piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Coffeein nasadil 300-eurovú kávu: Prezradíme vám, ako ju získate zadarmo

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
10. decembra 2024
Colombia Maragesha od Coffeeinu - zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Chcete sa dotknúť skutočného kávového neba? Pražiareň Coffeein pre vás pripravila kávovú limitku, aká tu ešte nebola. Kilo kávy Kolumbia Maragesha 90+ totižto stojí neuveriteľných 300 eur. Avšak preto, aby mohol takto raritnú kávu ochutnať skutočne každý, ju Coffeein nabalil do malých 20-gramových balíčkov po šesť eur. A pozor, ak na ich eshope nakúpite za viac než 39 eur a do poznámky napíšete “prosím si marageshu” do objednávky vám ju pribalia úplne zadarmo. 

Neviete sa dočkať? Poďte ju ochutnať spolu so mnou.

Môj tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť akciu ŠŤASTNÉ A KÁVOVÉ.

Colombia Maragesha od Coffeeinu - obal

Luxus

Maragesha ma zaujala už na prvý dojem. V Coffeeine ju zabalili do luxusne pôsobiaceho, no veľmi kompaktného balenia, ktoré obsahuje všetky potrebné informácie o káve. Vo vnútri sa nachádza malý balíček vákuovo balenej kávy, vďaka čomu si zrnká udržia kvalitu po dlhú dobu. 

Kríženec dvoch odrôd

Maragesha je veľmi zaujímavá odroda. Vznikla krížením dvoch odrôd – maragogype a gesha, podľa ktorých získala aj svoje pomenovanie. Ako už možno viete, gesha je najkvalitnejšou a zároveň najdrahšou odrodou kávy, akú dnes poznáme. Maragogype je zase zaujímavé svojimi obrovskými zrnami, ktoré si určite všimnete aj vo vákuovo zabalenom balíčku. 

Colombia Maragesha od Coffeeinu - vákuové balenie

Túto konkrétnu kávu vypestoval známy farmár Felipe Arcila. Felipe a jeho rodina sa vo svete kávy radia medzi najpokrokovejších farmárov a producentov. Ich farmy sa rozprestierajú v regióne Quindio v Kolumbii. Vlastnia niekoľko fariem, no tie najkvalitnejšie kávové loty pochádzajú z farmy menom Jardines del Eden. Presne tu, v nadmorskej výške 2050 metrov nad morom, vznikla aj Maragesha od Coffeeinu.

Jej zrná boli zozbierané ručne a na vrchole zrelosti, aby následne putovali do spracovateľskej stanice. Tam podstúpili spracovanie označené ako “Natural EF2”. Za slovom “natural” sa skrýva proces sušenia čerešní vcelku, a teda spolu s dužinou a šupkou. Skratka EF2 označuje proces dvojitej predĺženej fermentácie (Extended Fermentation 2). Tá naštartuje mikrobiálne procesy, vďaka čomu v čerešniach kávovníka vzniknú zaujímavé chute.

Colombia Maragesha od Coffeeinu - detail zŕn

Tona práce v dvadsiatich gramoch kávy

Spracovaná káva sa následne dostane do Európy, kde čaká na svojho kupcu. Coffeeinu sa z nej podarilo kúpiť 24 kilogramov zelenej kávy, ktorá pražiareň vyšla na 2 400 eur. Pri pražení sa následne odparí cca 20 % tejto hmotnosti a do vzduchu sa tak vyparia stovky eur. 

Pražiar a majiteľ Peter Szabó kávu upražil pracne na 100-gramovej pražičke a spolu s kolegyňou a partnerkou Ivkou ju ručne zavákuovali a zabalili do štýlového balenia. Za zdanlivo malým balíčkom kávy sa tak skrýva obrovské množstvo práce farmárov v Kolumbii a členov pražiarne Coffeein. 

Káva je mimochodom napražená na filter, preto vytiahnite svoje Hario V60 a poďte ju so mnou ochutnať.

Colombia Maragesha od Coffeeinu - sypanie do mlynčeka

Príprava

Priznám sa, že k príprave Kolumbie Maragesha som pristupoval s veľkým rešpektom a pokorou. Predsa len, do rúk sa mi dostalo len 40 gramov tejto raritky. Od Peťa som dostal tip na recept, ktorý môžete nájsť na webe Coffeeinu, priamo na stránke venovanej tejto káve. Od tohto receptu som sa odpichol, no použil som o niečo hrubšie mletie. Mám skúsenosť, že moje zalievanie je o niečo pomalšie, a voda tak kávou preteká dlhšie. Preto vám prikladám recept, ktorý som použil. 

Colombia Maragesha od Coffeeinu - zalievanie

Recept Maragesha Hario V60

20g kávy na 300g vody
29 klikov na comandante
Voda prefiltrovaná cez  BWT zohriata na 95 stupňov

0:00 – 0:30 do 50g
0:30 – 0:40 do 110g
0:40 – 0:50 do 180g
0:50 – 1:00 do 250g
1:00 – 1:10 do 300g
Celkový čas extrakcie  2:20 až 2:30

Colombia Maragesha od Coffeeinu - pretekanie

Absolútna harmónia chutí

Môj predpoklad sa naplnil a mletie som trafil. S celkovým časom extrakcie som sa zmestil do dvoch minút a tridsiatich sekúnd, presne tak, ako to pražiar zamýšľal. Pri zalievaní som stihol postrehnúť veľmi zaujímavú vôňu pripomínajúcu citrónovú trávu a kvetiny. Samotný filter už však voňal skôr ako marhule a med. 

No a ako chutil? Neskutočne čisto a sladko. Keby som nevedel, že ide o kávu s predĺženou fermentáciou, nikdy by som to nebol povedal. Takéto kávy sú často výrazne acidné, ostré a alkoholové. Tu však nie je ani náznak ostrosti. Káva je lahodná a zamatovo hladká. Všetky chute sú v absolútnej rovnováhe. Za tepla v nej pocítite sladké marhule, vanilku a rooibos. Chladnutím sa objavia hrušky a citrónová tráva. Telo je stredne ťažké a dochuť dlhá, kvetinová. Akoby ste mali v ústach luxusný produkt, ktorý nemá chybu. 

Avšak rád by som poznamenal, že takúto kávu musíte vedieť oceniť. Na prvý dojem sa totižto nejedná o nič, z čoho by vám uletel dekel až na mesiac. Až po druhom či treťom dúšku si uvedomíte, aká harmónia chutí sa vám rozložila na jazyku. Práve v tom je čaro a hodnota tejto kávy.

Colombia Maragesha od Coffeeinu - hotová filtrovaná káva

Trik, ako kávu dostať zadarmo

Kávu Kolumbia Maragesha nájdete na eshope coffeein.sk, pričom pôvodnú cenu 6€ za 20 gramov môžete znížiť použitím zľavového kódu BLOGOKAVE10. Ku káve sa môžete dostať aj vďaka nákupu nad 39€ a poznámke “prosím si marageshu” – v takomto prípade ju dostanete aj zadarmo, ale len do vypredania zásob.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Idylika - Kostarika La Piedra - cappuccino

Novinky z Idyliky: Kostarika La Piedra na espresso, Vianočné Combo a špeciálny darček k objednávke

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL