembra 2024
súťaž o najčernejšiu kávu 2024 - Filip Lörinc - finále
Share on FacebookShare on Twitter

Do finálovej trojice sa po veľkolepých semifinálových kolách prebojovali dve kávy. L’or Onyx zvíťazil v kole, ktoré som rozhodoval ja a Lavazza Gusto Forte zasa prešla prísnym okom môjho kolegu Laciho. Čestnú finálovú priečku si vyslúžil postrach medzi kávami – Starbucks Dark Roast. S najtmavším pražením od Starbucks som sa prvýkrát stretol v priebehu minulého roka a dodnes to priprovnávam k stretnutiu s diablom. Teda tým kávovým. Tentokrát sa Starbucks popasuje s dvoma silnými protivníkmi a v súťaži, ktorú sme pomenovali “Čierny November”, zabojuje o titul najtmavšej kávy na našom trhu.

K hodnoteniu som pristupoval v troch krokoch. Všetky kávy som najprv ohodnotil vizuálne. Venoval som sa kvalite zrna a výskytu defektov. Následne som ich zhodnotil po aromatickej stránke a až nakoniec po tej chuťovej. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ktorú kávu považujem za víťaza v pretekoch o neslávny titul najčernejšej kávy.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

L’OR Onyx

Víťaz prvého semifinále ukrýva zrná sfarbené do výrazne tmavohnedej farby s pomerne súvislým olejovým povlakom na povrchu. Medzi tmavými zrnkami sa miestami objaví svetlé, ktoré predstavuje defekt nazývaný quaker. Nie je ich však veľa. Ani ostatných defektov nevidím kvantá. Kde-tu sa objaví zrnko s poškodeným povrchom v dôsledku dlhého praženia, no po optickej stránke to s L’OR nevyzerá až tak zle. 

Vôňa Onyxu je výrazne zadymená a ostrá. Až mi robí problém priložiť nos blízko k otvorenému balíčku. Cítim sa ako na hodine chémie a rukou si zápach Onyxu jemne priváňam k nosu. V tom, že by mal byť Onyx intenzívny a silný, výrobca absolútne neklame. Akosi však zabudol dodať, že intenzívne a silno nepríjemný.

Čo sa týka chuti, tá sa vezie na rovnakej vlne ako vôňa. Telo kávy je plné a husté. Chute sú výrazné, no extrémne zadymené a horké. V káve necítim nič, len horkosť a dym.

súťaž o najčernejšiu kávu - LOR, Lavazza a Starbucks

Lavazza Gusto Forte

Lavazza a jej Gusto Forte je na prvý pohľad o niečo svetlejšia ako Onyx od L’OR. Väčšina zŕn je sfarbená do tmavohneda, no olejový povlak na ich povrchu nie je tak výrazný a súvislý. V balíčku nachádzam pomerne veľa quakerov, ktoré sa od zbytku osadenstva líšia svojím svetlejším sfarbením. Veľké množstvo zŕn má z povrchu odlúpené malé plôšky, čo napovedá nesprávnemu a pridlhému pražniu. Okrem toho však nenachádzam príliš vysoké množstvo chybných zŕn.

Vôňa kávy je z môjho pohľadu o trošičku menej nepríjemná ako v prípade značky L’OR. Okrem dymu a spáleniny v nej nachádzam istú drevitosť, ktorá neprešla procesom horenia, a štipku arašidov. Nemám problém k nej privoňať, no dlho a dobrovoľne by som to radšej nerobil.

Po stránke chuti je to aj s Lavazzou biedne. Káva sa vyznačuje privysokou horkosťou, ktorá zakrýva všetko ostatné. Espresso sa tak nesie na jednej veľkej vlne horkosti, na ktorej by som surfoval veľmi nerád. Jeho telo je plné, olejovité a dochuť katastrofálna.

Filip Lörinc - súťaž o najčernejšiu kávu
Filip Lörinc – @chlorofilip.

Starbucks Dark Roast

“Final boss” tohto čierneho mesiaca je takmer na uhoľ spálený Starbucks. Paradoxom je, že jeho zrná nevyzerajú výrazne nekvalitne. Defektov je tu menej, no v Starbuckse sa rozhodli, že kávu spália takmer na uhoľ. Zrná sú tmavohnedé až čierne a súvislo pokryté olejovým povlakom. 

Môžem sa akokoľvek snažiť, no pri opise vône a chute tmavého praženia od Starbucksu nie som schopný nájsť profesionálne a emočne nezafarbené slová. Toto totižto nie je žiadna aróma ani vôňa, ale totálny smrad. Pri testovaní tejto kávy som od snúbenice dostal niekoľkonásobne vynadané, že čo to do pekla robím. Vraj smrdí celý byt. No a má absolútnu pravdu. Starbucks sa dá prirovnať k spáleným pneumatikám a otvorenej bráne do pekiel.

Starbucks Dark Roast - pohľad do vnútra obalu
Starbucks Dark Roast.

Chuť by som rád popísal taktiež, no môj mozog vymazal všetky spomienky na tento traumatický zážitok. Ale nie, srandujem. Espresso je olejovité, ultrahorké, zadymené a až štipľavo chemicky pôsobiace. Hlava mi hovorí: “Nepi to, bude ti zle!” A tak vlastne nechápem, ako toto niekto môže piť dobrovoľne a ešte si za to aj zaplatiť. 

Z mojich reakcií a poznámok je v tejto chvíli poradie asi viac než jasné. Tretie miesto a bronzovú medailu si v mojom hodnotení odnáša Lavazza Gusto Forte (gratulujem!). Na druhej priečke sa umiestňuje L’OR Onyx, ktorý mi dal zabrať o niečo viac. A víťazstvo a.k.a uhoľnú medailu získava Dark Roast od Starbucksu, ktorý si udržal pole position a potvrdil svoj kaliber.

LOR, Starbucks a Lavazza - ktorá káva je najčernejšia

Čo na to Király?

Kávy som po mojom zhodnotení posunul kolegovi Lacimu, ktorého slová zacitujem bez úprav:

“Spomedzi týchto káv má najviac defektov Lavazza. Starbucks je na tom o niečo lepšie – chvíľu sa mi zdalo, že má minimum defektov, ale ono ich len v tej černote nevidieť. Pri detailnejšom pohľade sa ich zjavuje dosť veľa. Najlepšie je na tom jednoznačne L’OR. Na prvý pohľad je zrejmé, že ide o kávu vyššej akostnej triedy – tiež z toho človek úplne neodpadne, ale na supermarketovú kvalitu je to obstojné.”

“Čo sa týka farebného spektra zŕn, tak v káve značky Lavazza je možné nájsť dosť hnedej farby, v káve značky L’OR aspoň nejaké závany hnedosti, no v Starbuckse je to extrémne náročné. Je to čierno-čierna tma. Táto káva je bohužiaľ totálne spálená a súťaž našu novembrovú súťaž o najčernejšiu kávu musí vyhrať.”

“Na Starbuckse ma navyše odpálila ešte jedna vec: aróma. Netuším, ako je to možné, ale z kávy cítiť ryby. Vážne si nevymýšľam. Niečo takéto som v káve ešte nikdy necítil. Celkovo mi je veľmi ľúto, že niekto bol zrnám takej ušľachtilej rastliny schopný urobiť toto. Krematórium. Avšak srdečne gratulujem k víťazstvu.”

Ladislav Király a Starbucks Dark Roast
Ladislav Király – @ladislavkiraly.

Záver

O káve Starbucks Dark Roast sme dlhodobo tvrdili, že ide o najčernejšiu kávu, akú sme kedy testovali. Neostáva nám nič iné, ako konštatovať, že v priebehu tejto súťaže sme nenašli nič černejšie. Ak o takej káve viete, pošlite nám jej fotky na redakcia@blogokave.sk. Sme veľmi zvedaví a ktovie, možno vypíšeme aj Black November 2025 a Starbucks konečne príde o svoju nadvládu. Bude to však ťažké.

Môj tip: nekupujte čierno-čierne spálené bludy a podporujte slovenské pražiarne kávy. Kliknite sem a pozrite si aktuálne zľavové kódy.

Pre lepšie porovnanie a pochopenie intenzity praženia víťaznej kávy Starbucks Dark Roast sme sa rozhodli porovnať ju s najtmavšie praženou kávou zo slovenskej pražiarne Coffeein zvanou Coffeein Italy. Všetky ostatné kávy z Coffeeinu sú svetlejšie, fakt…

porovnanie Starbucks Dark Roast a Coffeein Italy
Starbucks Dark Roast a Coffeein Italy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Brazil Mascavo od AlterNativ

Novembrová akcia Alter-Nativ lámala rekordy, pražiareň ju predĺžila

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL